Controale la stațiile de sortare a deșeurilor din Vâlcea. Primele amenzi de anul acesta

Instituțiile de control în domeniul mediului au început controalele la stațiile de sortare din județul Vâlcea. Există cinci astfel de stații, dintre care două aparțin Consiliului Județean (CJ) și trei privaților. Prima pe lista Gărzii de Mediu a fost New Recycling, cu sediul în Brașov, iar stația sortare se află pe platforma industrială a Râmnicului. 

În cazul de față Garda de Mediu a fost intransigentă. A dat 100.000 de lei amendă și un termen de 60 de zile pentru transportarea gunoiului aflat în surplus în stație. Au fost găsit aproximativ 900 de tone de gunoi în plus față de cât prevedea autorizația de mediu. 

În general, stațiile de sortare funcționează în baza unor autorizații de mediu unde se prevăd termene de timp și cantitate. Nu se pot acumula cantități mari pe lungi perioade de timp, fiindcă altfel stația de sortare se transformă ilegal în depozit. Ceea ce, din punct de vedere legal este cu totul altceva. Pentru funcționarea unui depozit trebuie o altă autorizație. Singurul depozit autorizat din județul Vâlcea este cel de la Fețeni. Dacă există stații de sortare care s-au transformat în depozite, Prefectura, Garda de Mediu și Agenția pentru Mediu trebuie să acționeze. 

E necesară analiza comparată între problemele găsite la toate stațiile de sortare, pentru că neîndoielnic hibe există peste tot, și sancțiunile pe care instituțiile le aplică. Practica de până acum a arătat că aproape nimeni nu a fost scutit de amenzi, doar cuantumul a fost diferit. Unora nu le pasă de amenzile primite pentru că fiind în insolvență de zece ani (ori în pragul falimentului), oricum nu le plătesc niciodată. Singura sancțiune notabilă de care s-ar putea teme unii patroni de stații de sortare ar fi umblatul la autorizația de funcționare. Și cum la aceasta nu prea umblă nimeni…

foto ilustrativ

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like