Fost angajat al SJU Vâlcea, condamnat pentru pensionări pe bază de șpagă. Vezi de ce nu va sta nicio zi la pușcărie!

Corupția în ziua de azi este tratată cu oarecare ușurință în instanță. Am observat, în urma unor condamnări publicate recent, că luare și darea de mită se pedepsesc doar cu închisoare cu suspendare și cu muncă în folosul comunității. Este și cazul unui fost angajat al Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, care a luat șpagă pentru a face trafic de influență pe lângă medici. El a fost trimis în judecată pentru faptele sale, iar, în luna martie 2019, a fost condamnat doar la închisoare cu suspendare.

Șpagă pentru pensionări pe caz de boală

Pensionările pe caz de boală au fost, în ultimii ani, în atenția oamenilor legii, mai ales că peste noapte au apărut tot felul de indivizi care susțineau că au influență în sistem și pot scoate la pensie chiar și un om sănătos tun. Cel mai răsunător caz de corupție de acest gen din Vâlcea este cel al medicilor de la Drăgășani, care pensionau pe bandă rulantă, inventându-le oamenilor probleme psihice sau grade de invaliditate fictive. Inclusiv acest caz are o oarecare legătură cu “corupția” de la Drăgășani. Însă, de această dată este vorba de un fost angajat al Spitalului Județean de Urgență Vâlcea care a “stors” de bani de bani un vâlcean pentru a-i asigura pe pensie frumoasă pe caz de boală, “afacere” pe care a negociat-o chiar la o înmormântare.

Gheorghe Popescu, zis și “Gigi profesorul”, a lucrat, în perioada 1980 – 2013, la cabinetul de balneofizioterapie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, având astfel cunoștințe printre cadrele medicale și fiind perceput de către pacienți ca fiind o persoană care a făcut parte din personalul medical din județul Vâlcea. În vara anului 2018, omul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. În fapt, procurorii au susținut că, în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, “Gigi profesorul” a pretins suma de 1.000 euro şi a primit efectiv de la persoana vătămată – C.A., suma totală de 3.400 lei în mai multe tranşe pentru a-l ajuta să se pensioneze pe caz de boală, cu ajutorul medicilor arestați de la Drăgășani. Fostul angajat al SJU Vâlcea a făcut promisunea că își va folosi influența în sistemul sanitar pentru a interveni pe lângă medicii de la Drăgășani care aveau ca atribuții și care puteau emite documente medicale (bilete de internare, tratament, ș.a.) necesare emiterii unei decizii de invaliditate, în vederea pensionării pe caz de boală. Fapta comisă de inculpatul Gheorghe Popescu se pedepsește, conform art. 291 din Noul Cod Penal, cu închisoarea de până la 7 ani.

Condamnarea…

Numai că, magistrații vâlceni au considerat că omul trebuie tratat cu blândețe și astfel l-au condamnat la doar 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, Popescu va face 100 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Olanu.

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul Popescu Gheorghe prin apărătorul ales, din infracţiunea prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, în infracţiunea prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal. În baza art. 396 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală; Condamnă pe inculpatul Popescu Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art. 291 alin. 1 Cod penal, la 2 ani şi 6 luni închisoare. În baza art. 91, art. 92 Cod penal; Dispune suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Vâlcea pe o perioadă de 3 ani, ce constituie termen de supraveghere. În baza art. 91 alin. 1 şi art. 93 alin. 2 Cod penal; Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere : – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. – să frecventzeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune Vâlcea sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 din C. pen., stabileşte în sarcina inculpatului obligaţia de a presta, pe durata termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 zile, în condiţiile art. 52 din Legea nr. 253/2013, în cadrul Primăriei comunei Olanu, judeţul Vâlcea. În baza art. 91 alin. 4 Cod penal; Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prevăzute de art. 96 şi art. 97 C. pen., privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă nu respectă măsurile de supraveghere şi obligaţiile impuse ori stabilite de lege. În baza art. 291 alin. 2 Cod penal şi art. 404 Cod procedură penală; Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 3.400 lei. Respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată de martorul – denunţător Crăciunescu Achim. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală; Obligă inculpatul să plătească statului suma de 800 lei, cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei” – se arată în minuta instanței Tribunalului Vâlcea.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like