Cum va pierde PNL Vâlcea două comune vecine în luptele cu ANI și ÎCCJ

Două comune vecine conduse de primari liberali pot ,,îngroșa” pierderile PNL la localele de anul acesta. Este vorba despre Roșiile și Tetoiu unde ambii primari liberali au probleme cu legea și unde PSD – ul pare să se fi regăsit după bătăliile mâncate în anii precedenți. 

Primarul de la Roșiile a făcut indirect lucrări cu primaria când era viceprimar

În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul formulat de Agenția Națională de Integritate (ANI) contra primarului din Roșiile, Constantin Diaconu (foto 1). Acesta câștigase la instanța de fond (Curtea de Apel Pitești) procesul cu inspectorii de integritate care l-au acuzat de conflict de interese. Instanța supremă a decis că ANI a avut dreptate când a decis că Diaconu s-a aflat în conflict de interese când, din poziția de viceprimar al comunei în mandatul 2012 – 2016, a executat niște lucrări cu primăria (vezi decizia jos). Firma sa a subcontractat o lucrare, documentele au fost descoperite și trimise la ANI, iar acum PNL a luat ditamai lovitura în perioada de precampanie. Diaconu își lasă partidul la mâna sorții, deși dă ample declarații prin presă cum că liberalii din Roșiile ar avea destule cadre potrivite pentru funcția de primar. În tot acest timp, după o organizare minuțioasă, PSD va candida cu Irina Brabete, inspector la taxe și impozite. Notorietatea dobândită în lucrul cu oamenii pe care îl depune la primărie, dar și mașinăria de partid social – democrată sunt atuurile Irinei Brabete în confruntare cu liberalii. Aflați în vizibilă dificultate, aceștia l-au trimis pe șeful Cancelariei Prefectului, salariat la stat, Mircea Nadolu, să se ocupe în timpul serviciului de treburile politice. Se fac presiuni imense din partea PNL pe fostul primar din mandatul 2012 – 2016, Marinescu, doar că acesta deocamdată se împotrivește. Dacă nu va candida Marinescu, PNL n-are decât să meargă pe mâna viceprimarului Constantin Dumitru. 

Edilul – șef de la Tetoiu și-a angajat fiica în primărie

La Tetoiu, comună în granița localității Roșiile, PNL are probleme tot cu ANI și ÎCCJ. Primarul Lucian Antonie (foto 2) a primit termen pe 9 septembrie când, cel mai probabil, instanța supremă va decide împotriva sa și în favoarea ANI (vezi procesul jos). Inspectorii de integritate l-au prins în conflict de interese pe Antonie care, cu un tupeu ieșit din comun, și-a angajat fiica în primărie. Pentru că a prins un termen de judecată favorabil, edilul – șef de la Tetoiu va apuca să candideze, dosarele depunându-se la Biroul Electoraj Județean (BEJ) până pe 26 august, dată la care nu va avea o hotărâre definitivă care să-l blocheze. Și dacă va câștiga alegerile, deși sondajele îl dau învins, lui Antonie nu i se va valida mandatul de către instanță, în cazul unei înfrângeri previzibile la ÎCCJ. Această informație va fi puternic folosită de PSD, al cărui candidat este Viorel Herăscu, inginer la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI). Herăscu este un adversar redutabil, în 2016 pierzând primăria la aproximativ douăzeci de voturi prin neimplicarea (sau trădarea?!) fostului președinte al PSD Tetoiu, Marian Antonie. Între timp, Marian Antonie a trecut în echipa primarului Lucian Antonie, iar Herăscu și-a consolidat poziția în organizația locală.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like