Condamnări în dosarul Cîrstina – Folea. Ce s-a întâmplat cu polițiștii implicați…

Trimis în instanță în anul 2017, dosarul în care primarul de la Orlești, medicul Folea, dar și câțiva polițiști au fost judecați pentru fapte grave, a fost soluționat la Curtea de Apel Pitești. 

Speța este una ceva mai veche, de prin anul 2014, atunci când, într-o noapte, primarul comunei Orlești, Constantin Cîrstina, a rănit grav o femeie în urma unui accident rutier pe care l-a produs. Ulterior, omul s-a folosit de toate “pilele” pe care le avea pentru a scăpa basma curată. Astfel, în complicitate cu mai mulţi poliţişti şi medici, edilul din Orlești a încercat să-şi acopere vinovăţia, susţinând că nu el s-a aflat la volanul autoturismului în momentul producerii accidentului. Numai că, deşi avea permisul suspendat, procurorii au demonstrat că edilul iresponsabil de la Orleşti s-a urcat la volan şi a provocat un accident rutier grav. În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi şi poliţişti din cadrul IPJ Vâlcea, printre care se numără şi adjunctul de atunci al Poliţiei Drăgăşani – Mihai Enea, dar şi medicul Gheorghe Folea, consilier judeţean PNL.

Condamnările…

În data de 22 noiembrie 2021, judecătorul de caz al Curții de Apel Pitești a pronunțat sentința în acest caz, găsindu-i vinovați pe aproape toți cei implicați, mai puțin pe doi dintre inculpați. Astfel, primarul din Orlești, Constantin Cîrstina, este singurul care a primit o pedeapsă de închisoare cu executare, restul inculpaților fiind condamnați cu suspendare sau amânare. Așa cum spuneam, unul din polițiștii acuzați a fost, în final, achitat. Dar, iată deciziile instanței, pe scurt: 

Constantin Cîrstina, primarul comunei Orlești

– 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere

–  1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă

– 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului

Dispune ca inculpatul Cîrstina Constantin să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare din care 3 ani pedeapsa cea mai grea și 1 an spor. Dispune executarea pedepsei în regim de detenție. (…) Interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și a dreptului de a conduce autovehicule, pe o durată de 4 ani de care curge de la momentul executării pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. (…) Interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și a dreptului de a conduce autovehicule, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Vasile Marian Suru, angajat la firma şoţiei edilului (şofer al primarului)

– 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Executarea pedepsei a fost suspendată, sub supraveghere.  

Impune inculpatului Suru Vasile Marian să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Suru Vasile Marian va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Orleşti sau Scundu pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Jugănaru Ion, ginerele primarului, a fost achitat. El a fost acuzat de comiterea în concurs real a infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. 

Gheorghe Folea, medic de familie și consilier județean PNL 

– 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de inducerea în eroare a organelor judiciare. 

– dispune ca inculpatul Folea Gheorghe să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare din care 1 an și 6 luni pedeapsa cea mai grea și 6 luni spor. Executarea pedepsei a fost suspendată, sub supraveghere timp de 2 ani. 

– impune inculpatului Folea Gheorghe să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Folea Gheorghe va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Voiceşti sau Budeşti pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. 

Mihai Enea, pe atunci adjunct al Poliției Municipiului Drăgășani

– 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Executarea pedepsei a fost suspendată, sub supraveghere timp de 2 ani. 

– impune inculpatului Enea Mihai să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. (…) Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Enea Mihai va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Orleşti sau Ştefăneşti pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Georgescu Stegariu Nicolae, polițist rutier în cadrul IPJ Vâlcea

– 1 an şi 3 luni închisoare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. 

– 1 an şi 3 luni închisoare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului 

– stabileşte în sarcina inculpatului Georgescu Stegariu Nicolae pedeapsa rezultantă de 1 an și 8 luni închisoare din care 1 an și 3 luni pedeapsa cea mai grea și 5 luni spor. 

– dispune amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani. 

Dumitrescu Marian Sandu, polițist rutier în cadrul IPJ Vâlcea

– stabileşte în sarcina inculpatului Dumitrescu Marian Sandu pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată

– stabileşte în sarcina inculpatului Dumitrescu Marian Sandu pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului

– stabileşte în sarcina inculpatului Dumitrescu Marian Sandu pedeapsa rezultantă de 1 an și 10 luni închisoare din care 1 an și 5 luni pedeapsa cea mai grea și 5 luni spor. 

– Dispune amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani. 

Cobîrjoiu Gheorghe Iulius, poliţist rutier în cadrul IPJ Vâlcea

– a fost achitat după ce a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Povestea accidentului și a încercărilor de mușamalizare

Așa cum menționam anterior, întreaga poveste își are începuturile prin luna februarie a anului 2014. În seara acelei zile, în jurul orei 19.50, primarul comunei Orlești, Constantin Cîrstina, s-a urcat la volanul unui autoturism, deși avea permisul suspendat, și a acroșat-o pe Ileana M., iar apoi a părăsit de la locul accidentului. Culmea, ca să-și acopere urmele și să-l bage la înaintare pe șoferul său cum că el s-ar fi aflat la volan, primarul a beneficiar chiar de ajutorul oamenilor legii, adică a celor care aveau obligația de a-l duce în fața justiției. Ba mai mult, polițiștii implicați au fost acuzați că au întocmit documente în fals 

“A părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, beneficiind şi de ajutorul determinant al lucrătorilor de poliţie implicaţi în stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul de circulaţie, Georgescu-Stegariu Nicolae, Dumitrescu Marian Sandu, Enea Mihai, a conceput și pus în aplicare planul de substituire a sa, adevăratul autor al accidentului, inculpatul Suru Vasile Marian, astfel încât cercetările penale cu privire la accidentul de circulație să se desfășoare cu privire la acesta.

Inculpaţii Georgescu-Stegariu Nicolae şi Dumitrescu Marian Sandu, în calitate de lucrători de poliţie în cadrul IPJ Vîlcea – Poliţia Mun. Drăgăşani – Formaţiunea Poliţie Rutieră şi-au încălcat cu intenție atribuţiile de serviciu referitoare la procedura cercetării accidentelor de circulaţie soldate cu victime omeneşti şi, contrar dispoziţiilor legale, nu au dispus efectuarea cercetărilor față de inculpatul Cîrstina Constantin şi au refuzat să-i recolteze acestuia probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, întocmind totodată în fals mai multe documente, conţinând aspecte necorespunzătoare adevărului şi omisiuni vădite, conștienţi fiind că afectează grav actul de justiție, că aduc o vătămare intereselor legale ale persoanei vătămate, că favorizează și îi procură un folos necuvenit autorului real al accidentului rutier, respectiv imposibilitatea de a fi tras la răspundere penală şi obligat la plata unor daune materiale către persoana vătămată.

Totodată, în seara zilei de 12.02.2014, inc. Enea Mihai, ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Valcea, a instigat pe inculpatul Cobîrjoiu Gheorghe Iulius – agent de poliţie în cadrul Poliţiei mun. Drăgăşani, Formaţiunea Rutieră, să întocmească în fals fișa de eveniment a accidentului de circulaţie, achiesând la conţinutul nereal şi incomplet al acesteia” – se arată în rechizitoriul procurorilor. 

De asemenea, în perioada februarie-martie 2014, primarul Cîrstina a mai fost acuzat că i-a instigat pe Suru Vasile Marian, Jugănaru Ion şi Folea Gheorghe să declare mincinos în faţa organelor de poliţie că cel care a condus autoturismul la momentul producerii accidentului ar fi fost Suru. Ba mai mult, liberalul Folea, fiind medic de familie al primarului din Orlești, ar fi produs şi ticluit probe nereale, întocmind în fals înscrisuri medicale pentru a fi folosite de Suru Vasile şi Cîrstina Constantin.

În final, trebuie să adăugăm că hotărârea Curții de Apel Pitești este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like