Conducerea Prefecturii Vâlcea, sluga harnică a lui Virgil Pîrvulescu

/


UPDATE: Menționăm că în textul de mai jos s-a strecurat o greșeală neintenționată, pe care o reparăm cu mențiunea că semnatarul deciziei prin care a fost atacată hotărârea Consiliului Local nu a fost prefectul Sebastian Fârtat, ci subprefectul Victor Stănculescu. La data atacării deciziei, Fârtat se afla în concediu, atribuțiile sale fiind preluate de Stănculescu. Fondul problemei rămâne , întrucât, la fel ca Fârtat (poate chiar mai mult), Stănculescu este un vechi activist liberal. Instituția Prefectului este din nou folosită în scopuri politice la fel ca în ultimii 30 de ani.

Nicio săptămână fără blocaj în administrația publică locală din Râmnicu Vâlcea. Cu ajutorul prefectului Sebastian Fârtat, PNL a reușit să blocheze măcar temporar activitatea SC Piețe Prest SA (societate aflată în subordinea Consiliului Local, cu capital 100% public). Vineri, 9 iulie 2021, prefectul a atacat în contencios schimbarea din Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Piețe Prest a consilierilor Grigore Crăciunescu și Cezar Bulacu (PNL). Aceștia fuseseră înlocuiți printr-o decizie a Consiliului Local (for tutelar) cu Alin Manda și Andreea Rădulescu (USR). Miza politică a liberalilor este destituirea Adrianei Popescu, directorul general al Piețe Prest. Amintim că nu a trecut nicio lună de când viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu era înregistrat promițând că va angaja activiștii de partid la Piețe Prest și ETA. Pentru a-și duce planul la bun sfârșit, devoalat de presă fie și fără voia sa, Pîrvulescu are nevoie strigentă de scoaterea din joc a directoarei Piețe Prest care nu este de acord cu valul de angajări ,,galbene”. 

CA al Piețe Prest, la discreția PNL 

Prefectul Sebastian Fârtat, oricât de multă școală ar avea, oricâtă deschidere ar arăta datorită vârstei sale, nu poate uita perioada în care i-a fost consilier personal lui Cristian Buican. Anii de liberalism i-au modificat structural comportamentul. Pentru tânărul Fârtat nu a contat că prin decizia pe care o ia blochează Piețe Prest. Au contat doar jocurile de partid și cântatul în struna unor politruci ca Virgil Pârvulescu, Grig Crăciunescu și alții. Întreaga problemă este centrată pe contractul de mandat al Adrianei Popescu. Conform majorității PNL – USR, în AGA Piețe Prest au intrat Grig Crăciunescu și Cezar Bulacu. Aceștia au numit un Consiliu de Administrație (CA) provizoriu – patru luni, cu posibilitatea de prelungire pe încă două, dar doar în cazuri excepționale. Noul CA provizoriu, care funcționează și în prezent, a fost format din cinci persoane și condus de liberala Viorica Carianopol, folosită drept ,,coadă de topor” pentru interesele de partid. CA – ul înțesat de peneliști și condus de Carianopol a luat decizia de a-i întrerupe contractul de mandat Adrianei Popescu după mai multe luni de contre. Au existat numeroase decizii ale CA pe care directorul Piețe Prest a încercat să le modifice pentru că nu erau în conformitate cu legea. 

Ședință cu apel la 112 și intervenția Jandarmeriei 

Sătui de textele de lege invocate la infinit de Popescu, liberalii au trecut la măsuri represive. Cu doar două luni până la data la care i se înceta contractul, directoarea Popescu a fost destituită. Conform contractului de mandat, directorul Piețe Prest poate cere medierea AGA într-un conflict dintre el și CA. Așa s-a și întâmplat. Săptămâna trecută, când prefectul încă nu atacase hotărârea Consiliului Local prin care Grig Crăciunescu și Cezar Bulacu au fost schimbați cu Alin Manda și Andreea Rădulescu, AGA a fost invitată la mediere. Numai că în sala s-au întâmplat evenimente și mai grave. Constantând că reprezentanții AGA au venit la întâlnirea de mediere, cineva din CA a sunat la 112. O echipă de jandarmi s-a deplasat la fața locului, dar bineîntețes că nu i-au dat afară pe Manda și Rădulescu. Aceștia din urmă încă erau în AGA până vineri, 9 iulie, când prefectul Sebastian Fârtat a atacat decizia de schimbare a liberalilor. În adresa trimisă Consiliului Local și Primăriei Râmnicului, prefectul liberal scrie sec că hotărârea prin care sunt schimbați cei doi liberali (Crăciunescu și Bulacu) ,,prezintă elemente de ilegalitate” (vezi doc). Conform acestui act, prefectul se dedă la o acțiuni politică evidentă și încearcă blocarea activității unei societăți vitale pentru Primăria Râmnicu Vâlcea. Dar ce mai contează, câtă vreme primește aplauze și mulțumiri de la partid?! 

Prezentul Piețe Prest e sumbru. Nici viitorul nu sună prea bine 

Situația în prezent este mai mult decât ambiguă. Adriana Popescu a atacat decizia CA prin care a fost revocată din funcție la Secția Comercială a Tribunalului Vâlcea. Consideră că un contract de mandat ca al său nu ține de competența Secției Contencios Administrativ. Așa cum aminteam, prefectul a atacat în contencios pentru ca voința Consiliului Local (PSD-PER-USR) să nu fie pusă în aplicare, iar cuplul Crăciunescu – Bulacu să rămână în AGA Piețe Prest. CA al Piețe Prest continuă să susțină că a destituit-o legal pe Adriana Popescu și i-a trecut atribuțiile de conducere directorului tehnic, Eugen Popescu (nicio legătură de familie cu directorul general, doar potrivire de nume). Fiind vară, ne apropiem de intrarea în vacanță judecătorească, iar procesele intentate de prefectul Sebi Fârtat și de directorul Adriana Popescu își vor găsi rezolvarea din toamnă, spre finalul anului. Până atunci, Piețe Prest ,,merge” într-un picior.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like