Șeful ROMSILVA, tranşant: Gândacul nu pune în pericol autostrada Piteşti – Sibiu. „Ar fi păcat să murim în continuare pe Valea Oltului”

Pentru că în spaţiul public au apărut tot felul de aberaţii conform cărora costruirea viitoarei autostrăzi Sibiu – Piteşti ar afecta habitatul speciei de gândac cenuşiu al stejarului, directorul ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, a organizat o conferinţă de presă în care a lămurit totul.

Mihăilescu a declarat că traseul autostrăzii nici măcar nu este prin Parcul Naţional Cozia, trece chiar pe lângă. Ba mai mult, proiectul a primit deja toate acordurile, iar pentru toate speciile există soluţii de protejare.

”Ideea că gândacul cenușiu al stejarului ar fi pe cale de dispariție în această zonă este o idee incorectă. În această zonă, avem stejar în afara ariei protejate, care este Parcul Național Cozia, pe Valea Băiașului, pe partea dreaptă tehnică a râului Valea Băiașul. Nu se oprește conectivitatea, înseamnând posibilitatea ca el să migreze. În literatura de specialitate este descris ca dăunător, produce pagube, și doar slăbește vegetația forestieră și o expune la uscare, dar este suficient de mult încât putem să spunem că nu prezintă un pericol din niciun considerent” – a declarat directorul ROMSILVA.

„Problema noastră cea mai mare este lipsa infrastructurii mari”

Gheorghe Mihăilescu nu s-a sfiit să atragă atenţia că astfel de probleme inventate sunt scuze pentru a întârzia proiectul autostrăzii Piteşti – Sibiu, o autostradă vitală pentru dezvoltarea judeţului Vâlcea. Directorul ROMSILVA a mărturisit că va transmite, de îndată, Companiei Naţionale de Autostrăzi, toate documentele necesare pentru întocmirea studiului de impact pe mediu, solicitat de Comisia Europeană.

„Romsilva şi Parcul Naţional Cozia susţin şi sprijină dezvoltarea infrastructurii mari. Cred că suntem prima organizaţie profesională care ieşim în spaţiul public cu elemente să lămurim. O vom face şi către Compania Naţională de Autostrăzi şi către Ministerul Transporturilor. Le vom comunica tot ce ştim, însă paşii necesari trebuie să îi facă dumnealor. Opinia mea este că acest lucru trebuie oprit, pentru că nu e cazul. Sunt probleme mult mai complicate şi mai grele la care trebuie să găsim soluţii. Aici nu există un risc, gândacul nu există pe lista speciilor periclitate. Dacă ei (Comisia Europeană – n.r.) au probleme cu gândacul cenuşiu al stejarului în ţări în care nu mai există nici pădure, este problema lor, să şi-o rezolve. Noi avem probleme mai grele, iar problema noastră cea mai mare este lipsa infrastructurii mari. Ei au infrastructură mare şi ne spun nouă că avem prea multă natură. Ar fi păcat să ne blocăm şi să murim pe Valea Oltului din cauza unor lucruri care sunt mici şi de detalii” – a mai spus Gheorghe Mihăilescu.

Mai trebuie menţionat că autoritățile europene au aprobat finanţarea proiectului Autostrăzii Piteşti – Sibiu, dar au suspendat procedura de alocare a fondurilor până la primirea clarificărilor asupra celor 11 situri Natura 2000, aflate pe traseul autostrăzii.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like