BILANŢUL TRIBUNALULUI VÂLCEA: Instanţa, „foarte eficientă” în condiţii de muncă improprii

La sfârşitul acestei săptămâni, preşedintele Tribunalului Vâlcea, Adrian Mugurel Gheorghiţă, a prezentat bilanţul instanţelor de judecată în anul 2017, dar şi starea justiţiei din judeţul nostru. Din dezbateri, o idee a reieşit foarte clar şi anume că justiţia din Vâlcea este subfinanţată, iar judecătorii şi toţi cei implicaţi în acest act sunt nevoiţi să facă performanţă în condiţii improprii.

Potrivit bilanţului prezentat, în anul 2017 Tribunalul Vâlcea a avut o eficienţă maximă, operativitatea instanţei fiind „Foarte eficient” şi având valoarea de 107,7%. Actul de justiție a fost unul foarte eficient, cu asigurarea cerințelor de celeritate, dar și de calitate, cu operativitate ridicată, durată redusă de soluționare a cauzelor şi procent mic de desființare a hotărârilor. Instanţa a înregistrat o scădere la 91,50% a stocului de dosare faţă de stocul de la finalul anului 2016. Astfel, dacă la data de 31 decembrie 2016 erau 5164 dosare pe stoc, la data de 31 decembrie 2017, numărul dosarelor pe stoc a scăzut, ajungând la 4726 dosare, în condiţiile în care volumul de activitate a crescut cu 1623 dosare.

„Practic, aceste date statistice arată faptul că eficiența a crescut în mod continuu la nivelul Tribunalului Vâlcea, stocurile finale fiind în continuă scădere. Având în vedere că activitatea instanței s-a desfășurat în condiții departe de a fi optime, dimpotrivă, improprii sub multe aspecte: sediu, finanțare, personal auxiliar, legislație, etc., faptul că instanța are calificativul de ‹Foarte eficient› este demn de a fi considerat o realizare deosebită a întregii echipe” – a precizat preşedintele Tribunalului Vâlcea, Adrian Mugurel Gheorghiţă.

„Rezultatele muncii depăşesc cu mult condiţiile de desfăşurare a acesteia”

Mulţumit de munca depusă de colegii săi judecători în 2017, preşedintele Adrian Mugurel Gheorghiţă nu a putut totuşi să nu remarce că aceştia îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi în condiţii neadecvate.

„În ceea ce priveşte resursele umane şi infrastructura, lucrurile nu stau deloc atât de bine pe cât stau datele statistice. Am reuşit să rupem corelaţia între condiţiile în care lucrăm şi rezultatele muncii. Din fericire, rezultatele muncii depăşesc cu mult condiţiile de desfăşurare a acesteia. (…) Funcţionăm în continuare în aceeaşi clădire şi în continuare clădirea se află în acea stare şi anume necesită reparaţii capitale şi de consolidare. La momentul întocmirii raportului lucrarea de consolidare, modernizare şi extindere a fost deja atribuită prin licitaţie de către Compania Naţională de Investiţii unui executant, aflându-se în faţa definitivării licitaţiei şi semnării contractului. Sigur, cele trei săli de judecată cunoaştem cu toţii că sunt insuficiente şi se fixează mai multe ture pe zi în aceste săli. (…) Din punct de vedere logistic avem aceleaşi condiţii. Calculatoare noi sunt puţine şi în continuare tragem de cele vechi. Avem probleme cu soft-urile, cu aplicaţia ECRIS care nu mai răspunde întrutotul dispoziţiilor noii proceduri şi a celor din regulamentul de ordine interioară. Suntem în zona centrală a oraşului unde au fost pene de curent, iar la revenirea curentului s-au ars echipamente. De asemenea, echipamentele pentru înregistrarea şedinţelor nu funcţionează la parametrii pe care ni i-am dori, InfoChioşcurile la fel. Nu s-au achiziţionat lucrări de specialitate tot din lipsa fondurilor. Practic ne-am desfăşurat activitatea sub acest imperiu al constrângerii bugetare” – a mai spus preşedintele Tribunalului Vâlcea.

„Activitatea de justiţie este una scumpă, actul de justiţie costă!”

Judecătorul Adrian Mugurel Gheorghiţă a vorbit şi despre perspectivele anului 2018, el neavând totuşi speranţa de mai bine. Asta pentru că se anunţă în continuare austeritate bugetară, în condiţiile în care actul de justiţie este tot mai scump.

„În concluzie, activitatea Tribunalului Vâlcea, în anul 2017, a fost una foarte eficientă, deşi a fost desfăşurată în condiţii departe de a fi optime, ci mai degrabă improprii. (…) Şi anul 2018 va fi tot unul marcat de constrângerile bugetare, subfinanţarea se va face în continuare simţită. Practic, activitatea de justiţie este una scumpă, actul de justiţie costă! Orice lucru de calitate costă. Dacă cerinţele sunt ale unei justiţii eficiente, de calitate, atunci automat trebuie finanţată corespunzător. Şi aici nu mă refer la salarii, pentru că nu cu salariu soluţionezi dosarele, nu cu salariul le redactezi, nu cu salariul le documentezi, nu salariul îţi asigură condiţii şi timp pentru studiul dosarelor, că nu le studiezi acasă, ci le studiezi în acele birouri aglomerate, cu pene de curent, cu un program de legislaţie care nu întotdeauna se actualizează pentru că nu s-a plătit factura, pentru că nu existau bani pentru a se plăti factura şi aşa mai departe. Ar părea cumva că aceste costuri de finanţare ar transforma finanţarea justiţiei într-o investiţie nu foarte eficientă sau rentabilă. Dar un act de justiţie operativ, de calitate şi eficient ar aduce numai beneficii societăţii în ansamblu. Ar însemna o respectare şi o asigurare a ordinii de drept, ar însemna o asigurare normală a relaţiilor sociale, o protecţie a drepturilor cetăţeanului, a patrimoniului, a unei desfăşurări oneste a raporturilor economice şi o protecţie a cheltuielii banului public. Dacă atingerea acestor deziderate reprezintă sau nu activitate rentabilă, vă las pe dvs. să hotărâţi” – a conchis judecătorul Adrian Mugurel Gheorghiţă, preşedintele Tribunalului Vâlcea.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like