Judecătorii argeșeni au desființat sentința celor de la Vâlcea: Baranga, la pușcărie!

/

Fostul șef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, vâlceanul Laurențiu Baranga, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Pitești a decis să desființeze în parte sentința Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, care în procesul pe fond i-a aplicat lui Baranga o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Desfiinţează în parte sentinţa şi, rejudecând: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art.91 Cod penal, cu toate consecinţele. Dispune executarea pedepsei rezultante în condiţiile art.60 Cod penal. În baza art.241 alin.1 lit.c) Cod procedură penală, constată încetată măsura controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei Curţii de Apel Pitesti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie” – se arată în minuta instanței de judecată.

Ca urmare, Laurențiu Baranga își va ispăși pedeapsa în spatele gratiilor, el fiind găsit vinovat că și-a construit întreaga carieră și a ocupat funcții importante în stat, cu ajutorul unei diplome de Bacalaureat false. Mai exact, întreaga lui viață profesională și-a trăit-o în impostură. Fostul șef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor va trebui să returneze toate salariile și indemnizațiile primite în aproape 20 de ani, adică undeva la peste 260.000 de euro.

Reamintim că, Laurențiu Baranga a fost reținut în luna octombrie 2020, la doar o lună după ce a fost numit în funcția de șef al Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A fost acuzat că a obținut diploma universitară, apoi statutul de conducător de doctorate cu ajutorul unei diplome de Bacalaureat false, pe care și-ar fi procurat-o în 1999, pe când avea vârsta de 32 de ani. În realitate, au susținut procurorii, Baranga nici măcar mu terminase liceul.
Timp de 11 ani, a reuşit să ocupe funcţia de şef în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete (2009 – 2016) şi să fie profesor universitar la: Universitatea „Valahia” din Târgovişte (2012 – 2020), Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (2015 – 2017), ambele din Bucureşti şi preşedinte la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (pentru o lună în 2020). Pentru toate astea, Baranga a fost acuzat de înșelăciune în formă continuată (5 infracțiuni), fals în declarații, uz de fals (două infracțiuni) și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.

Sursa foto: digi24.ro

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like