Claudia Banu, despre legile justiției dezbătute în Parlament

Senatorul liberal Claudia Banu a publicat un text în care a anunțat reluarea lucrărilor Comisiei Speciale din Senat care lucrează la legile justiției. Deși amplu, textul se referă precis la MCV, integrarea României în Shengen, Comisia de la Veneția și alte subiecte care au ținut mult timp capul de afiș al dezbaterii publice. Redăm integral textul senatorului.

“Au reluat lucrările Comisiei Speciale pentru inițiativele legislative din domeniul justiției. După această primă serie de ședințe ale Comisiei parlamentare speciale pentru dezbaterea Legilor Justiției, ca membru, pot să afirm că ne aflăm într-un calendar strâns care are ca miză un scop asumat nu doar de PNL și de coaliția guvernamentală, ci de o țară întreagă – ridicarea MCV pentru a face posibilă integrarea României în Spațiul Schengen.
La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, integrarea în Spațiul Schengen a reprezentat un deziderat care este palpabil, mai mult ca oricând. În tot acest timp, PNL a inițiat și a susținut prin vot în Parlament legile și reformele menite să consolideze statul de drept în România, condiția esențială pentru accederea în Spațiul Schengen. Sunt 15 ani de când liberalii au susținut reformele în sistemul judiciar. 15 ani în care votul nostru a fost de netăgăduit în favoarea independenței magistraților, în favoarea recomandărilor venite din partea Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția.
Rezoluția de zilele trecute a APCE arată limpede că România, în ultimii patru ani, a revenit pe calea reformelor, îndreptând regresele din domeniul luptei împotriva corupției și din sistemul judiciar. Or, această perioadă a coincis cu participarea PNL la guvernare și cu alcătuirea unor majorități parlamentare din care liberalii au făcut parte.
Recomandările din Rezoluția APCE sunt îndreptățite, unele dintre ele fiind îndeplinite, altele în curs, însă nu trebuie să existe îndoiala că se vor regăsi integral în măsurile coordonate de Ministerul Justiției și în legile pe care Parlamentul le va adopta cu sprijinul coaliției.
Este important să clarificăm că recomandările Comisiei de la Veneția au fost luate în considerare de Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, așa cum vor fi incluse și de aici înainte în proiectele de legi, pe măsură ce vor fi formulate de forul european. Acesta este principalul argument care mă determină sa cred cu tărie că România nu se află acum în situația de a alege între ridicarea MCV și integrarea în Spațiul Schengen, pe de o parte, și ratarea acestui obiectiv pentru încă un an pentru a aștepta analiza Comisiei de la Veneția.
Este rezonabil și adevărat să convingem că forma Legilor Justiției dezbătută acum în Parlament este rezultatul permanentei consultări nu doar cu toate componentele sistemului judiciar, ci și cu comisarii europeni de resort și va include, în cele din urmă, și recomandările Comisiei de la Veneția. Este un angajament pe care liberalii l-au onorat și pe care îl vor susține și în continuare” – senator Claudia Banu.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like