Buican fuge de lupta cu Rădulescu! PNL a amânat nominalizarea candidatului la CJ Vâlcea.

Decizia Biroului Politic Național (BPN) al PNL de astăzi, 9 martie 2020, este șocantă pentru Vâlcea. Liberalii au amânat nominalizarea candidaturii la președinția Consiliului Județean (CJ), în contextul în care Cristian Buican, șeful partidului, a anunțat că va intra în luptă. În urmă cu câteva săptămâni, același BPN a decis că președinții de filiale să candideze fie la președinția CJ, fie la primăria capitală de județ. Ludovic Orban a ieșit cu declarații în acest sens. Ca răspuns, întrebat de presa vâlceană ce are de gând, Cristian Buican a spus că va candida la președinția CJ (vezi declarațiile din Indiscret, Râmnicu Vâlcea Week și televiziunea Vâlcea 1). 

Ce s-ar fi putut întâmpla de acum două săptămâni până astăzi, încât nominalizarea lui Cristian Buican să se amâne?! Sunt doar două variante posibile: ori însuși Buican, în calitate de președinte al PNL Vâlcea, a cerut răgaz, ori BPN cântărește încă dacă să-l nominalizeze sau nu. Ambele variante sunt groaznice pentru liderul liberal. Dacă Buican a cerut amânare, înseamnă că este conștient de scorul slab pe care se zvonea că îl are potrivit sondajului făcut chiar de liberali. La începutul acestui an, PNL a realizat un sondaj de opinie pentru uz intern, cercetând mai multe persoane pentru Primăria Râmnicu Vâlcea și președinția CJ Vâlcea. Datele oficiale nu au fost făcute publice, dar sondajul a existat, fiindcă mai mulți liberali au făcut trimiteri publice la el, inclusiv Cristian Buican. Într-o postare pe Facebook, Buican a scris că Virgil Pîrvulescu are 35% șanse să câștige capitala de județ (vezi print screen mai jos). Implicit, deputatul a recunoscut existența acestui sondaj, chiar dacă în mod evident ,,a umflat” scorul candidatului liberal. Ce să înțeleagă opinia publică dintr-o asemenea fugă de candidatură? Cealaltă varianta este și mai rea pentru șeful liberalilor vâlceni – amânarea cerută de BPN. În această situație, conducerea națională a văzut rezultatele cercetării sociologice și nu e foarte fericită să mai piardă odată CJ Vâlcea, mergând pe mâna lui Buican. 

Ce fel de partid este acesta în care liderii județeni și municipali nu își asumă candidaturile la funcțiile publice administrative? Președintele PNL Râmnicu Vâlcea, Claudia Banu, s-a sustras să-l înfrunte pe Mircia Gutău, iar PNL l-a desemnat astăzi oficial pe Virgil Pîrvulescu drept candidat la primărie. Cristian Buican, somat public de conducerea națională să-și asume candidatura, iese cu declarații că o face, după care asistăm la gestul de astăzi, în care nominalizarea se amână. Păi dacă s-a făcut sondaj de opinie, dacă PNL are 51 de primari, dacă partidul are un scor național foarte bun, ce altceva în afară de imaginea proastă a lui Buican a dus la amânarea deciziei?!

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like