Daniela Oteșanu: „Stânga din Vâlcea n-are motiv de regrupare. Stânga este PSD!”

Partidul Social Democrat (PSD) Vâlcea trece prin frământările specifice unui partid mare, care și-a ,,subțiat” procentele în ultimii patru ani, dar care și-a ,,ascuțit” orgoliile din cauza guvernării naționale și locale. Social – democrații sunt în fața a două campanii electorale care îi pot menține drept forța politică principală a județului sau îi pot băga într-o perioadă de vise negre pentru ei. Unul dintre oamenii de forță ai partidului, deputatul Daniela Oteșanu, a acceptat un interviu despre problemele interne ale PSD, despre relația cu președintele Constantin Rădulescu și despre poziționarea partidului înainte de alegeri. Cu un activ vizibil timorat de calitatea de pesedist, care evită contrele cu dreapta, Daniela Oteșanu este una dintre puținele voci care apără partidul în acest moment greu. Deci, pronosticurile care o scot în afara locurilor eligibile pentru parlamentare ar trebui să fie nule. 

1.Unele sondaje dau PSD la 24 – 25%, altele la 28 – 29%. Cert este că partidul nu atinge 30%, deci nu crește în sondaje așa cum v-ați dori. Pe fondul unor gafe uluitoare ale guvernului liberal, care e motivul pentru care PSD nu are vigoare în opoziție?

Sunt genul de politician care privește cu mari rezerve sondajele de opinie, de regulă plătite de un partid politic. Dar, sunt aspecte care reies foarte clar, nu numai din cifre ci și din reacțiile celor care constituie electoratul nostru stabil și, nu numai. Suntem admonestați, uneori pe bună dreptate că, pe fondul guvernării lamentabile a PNL, mai ales în perioada stării de urgență, nu am fost suficient de vizibili, nu am avut reacții mai clare, mai hotărâte, nu am verbalizat suficient de puternic, uneori ne-am mai încurcat în propriile argumente. S-a explicat faptul că PSD, conștient fiind de importanța stării de sănătate a românilor, a votat de două ori starea de urgență și prima stare de alertă dar oamenii, indignați de ceea ce li s-a întâmplat în ultimele trei luni așteptau din partea noastră o replică mai puternică și mai acidă. Ponta a fost mai prezent și mai dur în declarații și, iată, a punctat mai bine în această perioadă. Nu cred că este vorba despre o lipsă de vigoare, cred că se așteaptă mai mult de la noi într-o asemenea situație.

Despre cei care vor să ,,ardă” etapele și despre înghesuiala de pe liste 

2. Cum vedeți alegerile la Vâlcea, ca pe o întrecere a PSD – ului cu restul lumii sau ca pe o regrupare a stângii? Apropos, care este stânga vâlceană?

Cred că vă referiți la alegerile locale pentru că eu despre acestea voi vorbi. Am văzut că sunt unii foarte interesați de listele pentru parlamentare. Ca politician cu ceva experiență, le spun celor care se cam grăbesc, că etapele se parcurg rând pe rând și că până să ne înghesuim pentru a obține un loc pe listă trebuie să ne organizăm impecabil pentru campania de la locale, să muncim, să convingem electoratul vâlcean că merităm votul atât la primăriile din județ cât și la Consiliul Județean. Costi Rădulescu trebuie susținut pentru un nou mandat de președinte al CJ pentru că în acest mandat a făcut mult mai mult decât s-a făcut până acum de către predecesorii săi, a comunicat excelent și a fost aproape de echipa de profesioniști de la Consiliul județean. Nu va fi vorba despre o întrecere între PSD și „restul lumii”, va fi vorba despre o campanie cu și despre oameni și fapte. Nu ne vom ataca adversarii cu tot felul de mizerii, vom fi așa cum am obișnuit deja electoratul: vom spune ce am realizat și ceea ce ne propunem. La nivelul județului Vâlcea stânga n-are motiv de regrupare. Stânga este PSD. 

3. Vorbiți foarte des despre stânga și social – democrație. Totuși, averea dumneavoastră îi face pe mulți să-și pună întrebarea cum se împacă una cu alta. Discuția asta apare la mai mulți lideri pesediști locali și naționali…

N-am să înțeleg niciodată de ce nu poți face politică social-democrată dacă ai o situație materială bună. Nu are sens. Gândirea politică nu are nimic în comun cu faptul că ai o afacere, muncești și câștigi bani. Pe logica dumneavoastră, în PNL nu ar avea ce căuta decât oameni cu afaceri prospere și averi pe măsură. Or, în PNL se regăsesc mulți bugetari care, până la Legea 153/2017 nu se puteau lăuda cu cine știe ce venituri. 

Relația cu Constantin Rădulescu

4. Apar puține informații în presă despre viața internă a PSD Vâlcea. Care este motivul, vă ascundeți bine sau nu prea există activitate internă în partidCând a suferit PSD – ul de mai multă dictatură internă, pe vremea regretatului Ion Cîlea sau acum, sub conducerea lui Constantin Rădulescu?

Informații despre viața internă a organizației au apărut mai mereu în spațiul public. Au fost comunicate, presa a fost prezentă la acțiuni ale PSD, la CEX-ul de analizăa rezultatelor la europarlamentare și la Conferința județeană de alegeri. Un minus, totuși, l-aș sesiza și acesta se referă la lipsa conferințelor de presă. Referitor la a doua parte a întrebării, vă spun că pe mine nu m-a oprit nimeni să-mi spun părerea nici în vremea lui Ion Cîlea, cu atât mai puțin în perioada de când Constantin Rădulescu a preluat conducerea PSD. Este adevărat, Costi a fost mai interesat de ceea ce am avut de spus dar, asta este altă poveste.

5. Dacă tot discutăm despre Costi Rădulescu, în ce relații mai sunteți cu dumnealui? Se vehiculează o răcire a relațiilor altădată foarte bune. 

Relațiile sunt foarte bune și acum. Faptul că sunt persoane care încearcă cu disperare să aducă în discuție tot felul de povești de adormit copiii, nu schimbă cu nimic relația dintre noi. Și eu și Costi avem experiență și știm exact ceea ce se vrea. Am văzut acum câteva zile un articol, o măgărie și o încercare jalnică de a manipula, care „aborda” cumva acest subiect. Concluzia: maculatură de sertar, încercări penibile de ,,a băga bățul prin gard”. 

6. Sunteți în fața alegerilor locale, dar trebuie să vă întreb ceva și despre parlamentarele care nu sunt departe. Ați început întrecerea internă pentru listele de la Cameră și Senat? Mai doriți un mandat de parlamentar?

Am răspuns foarte clar. Repet, organizația PSD Vâlcea are ca principal obiectiv, alegerile locale. Încă o dată, etapele trebuie parcurse pe rând, cu multă muncă și responsabilitate. Dacă îmi doresc un al doilea mandat? Clar, da, am mai spus-o și cu alte ocazii. Nu sunt ipocrită. Dar, în acest moment este vorba despre altceva.

Cât ar trebui să cântărească înfrângerile de la Govora și de ce

7. Vi se reproșează uneori rezultatele proaste de la locale în orașul Băile Govora. E adevărat că acolo PSD – ul e învins aproape mereu. Care este motivul acestor înfrângeri și de ce sunteți ,,singura vinovată de situație”?

Haideți să vorbim și despre PSD Băile Govora. Am preluat organizația în octombrie 2008, după un rezultat foarte slab la alegerile locale din același an și după o perioadă de 4 ani în care eu nu m-am implicat cu nimic. Conducerea județeană de atunci a venit la Govora și i-a pus PSD în brațe domnului Mateescu Mihai care, câștigase alegerile din 2004 din partea PAS. Ce a urmat? La începutul lui 2008, organizația a fost dizolvată și s-a trecut într-o nouă etapă. Pentru curioși, alegerile parlamentare din 2008 au fost câștigate de PSD ca și alte alegeri pe vot politic, care au urmat. În 2016, la parlamentare, PSD, cu mine pe listă a obținut 52% iar PNL 29%. Nu vreau să mai discut despre lipsa de implicare a conducerii de până în 2015. Ca să concluzionez, într-o localitate cu puțin peste 2000 de locuitori cu drept de vot, cu o populație mult îmbătrânită, unde este destul de ușor să „discuți” cu fiecare, Mateescu a câștigat mereu alegerile locale. Aș mai adăuga faptul că dacă familia Oteșanu nu și-ar fi asumat PSD, acest partid, astăzi, era istorie în Băile Govora. Este mult de povestit, este subiect de interviu separat, poate o vom face într-o bună zi.

8. V-aș ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre secretarii de stat, echipa de la Prefectură și directorii de deconcentrate numiți de PNL Vâlcea în aceste luni de guvernare. Ce părere aveți despre ei și dacă există deosebiri între aceștia și fosta garnitură a PSD.

Este o întrebare la care voi răspunde scurt și clar: nu mă interesează foarte tare aceste numiri, ele sunt ale PNL și trebuie ca ei să și le asume. Sunt și oameni care merită, sunt și numiri care par făcute pe colțul mesei. Oamenii văd, înțeleg și sunt convinsă că vor acționa în consecință.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like