Ce a făcut Tăriceanu pentru Vâlcea. O “explozie” de investiții în toate domeniile

Când România a fost guvernată de echipa lui Călin Popescu Tăriceanu (actualul președinte al ALDE), județul Vâlcea de câștigat din plin. Trecem în revistă principalele beneficii ale guvernării Tăriceanu pentru acest județ.

Ordonanța 7 a modernizat satul vâlcean

Poate cel mai mare beneficiu adus județului Vâlcea în timpul guvernării lui Călin Popescu Tăriceanu a fost Ordonanța 7, actul normativ care a constituit modernizarea mediului rural din România. Aproximativ 90% din comunele vâlcene au primit fonduri pentru rețele de apă, canal, gaze, asfalt, cămine culturale, poduri și podețe. Timp de cinci ani primarii de comune au reușit să aducă fonduri pentru localităție lor. Ordonanța 7 a fost propusă în Biroul Politic Național al PNL de Ioan Ghișe, Emilian Frâncu și Victor Paul Dobre; proiectul a fost pus în practică printr-o ordonanță emisă de guvern. Nu întâmplător primii doi politicieni care au propus-o au trecut la ALDE, alături de Tăriceanu. 

Infrastructură, economie și bani pentru biserici

În domeniul infrastructurii rutiere amintim asfaltarea drumurilor principale din Țara Loviștei: Racovița – Titeși și Racovița Perișani. De asemenea, a fost afaltat drumul care leagă comuna Muereasca de DN 7, putând fi pus în valoare extraordinarul potențial al Mănăstirii Frăsinei, considerată Athosul Românesc. Cu această ocazie a avut loc și prima vizită în județul Vâlcea a lui Călin Popescu Tăriceanu în calitate de premier. A doua vizită a fostului premier la Vâlcea a fost și mai benefică. După o întâlnire de aproximativ 15 minute în Casa Simian din Râmnicu Vâlcea cu PS Gherasim (fostul episcop al Râmnicului), Constantin Roibu (fostul director al Oltchim) și Dumitru Bușe (fostul președinte al CJ Vâlcea), guvernul a alocat fonduri substanțiale. Astfel, a fost finalizat Seminarul Teologic ,,Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, au fost alocate peste 20 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea Teatrului Anton Pann și s-a aprobat ideea lui Roibu de conversie a datoriilor în acțiuli la Oltchim. Proiectul fostului director al Oltchim îi bloca pe cei de la PCC (fostul acționar minoritar principal) să saboteze o perioadă combinatul. Tranformarea datoriilor în acțiuni s-a materializat legislativ prin așa – zisa Lege Frâncu  – Vlădoiu (fost deputat PSD). De asemenea, peste 200 de biserici din Vâlcea au primit bani de la guvern. 

Spitale, școli și obiective culturale

A fost construit Spitalul Orășenesc de la Horezu, al doilea spital construit în România, la vremea aceea, după 1989. S-au alocat bani pentru construirea aripii noi a Liceului ,,Constantin Brâncoveanu” din Horezu, considerat cel mai mare liceu din Oltenia. A fost reabilitată complet biserica de la Urșani, unde își doarme somnul de veci liderul PNL și premierul României, I. Gh. Duca. Cu această ocazie au fost alocate fonduri substanțiale la Culele Duca. Tot în timpul guvernului Tăriceanu a fost salvata Casa Simian care fusese retrocedată proprietarilor. Printr-o substanțială alocare de fonduri de la guvern (53 de miliarde lei vechi), CJ Vâlcea a reușit să cumpere una din construcțiile emblematice ale municipiului Râmnicu Vâlcea. Au fost reabilitate 54 de școli și au fost aduse 38 de microbuze școlare (mai mult decât în toate celelalte județe ale Olteniei la un loc). Cota unică de impozitare impusă de guvernul Tăriceanu a adus un adevărat ,,boom” economiei vâlcene: au apărut peste 450 de întreprinderi mici și mijlocii, dar nu ,,fantomă”, ci cu activitate recunoscută de Camera de Comerț și Industrie.

You May Also Like