Gutău răspunde acuzațiilor. Codul de Procedură Penală îl confirmă!

În cea mai recentă conferință de presă, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a oferit explicații clarificatoare despre cererea sa de reabilitare în instanță. În ultima săptămână, s-a propagat falsa idee că Mircia Gutău este nereabilitat, deci nu putea candida în 2016. De asemenea, instanța care judecă cererea sa de reabilitare a fost vehement criticată pentru că procesul se desfășoară în ședințe nepublice. O simplă lecturare a articolului 533, punctul 1, din Codul de Procedură Penală limpezește aceste acuzații: 

,,Soluționare cererii se face la termenul fixat, în ședință NEPUBLICĂ, instanța ascultă persoanele citate prezente, concluziile procurorului și ale petiționarului și verifică dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de lege pentru admiterea reabilitării.”

Despre toate acuzațiile ce privesc alegerea în funcții publice, reabilitarea și termenii în care se soluționează un asemenea dosar, Gutău a spus:  

,,Referitor la articolele care au apărut în presă despre reabilitare primarului Gutău. Da, este adevărat. Însă este o confuzie totală și rămân surprins cu oameni cu asemenea experiență nu au întrebat un specialist în domeniu. Reabilitarea este un lucru normal, firesc, pe care îl face orice om care a avut o problemă. Dacă ai avut o pedeapsă de zece ani reabilitarea se face la zece ani plus jumătate din perioadă, deci la 15 ani după terminarea pedepsei. Am dat un exemplu… Se face cu sala închisă pentru că așa prevede legea, nu se face special pentru Gutău, la termenul fixat de lege. (…) Se face o confuzie publică, unii o fac voit, alții nu știu. Una este alegerea într-o funcție publică și alta este reabilitarea. Alegerea într-o funcție publică este stipulată în Constituție și în legile României unde se spune explicit că poate candida orice persoană care nu are o hotărâre definitivă care interzice acest drept sau dacă nu îndeplinești toate condițiile impuse de Constituție. Deci, mie mi s-a terminat perioada în care nu puteam fi ales pe 15 mai 2015, fapt demonstrat de decizia Tribunalului Vâlcea. Reabilitarea, care se face la data stabilită de lege, este altceva. Iar eu acum am dreptul la această reabilitare, nu sunt obligat să mă prezint, iar decizia îmi va șterge absolut tot cazierul. 

Denunțătorul Crinu Popescu și judecătoarea Livia Stanciu, pasibili de daune morale imense

În aceeași conferință de presă, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, a reiterat că nu îi lasă nepedepsiți pe cei care l-au reclamat și condamnat în dosarul ,,Mită la primărie.”

,,Toți cei care s-au făcut vinovați pentru condamnarea mea vor răspunde, vă asigur. Deja avem termen fixat în acțiunea contra denunțătorului (n.r. Crinu Popescu) care trebuie să ne returneze cei 5000 de euro pe care am fost obligați să-i dăm (n.r. este vorba de daunele morale pierdute de Gutău în 2010, odată cu procesul pe fond). Avocatul va cere și pagube, daune morale…pentru că nimeni nu scapă. Toate se plătesc în lumea asta. Sunt convins că voi avea șansă să-i văd cum plătesc aici, pe pământ. Foarte mulți au suferit, s-au dus pe lumea cealaltă și nu au mai avut acest privilegiu. Toți vor plăti, inclusiv judecătoarea de la Curtea Constituțională (n.r. Livia Stanciu, președinta completului care l-a condamnat pe Gutău în 2010 și a cărei decizie a fost invalidată de ÎCCJ în 2019, la revizuirea procesului)…și pentru dumneai vom introduce acțiune în instanță pentru că trebuie să răspundă. Este strigător la Cer să mai fie pe funcție” a mai spus Gutău. 

Amintim că deși au existat mai multe decizii irevocabile date de Livia Stanciu, demontate la CEDO și apoi, prin revizuire, la ÎCCJ, aceasta este în continuare membră a Curții Constituționale.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like