Războiul profesorilor de la “Lahovari”, tranșat în instanță. Dascăl obligat să plătească daune morale și civile…

Este de notorietate războiul dintre doi profesori ai Colegiului Național “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea. Prima “bătălie”, pe latură penală, s-a dat deja, iar unul dintre profesori a fost condamnat la amendă penală și muncă în folosul comunității, fiind găsit vinovat de loviri și alte violențe. Este vorba despre profesorul de geografie Liviu Tudor – victima şi profesorul de filozofie Virgil Vasiloiu – inculpatul. Acum, a doua fază a acestui scandal s-a tranșat tot în instanță, pe latură civilă, iar profesorul inculpat va fi obligat să plătească daune morale și civile.

Bătaia din școala și condamnarea penală

În data de 11 noiembrie 2014, profesorul Liviu Tudor a sunat la Poliţie şi a anunţat că a fost lovit cu pumnii în faţă de colegul său Virgil Vasiloiu. Incidentul a avut loc pe holul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari”, iar martori au fost chiar elevii acestui prestigios liceu. În timp ce profesorul Tudor a fost dus de urgenţă la spital acolo unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale după ce a suferit o fractură de piramidă nazală, Virgil Vasiloiu a fost nevoit să dea explicaţii în faţa poliţiştilor pentru faptele sale. Sigur, ambii profesori s-au acuzat reciproc de un comportament moral inadecvat, ajungându-se chiar la acuzaţii privind întreţinerea unor anumite relaţii dintre un cadru didactic şi eleve ale liceului. În fapt, se pare că astfel de discuţii şi învinuiri au şi dus la actele de violenţă dintre cei doi. Așa cum spuneam, ca urmare a reacţiei sale necontrolate, profesorul de filozofie Virgil Vasiloiu a fost cercetat penal şi trimis în judecată, în data de 15 iunie 2017, sub acuzaţiile de loviri şi alte violenţe. Procesul s-a judecat pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, iar după patru termene de judecată, timp în care Vasiloiu şi-a recunoscut vina, în data de 8 martie 2018 profesorul de filozofie a fost condamnat cu amendă penală, impunându-i-se să facă muncă în folosul comunităţii şi să nu se apropie de profesorul Liviu Tudor.

Daune morale de 5000 de euro

La sfârșitul lunii noiembrie 2018, magistrații Judecătoriei Râmnicu Vâlcea s-au pronunțat și în dosarul civil deschis de profesorul Tudor Liviu împotriva colegului său Virgil Vasiloiu. Judecătorii au decis astfel că inculpatul va trebui să-i plătească daune morale și civile victimei, dar să suporte și cheltuielile de transport cu ambulanța și cele de spitalizare.

“În baza art. 397 C. proc. pen. rap. la art. 19 şi urm. C. proc. pen.; Obligă pe inculpatul Vasiloiu Virgil la plata următoarelor sume de bani, cu titlu de despăgubiri civile: 1) către partea civilă Tudor Liviu: a) 768,43 lei, despăgubiri materiale; 5.000 euro (în echivalentul în lei la cursul oficial BNR la data plăţii), despăgubiri morale. 2) către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea: 1052,73 lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea persoanei vătămate Tudor Liviu; 3) către partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vâlcea: 261,10 lei, reprezentând cheltuieli ocazionate cu transportul şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească persoanei vătămate Tudor Liviu. Respinge, în rest, pretenţiile civile formulate de persoana vătămată – parte civilă Tudor Liviu. În baza art. 398 C. proc. pen. rap. la art. 274, 276 C. proc. pen.; Obligă pe inculpat la plata sumei de 300 lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare ocazionate de soluţionarea laturii civile disjunse. Obligă pe inculpat la plata sumei de 2.000 lei către partea civilă Tudor Liviu, cu titlu de cheltuieli judiciare (onorariu avocat). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2018” – se arată în minuta instanței.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like