Apel către liberalii din Râmnicu Vâlcea

Partidul Național Liberal este la un moment de răscruce: 2016 a fost un an al eșecului, iar 2017-2018 trebuie să fie o perioadă de reconstrucție, pe cu totul alte baze decât s-a funcționat până acum. Nu are rost acum să repet cauzele eșecului: este vorba despre modul în care substanța politică și doctrinară a partidului s-a diluat, despre căderea în derizoriu a principiilor, valorilor liberale și a unei autentice dezbateri interne, despre modul în care a înțeles PNL să se adreseze electoratului urban, despre transformarea partidului într-o simplă mașinărie organizatorico-electorală.

Care sunt soluțiile într-un astfel de context pentru o organizație importantă cum este cea a municipiului Râmnicu Vâlcea? În primul rând trebuie din nou să discutăm și să facem politică, atât cu subiecte locale, cât și naționale. Membrii PNL Râmnicu Vâlcea trebuie să aibă posibilitatea să se exprime permanent asupra problemelor politice naționale și locale – putem face acest lucru atât cu mijloace clasice (participarea la ședințele BPL a organizațiilor pe secții de vot prin rotație de ex.), cât mai ales prin intermediul mediului on-line. Doresc crearea de forumuri de discuție și dezbatere deschise atât membrilor, cât și simpatizanților, astfel încât să avem o imagine cât mai clară a ceea ce doresc și cred militanții liberali. Deciziile trebuie luate prin consultarea cât mai largă și cât mai frecventă a membrilor, a bazei organizației PNL. Și poate nu numai a membrilor – trebuie să consultam cât mai larg întreaga comunitate din Râmnic privitor la probleme și potențiale soluții.

În al doilea rând trebuie să luăm mult mai în serios principiile și valorile liberale în acțiunea politică zilnică, cotidiană – iar ”re-politizarea” de care se amintea mai sus este foarte importantă în acest sens. Trebuie să ne re-construim o identitate liberală specifică începutului de secol XXI, care nu se arată foarte prietenos cu noi, ci dimpotrivă.

În al treilea rând trebuie să ne deschidem către toate zonele profesionale și să fim în stare să atragem persoane competente în domeniile lor profesionale, care doresc să schimbe lucrurile în politica liberală și în municipiu. Toți membrii actuali ai organizației sunt foarte importanți și reconstrucția filialei pornește în mod obligatoriu de la ei și se va realiza numai cu ei – nimeni nu poate fi exclus și trebuie să uităm definitiv care dintre noi sunt vechi liberali și care vechi democrat-liberali. Și unii și alții avem destule motive și de mândrie, dar și de jenă, în ceea ce privește trecutul politic al formațiunii din care am făcut/facem parte.

Este necesar însă să avem în vedere extinderea semnificativă organizației, atât din punct de vedere cantitativ, cât mai ales calitativ, să permitem apariția și a altor lideri noi, competenți și credibili pentru comunitatea din Râmnic. Acest lucru se poate realiza numai dacă primele 2 soluții încep să prindă viață: noile forme de democrație internă devin efective, dezbaterile interne sunt luate în serios, iar principiile și valorile construiesc treptat o identitate liberală clară.

În al patrulea rând se poate face mult mai mult pentru a sprijini consilierii noștri să aibă poziții și opinii cât mai bine fundamentate și cât mai clare, pornind de la interesele comunității Râmnicului. Doresc să creez comisii de specialitate la nivelul organizației care să fie o replică la cele ale consiliului local și care să se concentreze pe analiza situației existente și pe identificarea soluțiilor – în acest fel consilierii PNL vor putea susține propuneri fundamentate și avizate. Evident că fiind în opoziție și cu un număr redus de consilieri, vocea noastră poate fi ignorata de actuala administrație Gutău, însă sunt convins că putem arăta râmnicenilor și o altă față a politicii locale. Nu trebuie neapărat să votăm contra tot timpul sau să intram în dispute politicianiste pe subiecte mai puțin importante – trebuie să încercăm să impunem un alt nivel de transparență și în activitatea consiliului local. Iar dacă nu se poate să spunem foarte clar ce s-a propus și cine s-a opus propunerilor făcute.

În al cincilea rând este vorba de transparență – cred că PNL trebuie să acționeze cât mai deschis cu putință, atât față de proprii membrii, cât și față de comunitate sau de presă. Transparența modului de a lua decizii, transparența dezbaterilor, transparența surselor de finanțare sunt toate foarte importante

Care este ținta? Evident relansarea unei organizații din municipiul reședință de județ nu se poate face în scurt timp și este dependentă mult de ceea ce se întâmplă și la nivel național, de credibilitatea liderilor PNL de la acest nivel. Cred că procesul va dura și după 2020, dar organizația PNL Râmnicu Vâlcea trebuie să aibă o cu totul altă față în anul electoral 2019. Unul din obiective este ca PNL să aibă în 2020 un candidat foarte puternic pentru primărie și ca partidul să obțină cel puțin 25% din voturi. Dacă partidul se re-înnoiește și se deschide, dacă devine mult mai transparent, profesionist și mai orientat către nevoile râmnicenilor, se poate câștiga primăria. PNL trebuie să devină la Râmnicu Vâlcea alternativa politică principală la administrația PSD – avem 2 ani dificili în față, dar și cu multe oportunități pentru a realiza acest scop.

Pentru a atinge dezideratele de mai sus este nevoie de toți membrii PNL din municipiu și eu sunt foarte deschis către o colaborare onestă, care să îmbine principiile cu negocierea pragmatică pentru a ajunge pe cât posibil la consens – nu refuz niciodată un compromis rezonabil, evident în limitele valorilor liberale, decenței și a bunei – credințe. Cred că activitatea mea de până acum a arătat că sunt un om de echipă și sunt convins că numai deciziile luate în comun și pe baza unor discuții sincere pot conduce la succes.

Victor Giosan

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.