Fostul primar de la Prundeni, trimis în judecată într-un nou dosar penal: spălare de bani, abuz în serviciu, documente false…

/


Un nou dosar penal, o noua trimitere în judecată pentru fostul primar al comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu. Iar din informațiile noastre, mai urmează și altele în curând. De data aceasta, Horăscu este acuzat de comiterea a trei infracțiuni: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; spălare a banilor, în formă continuată; precum și folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În același dosar mai este un inculpat. Este vorba despre o persoană fizică (căreia preferăm să-i păstrăm identitatea anonimă), administrator al unei asociații culturale, care este acuzată de complicitate la infracțiunile comise de fostul edil al comunei Prundeni.

Bani europeni încasați, servicii neprestate

În fapt, procurorii DNA Pitești și ofițerii DGA Vâlcea au descoperit că între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în calitate de Organism Intermediar pentru Turism (OI), în numele și pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 (AMPOR) și UAT Comuna Prundeni, reprezentată legal de primarul comunei, Ion Horia Horăscu, a fost semnat, în cursul anului 2011, proiectul „Drumul vinului vâlcean”. Astfel, se prevedea organizarea și desfășurarea a două evenimente cu specific viticol, fiind alocată suma de 318.200 lei. Numai că cele două evenimente nu ar fi fost organizate de asociația culturală așa cum prevedea contractul, ci de Primăria Prundeni. Însă banii au fost încasați de asociație prin două facturi.

“În data de 28 septembrie 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, ar fi încheiat cu administratorul unei asociații culturale un contract de servicii prin care asociația respectivă ar fi trebuit să asigure organizarea celor două evenimente. 
Ulterior, administratorul asociației ar fi subcontractat o parte din lucrări către o persoană fizică autorizată, reprezentată în fapt de către inculpatul Horăscu Ion.  
În perioada 2012-2013, persoana fizică autorizată ar fi emis două facturi în valoare totală de 279.000 lei având ca obiect <consultanță managerială proiecte> și <contravaloare contract consultanță>, în condițiile în care astfel de servicii nu ar fi avut loc. 
În baza documentelor justificative emise de administratorul asociației culturale, inculpatul Horăscu Ion ar fi depus la autoritatea contractantă documentele respective, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 356.160 lei. 
În realitate, de organizarea celor două festivaluri din anii 2012 și 2013 s-ar fi ocupat angajații primăriei comunei Prundeni și inculpatul Horăscu Ion” – precizează procurorii în rechizitoriul lor.

Sechestru pe bunuri…

Dosarul penal a fost trimis în instanță, spre judecare, la Tribunalul Vâlcea. Până la soluționarea cauzei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați până la concurența sumei totale de 356.160 lei. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și UAT comuna Prundeni au comunicat că se constituie părți civile în cauză. 

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like