PNL Râmnicu Vâlcea încearcă să blocheze atragerea de fonduri europene

Viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu a înșelat în convenție opinia publică vâlceană. În urmă cu aproximativ două luni a declarat că oprește războiul cu primarul Mircia Gutău și că se ,,așează la masa discuțiilor și a deciziilor”, motivând binele orașului. Minunea n-a durat nici două luni încheiate. Luni, 31 mai 2021, pe ordinea de zi a Consiliului Local se află un punct extrem de important. Este vorba despre contractarea unui împrumut (linie de credit) de 30 de milioane de lei. Cu acești bani se vor întocmi mai multe studii de prefezabilitate și fezabilitate, dar și proiectele tehnice pentru o serie impresionantă de investiții. Între aceste investiții se află și unele proiecte propuse și promise chiar de Virgil Pîrvulescu. Delta Parc, spre exemplu. Ce face viceprimarul liberal? Anunță pe Facebook că grupul PNL nu votează proiectul (foto jos). 

Pîrvulescu, prizonierul bulei de Facebook, în luptă cu proprii aliați

Motivele pentru care Virgil Pîrvulescu se comportă așa sunt complexe. Pe de-o parte, proiectele sunt pe fonduri europene. Viceprimarul care are atribuții pe fonduri europene este useristul Andrei Gheorghiu. Dacă proiectul trece, studiile și proiectele tehnice se întocmesc, dacă investițiile se implementează, primul care va lua puncte electorale va fi Mircia Gutău. Al doilea este viceprimarul cu atribuții pe fonduri europene, Andrei Gheorghiu. Chiar dacă este coleg de alianță cu cel de-al doilea, ficatul electoral al lui Pîrvulescu nu poate suporta așa ceva. Se cirozează! Un alt motiv pentru care viceprimarul liberal se comportă într-un asemenea hal cu investițiile Râmnicului ține de susțintătorii săi electorali. Nu ne referim aici la marea masă electorală a liberalilor din Râmnicu Vâlcea, oameni civilizați, de conduită, cu viziune de dreaptă (deci, spre investiții), dar negălăgioși. Ne referim la acel micuț grup fanatic care nu are nicio legătură cu PNL sau cu dreapta, ci doar cu distrugerea lui Mircia Gutău. Dacă asta ar însemna și pierderi imense pentru municipiu, pentru ei nu contează. Și așa s-au cam ratat în viață, deci își asumă riscul fără nicio problemă. Din punct de vedere al imaginii aceștia îl țin prizonier pe Pîrvulescu. Nu pentru că sunt mulți, ci pentru că sunt gălăgioși pe rețelele de socializare. Viceprimarul liberal a intrat în logica lor dementă, distrugătoare și autodistrugătoare cu orice risc, doar – doar îl vor termina pe Gutău. Pîrvulescu, având la rândul său un ton fanatic în campanie, a devenit prizonierul lor și din micuța bulă anti – Gutău nu mai poate ieși. Cum încearcă să iasă prin declarații sau gesturi politice normale, fanaticii îl iau la ture pe Facebook. Pîrvulescu se sperie și face ca ei. Plus că n-are chef să-i vadă pe Gutău și Gheorghiu că punctează în vreun fel. Și de aici, blocajul!

Calculele administrative și electorale. PNL vs Râmnicu Vâlcea 

Câtă dreptate administrativă au liberalii când vor să se opună acestui împrumut? Zero! În prezent, gradul de îndatorare al primăriei Râmnicu Vâlcea este de 12%. Cu acest credit s-ar ridica la 17%. Fiind vorba despre fonduri europene, în timpul implementării proiectelor, banii pentru studiile de prefezabilitate, fezabilitate și proiecte tehnice s-ar returna. Deci, în maxim trei ani, creditul s-ar stinge. Cel mai probabil, nici nu se va termina acest mandat și banii se vor returna. Și nu din măriri de impozite, cum afirmă Pîrvulescu pe Facebook (unde de altfel și trăiește), ci din banii europeni. Nu trebuie să fii mare finanțist să îți dai seama de asta. Trebuie doar să nu fii demagog. Câtă dreptate electorală au liberalii când vor să se opună acestui proiect? Rămâne de văzut, însă este puțin probabil ca realizarea pe fonduri europene a unei importante liste de investiții să fie mai importantă pentru electoratul autentic de dreapta decât sabotarea lui Mircia Gutău. 

Ce se face mai exact cu banii din împrumut

Între alte proiecte, lista de investiții pentru care trebuie făcute studii de prefezabilitate, fezabilitate și proiecte tehnice include Delta Parcul atât de dorit de liberali, amenajarea Schitului Troianu, amenajarea Văii Stăncioiului, parc științific și tehnologic (dorit și propus tot de liberali), amenajarea unei parcări publice supraetajate, amenajarea unor locuințe ANL, construirea unei baze sportive, construirea unui bazin de natație, reabilitarea dispensarului TBC ș.a. Dar pentru ca toate aceste investiții pe fonduri europene să fie demarate, primăria trebuie să achite inițial studiile și proiectele tehnice în valoare totală de 30 de milioanelei. Repetăm, administrația ar trebui să achite banii aceștia dintr-un împrumut și să îi restituie din fondurile europene la momentul alocării acestora. Simplu ca bună ziua! Doar demagogia, ura și dorința de blocare sunt mari. 

Prezentăm mai jos tot proiectul de pe ordinea de zi care vizează împrumutul, cu explicațiile de rigoare.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like