Consiliul Municipal Râmnicu Vâlcea, dominat de PNL – USR, un balamuc plin de ilegalități

Moment penibil și ilegal în plenul ședinței Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea. Președintele de ședință, penelistul Grigore Crăciunescu a supus dezbaterii un punct suplimentar ordinii de zi. Acest punct se referea la demisia Claudiei Banu din funcția de consilier local (aceasta a câștigat mandatul de senator), iar consiliul trebuia să ia act și să-i vacanteze locul. Crăciunescu s-a grăbit să ceară rapoartele comisiilor de specialitate, uitând că respectivele comisii nu au fost convocate tocmai de colegii săi din alianța PNL – USR. Aceștia și-au manifestat public nemulțumirea că primarul nu le-a dat la timp materialele, motivând astfel neconvocarea ședințelor de comisii. Deci, chiar dacă nu existau avize pentru respectivul punct, Crăciunescu a cerut aviz. Stupoare și mai mare a fost când, din sală, președintele comisiei Juridice, Alin Manda – USR (foto jos), a spus ,,aviz favorabil”. În discuție au intervenit secretarul Ionuț Didoiu care le-a amintit că tocmai ei au spus că nu există avize, dar și consilierul Adina Dobrete (PSD), membru al comisiei conduse de Manda. Redăm stenograma discuțiilor. 

Crăciunescu: Următorul punct suplimentar pe ordinea de zi. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local al doamnei Banu Claudia Mihaela, precum și vacantarea locului de consilier. Inițiator, primarul municipiului. Avizele comisiilor de specialitate. Comisia numărul unu? 

Manda: Aviz favorabil. 

Crăciunescu: Numărul necesar de voturi pentru adoptarea proiectului, majoritate simplă. 

Didoiu: Domnule președinte, am anunțat înainte de ședință că nu avem avize și eu nu am văzut un astfel de aviz. 

Dobrete: Comisia nu are cum să dea aviz. Eu sunt membru al comisiei și nu ne-am întâlnit. 

Didoiu: Domnule președinte, haideți să ne lămurim puțin cu acest punct. Cum rămâne? 

Crăciunescu: Aviz dat de comisie pentru că a fost introdus…

Dobrete: Dar comisia nu s-a întrunit. 

Didoiu: Când a dat avizul? Unde este avizul?

Dobrete: Comisia nu s-a întrunit. 

Crăciunescu: Acum, pe loc.

Didoiu: Nu există aviz dat pe loc. 

Consilierul Manda și-a fracturat logica 

În afară de delirul administrativ al consilierului Grig Crăciunescu, visătorul de avize emise pe loc, situația pentru Alin Manda este de-a dreptul complicată. I se va întocmi plângere penală pentru fals în declarații, iar înregistrarea ședinței este o probă zdrobitoare. ,,Demisia este un act unilateral de voință, nu aveam ce dezbate. Nu am convocat, într-adevăr, ședința de comisie pentru că domnul primar nu ne-a pus la timp la dispoziție documentele. Dumnealui trebuie să înțeleagă că nu-i mai este subordonat Consiliul Municipal” a declarat după ședința de plen, telefonic, Alin Manda. 

După cum bine se constată, la Alin Manda există o fractură severă de logică între ce a spus în sală și ce a declarat după. Recunoaște, deci, că nu a convocat ședința, motivând că nu le-a dat Gutău documentele la timp, dar i-a răspuns lui Crăciunescu ,,aviz favorabil”. E de urmărit ce le va răspunde procurorilor. În aceeași ordine de idei, vizibil dezorientat de evenimente, Grigore Crăciunescu a uitat să mai ceară vot pentru punctul cu pricina, completând tabloul neputinței administrative.

Acesta a fost doar unul dintre momentele grotești petrecute astăzi, 16 decembrie, în plen. Ședința a fost un lung șir de acuzații de-o parte și de alta, pe un ton ridicat, cu un președinte de ședință vizibil nevrozat, cu un primar scos din sărite, cu un consiliu scindat mai mult ca niciodată, cu un secretar care nu își mai putea stăpâni stupoarea cauzată de încălcarea legii și a procedurii. Toate acestea, pe bani publici.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like