VIDEO. Interviu cu managerul SJU Vâlcea, Dr. Dan Ponoran: „La Vâlcea, din păcate, creştere cazurilor de coronavirus va continua”

„Este un virus extrem de parşiv, un virus extrem de contagios”; „La nivelul judeţului Vâlcea, din păcate, această creştere va continua”; „Încep uşor-uşor să apară semne de extenuare la personalul medical de la Boli Infecţioase şi de la ATI”; „Personalul medical pe care îl avem acum în ATI nu cred că îşi poate permite să trateze la un moment dat mai mult de 8-10 pacienţi” . Sunt doar câteva dintre declaraţiile pe care dr. Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, ni le-a acordat în cadrul unui interviu. Acesta le transmite o serie de avertismente vâlcenilor care încă au impresia că virusul SARS-Cov-2 este de fapt o conspiraţie la nivel mondial, este un fake, iar pe ei nu-i poate atinge. Dr. Ponoran îndeamnă la prudenţă, la respectarea măsurilor de protecţie şi de distanţare socială, pentru că, nu-i aşa, viaţa este cel mai preţios dar pe care ni l-a dat Divinitatea, iar noi trebuie să o protejăm. De asemenea, managerul SJU Vâlcea explică și faptul că apartul de testare pentru COVID 19 funcționează în condiții normale, iar vâlcenii își pot face teste la cerere, contra unei sume de bani ceva mai mică decât la privat.

INTERVIU

Reporter: Domnule director, cum se poate explica această creştere a cazurilor de coronavirus în Vâlcea, în condiţiile în care până acum câteva săptămâni judeţul nostru stătea totuşi bine?

Dr. Dan Ponoran: Din păcate, în urmă cu vreo 10 zile am avut un focar extrem de mare la Centrul de Bătrâni de la Zătreni, unde până la ora aceasta sunt în jur de 73 sau 74 de persoane infectate, atât beneficiari, cât şi personal medical. De asemenea, mai este un mic focar şi la Centrul Bistriţa. Prin această modificare legislativă, prin care s-a permis cetăţenilor pozitivi, dar asimptomatici sau cu forme uşoare, să refuze internarea, observăm o creştere a numărului de cazuri. Pot să vă spun că acum vreo 2 sau 3 zile a fost o zi în care judeţul Vâlcea a avut 21 de cazuri, iar 17 cazuri erau strict în contact cu persoane care fuseseră diagnosticate pozitive şi au refuzat internarea. Avem, din păcate, o tendinţă de a minimaliza acest virus, avem o tendinţă de a nu respecta măsurile şi nu realizăm la acest moment cât de gravă poate fi situaţia, chiar şi pentru persoane aparent cu o stare bună de sănătate. Este un virus extrem de parşiv, un virus extrem de contagios şi un virus pentru care, după cum vedeţi, la nivel mondial nu există o schemă clară de tratament. Se încearcă diferite tratamente, dar unele dau rezultate mai bune, altele mai puţin bune. Suntem în fază de început şi vorbesc acum de toată lumea medicală, nu numai de România. La nivelul judeţului Vâlcea, din păcate, această creştere va continua, pentru că observ că nu se respectă acele norme de distanţare fizică aşa cum se vorbeşte, masca a devenit opţională… Să sperăm că până la urmă oamenii vor realiza gravitatea acestei boli şi vor respecta măsurilor.

Rep.: Ce le transmiteţi celor care continuă să nu creadă în acest virus şi care probabil nu respectă aceste măsuri de care vorbeaţi dvs.?

Dr. D.P.: Le fac o urare: să nu ajungă vreodată în situaţia de a-l contacta şi de a-l transmite mai departe familiei şi de a venit în spital. Nu ştiu dacă aţi observat, dar sisteme medicale mult mai performante decât al nostru au clacat. Au clacat în special din cauza numărului mare de infectări într-o perioadă scurtă de timp. Ori statul român tocmai asta a încercat să facă. Numărul de infectări era clar că va fi mare, însă încercăm să îl ducem pe o perioadă cât mai lungă de timp pentru a nu aglomera spitalele. În stare de urgenţă, spitalele au funcţionat la 20% din capacitate, strict pentru urgenţe, restul fiind dedicate pacienţilor COVID pozitiv. Lucrul acesta nu mai este valabil acum, sunt o serie de pacienţi în spital care ne-au făcut să reducem iniţial numărul paturilor dedicate pacienţilor COVID, ca ulterior să fim nevoiţi să le creştem. Azi, în timp ce vorbim, aveam 33 de pacienţi internaţi la Boli Infecţioase. Din păcate, mai mult de jumătate au forme medii ale bolii, unul singur fiind asimptomatic şi vreo 15 sunt forme uşoare.

Rep.: Mai avem pacienţi din Argeş internaţi la Vâlcea?

Dr. D.P.: Da, mai sunt pacienţi din Argeş internaţi la Vâlcea. Este chiar un pacient care a venit în stare foarte gravă din Argeş la Terapie Intensivă şi, mulţumită eforturilor colegilor de la Terapie Intensivă, starea lui s-a îmbunătăţit şi a putut fi transferat la Boli Infecţioase, fiind clasificat acum ca şi formă medie şi sperăm să se vindece.

Rep.: Este Spitalul Judeţean Vâlcea pregătit pentru perioada următoare, pentru un număr mare de cazuri? Adică la ce vă aşteptaţi ca şi număr… aproximativ?

Dr. D.P.: Nu vreau să fac previziuni, pentru că toate aceste previziuni depind foarte mult de populaţie, de cetăţeni. Dacă se vor respecta din ce în ce mai mult măsurile de distanţare şi de izolare, numărul va fi mic. V-am dat exemplu doar cu pacienţii care au fost depistaţi pozitiv şi dacă ar fi rămas în spital şi s-ar fi izolat de familie am şi avut cu 17 cazuri mai puţine. Depinde foarte mult de cetăţeni. Pentru medici este o muncă fantastică şi încep uşor-uşor să apară semne de extenuare la personalul medical de la Boli Infecţioase şi de la ATI, atât la medici, cât şi la asistenţi. Pentru că, vreau să mă credeţi, nu este uşor să stai în acel combinezon 6 ore pe zi.

Rep.: Care e situaţia echipamentelor de protecţie din spital? Sunt suficiente pentru următoarea perioadă? Au mai fost aduse echipamente faţă de cele care au venit în perioada situaţiei de urgenţă?

Dr. D.P.: Începând cu luna martie am achiziţionat în continuu echipamente şi nu am avut sincope în aprovizionare. Am avut probleme cu măştile la începutul lunii martie. Am avut o problemă cu ce înseamnă echipament de protecţie pentru că era o perioadă în care combinezonul era mama echipamentului, iar noi trebuia să înţelegem că principalul echipament de protecţie pentru personalul medical este reprezentat de mască, ochelari, vizieră şi mănuşi. Desigur şi halatul de unică folosinţă. Combinezoanele sunt absolut necesare în zonele unde sunt proceduri generatoare de aerosoli, gen intubaţie oro-traheală, endotraheală şi poate în cazurile complicate din Boli Infecţioase. Dar, la ora actuală nu pot să mă plâng de stocul de materiale sanitare. Nu cred că am mai auzit să fie probleme cu aprovizionarea. Şi preţurile au scăzut faţă de luna martie. Măştile, la procedura de licitaţie, dacă nu mă înşel, au ajuns undeva pe la 80 de bani.

Rep.: Pentru că tot se vorbea la început de numărul de ventilatoare şi despre cum se vor descurca medicii în condiţiile în care va apărea un număr mai mare de cazuri decât ne aşteptam noi. Ca să lămurim problema asta: De câte ventilatoare dispune Spitalul Judeţean Vâlcea în acest moment?

Dr. D.P.: Spitalul Judeţean Vâlcea dispune în acest moment de 8 ventilatoare dedicate pacienţilor COVID. În total avem 12. Am avut 10 la începutul crizei şi au mai venit 2 ventilatoare în această perioadă. Sper să nu avem nevoie de ele, pentru că şi personalul medical pe care îl avem acum în ATI nu cred că îşi poate permite să trateze la un moment dat mai mult de 8-10 pacienţi în ATI. Este un tratament extrem de complex ce se desfăşoară în Secţia Terapie Intensivă şi pe cât posibil încercăm să rezolvăm problema deficitului de personal. Însă, deocamdată ne descurcăm, nu am de ce să mă plâng.

Rep.: Să vorbim puţin de aparatul de testare. Au fost zvonuri că nu este acreditat. Ce le spuneţi oamenilor ca să îi liniştiţi?!

Dr. D.P.: S-a publicat o listă pe Ministerul Sănătăţii de aparate prin care se pot face teste pentru Grecia. Deci, aparatul de testare Real Time PCR are autorizaţie de funcţionare din data de 18-19 iunie şi el funcţionează din data de 22 iunie. Până la ora actuală s-au efectuat undeva peste 1400 de teste Real Time PCR pe acest aparat, iar la nivelul spitalului s-au făcut peste 4000, pentru că începând cu data de 17 aprilie noi nu am mai internat pacient în spital netestat. Spitalul este împărţit, încă de la începutul lunii martie, în două zone: o zonă subseptică unde se internau pacienţii de urgenţă până când venea rezultatul şi o zonă curată a spitalului. Din momentul în care am avut aparatul nostru, lucrurile au început să meargă şi mai bine, pentru că înainte aşteptam rezultatele de la diferite laboratoare din Bucureşti şi câteodată aşteptam cam mult. La noi, recordul a fost marţi, 14 iulie, când s-au făcut în jur de 144 de teste. Se lucrează undeva între 80 şi 100 de teste pe zi.

Într-adevăr a fost depus la Ministerul Sănătăţii şi dosarul necesar pentru această avizare, pentru a intra pe metodologie. La ora actuală, tot ce înseamnă finanţarea laboratorului o asigură Spitalul Judeţean Vâlcea. În momentul în care Ministerul va analiza dosarul, şi sper să o facă cât mai repede, şi vom avea acel aviz, vom obţine şi finanţare pe metodologie de la Minister pentru a putea lucra testele pe care le lucrează DSP-ul.

Rep.: Deci, ca să ne înţelegem, este vorba strict de bani, în rest se lucrează…

Dr. D.P.: Bineînţeles, este vorba strict de bani. Autorizaţia de funcţionare există şi se fac şi teste la cerere pentru pacienţii care vor să le facă şi am hotărât să fie cel mai mic preţ din oraş. Avem undeva la 250 de lei/test, în condiţiile în care privatul am înţeles că ia undeva între 285 lei şi 450 de lei. În câteva zile va veni şi acest ordin de ministru prin care vom fi avizaţi să facem şi teste pe metodologie şi vom intra în programul naţional de epidemii şi vom primi şi finanţare pentru acele teste.

Rep.: O ultimă întrebare… La momentul acesta, câţi angajaţi ai Spitalului Judeţean Vâlcea sunt pozitivi?

Dr. D.P.: La momentul la care vorbim avem o asistenţă din Ambulator, avem o asistentă din Neonatologie care nu a mai fost la serviciu din momentul în care declarase contact caz pozitiv, iar confirmarea a venit undeva cam la 10 zile distanţă. Au fost testate toate colegele şi sunt negative. Mai avem un infirmier la ATI şi un brancardier la UPU, amândouă cazurile asimptomatice. S-a început de la o vreme şi testarea personalului medical, pentru că acest caz de la ATI complet asimptomatic a fost găsit întâmplător prin testarea screening pe care am început să o facem personalului medical. Încercăm să mai achiziţionăm acum un extractor automat pentru a dubla numărul de teste, pentru că începând cu secţiile roşii – ATI, UPU, Infecţioase – uşor-uşor vom testa tot personalul medical.

Rep.: Vă mulţumim!

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like