Claudia Banu, despre un proiect pentru românii care lucrează în statele UE

“Dacă e luni, vin cu vești din plen. Astăzi, am votat un proiect important pentru românii care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene, cu contracte de muncă. Aceștia vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre.
Proiectul votat azi aliniază legislația românească la cea europeană, prin implementarea unui nou tip de pensie personală. Uniunea Europeană s-a angajat să lupte împotriva sărăciei, iar una dintre măsurile adoptate a fost introducerea produsului paneuropean de pensii personale, prescurtat PEPP, fiind creată o piață europeană unică pentru pensiile personale.
Potrivit Uniunii Europene, PEPP stabilește un punct de referință în ceea ce privește transparența, eficiența, securitatea și flexibilitatea, fiind un produs complementar regimurilor naționale de pensii existente. Fiecare stat membru va fi obligat să recunoască acest produs în asigurările sociale și regimurile fiscale personale.
Proiectul de azi a crează posibilitatea portabilității dintr-un stat membru către altul fără ca angajații și angajatorii să-și piardă vreun drept. Angajatorii multinaționali vor avea avantajul de a putea gestiona un singur sistem de pensii peste granițele UE într-un mod mai simplu și mai uniform și cu mai puține costuri prin digitalizare.
Produsele de pensii personale oferă posibilitatea de a economisi bani pentru momentul pensionării. Acestea pot fi alese la dorința fiecăruia, fiind voluntare și complementare pensiilor din sistemul public de pensii și celor obținute prin contribuțiile angajatorului/angajatorilor.
Cei care doresc să citească prevederile menționate și toate detaliile o pot face pe linkul de mai jos, cu mențiunea că Senatul este prima camera sesizată” – Claudia Banu, senator PNL Vâlcea.

You May Also Like