A început decăderea! Buican ameninţă cu demisia după ce a pierdut controlul PNL Vâlcea

Motto: “Nu este sfârșitul, nu este nici măcar începutul sfârșitului, dar este cel mai probabil sfârșitul începutului”- Winston Churchil după victoria de la El Alamein (1942)

Cristian Buican şi-a luat una dintre cele mai usturătoare lecţii politice din cariera sa joi, 22 februarie, în şedinţa Biroului Politic Judeţean (BPJ). Şeful liberalilor a dorit să-l sancţioneze pe consilierul judeţean, medicul Gheorghe Folea, pentru votul acordat de acesta în favoarea unui proiect al conducerii CJ Vâlcea. Înainte de şedinţă Buican a simţit că nu prea e loc de excludere şi că Folea ar fi o pierdere importantă pentru PNL Vâlcea, aşa că a acceptat, tacit, o sancţiune mai blândă. Conform statului PNL, cele doua sancţiuni premergătoare excluderii, sunt avertismentul şi atenţionarea. Trecându-se la vot, BPJ a votat cu 12 voturi contra oricărei sancţiuni, cu trei voturi pentru atenţionare (la propunerea lui Mircea Poenaru) şi cu şapte voturi pentru avertisment (la propunerea lui Samoil Vâlcu). Deci, partidul, contrat intenţiei lui Buican, nu i-a acordat nicio sancţiune lui Folea pentru votul acordat unui proiect benefic judeţului Vâlcea. Majoritatea membrilor biroului au considerat abuzivă şi total aiurea intenţia lui Buican de a sabota, cu sub orice chip şi cu orice preţ, conducerea CJ Vâlcea. Este, probabil, pentru prima dată în nouă ani, când liberalii reacţionează normal la nişte ordine aberante, abuzive şi isterice, venite de la şeful lor de partid. Livid la faţă, cu ochii ieşiţi din orbite, la finalul şedinţei Buican şi-a manifestat indirect intenţia de a părăsi conducerea PNL Vâlcea. N-a spus-o explicit, dar a menţionat că are câteva zile la dispoziţie să se gândească la ce va face. Teatru scurt, desigur!
Gheorghe Folea nu a rămas la vot, ieşind din sală după ce a avut o tiradă groaznică la adresa lui Cristian Buican şi a unor apropiaţi de-ai săi. Doctorul a lăsat senzaţia că ştie mai multe decât spune (chiar dacă a spus o grămadă de grozăvii despre practicile de conducere ale liderului). Printre multe altele, Buican a fost acuzat că nu a lăsat liberă întrecerea internă pentru lista de la alegerile parlamentare. Folea a spus că preşedintele l-a sunat şi i-a impus să manevreze voturile liderilor de organizaţii şi ai primarilor din sud, în favoarea lui Victor Stănculescu, defavorizând-o pe Iuliana Moise. Stănculescu nu a fost în sală pentru a se apăra, iar Buican a avut o tăcere vinovată. Deşi Buican adusese în sală şi o parte din oamenii de la municipiu, cu omul de casă (Bogdan Popescu) în frunte, ca grup de presiune, BPJ – ul nu a mai putut fi manevrat. Şedinţa a marcat o bornă în istoria recentă a liberalilor vâlceni. Primul moment de adevărată revoltă contra grupului Buican (din ce în ce mai puţin numeros) a fost joi, 22 februarie, 2018. Începând cu această dată, zilele lui Buican în fruntea partidului încep să fie numărate. Contactat pentru a comenta situaţia creată, şeful PNL Vâlcea a refuzat să răspundă. Nu că ar mai fi avut ce spune…

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like