Deputatul Daniela Oteşanu, interpelare despre starea maternităţilor din România, adresată ministrului Sănătăţii

Stimată doamnă ministru,

Este important faptul că Ministerul Sănătăţii condamnă atitudinea managerilor şi a celorlalţi responsabili din spitalele în care s-au înregistrat probleme, a celor care nu au luat toate măsurile necesare pentru ca in maternităţi să nu existe pericolul ca nou-născuţii să se îmbolnăvească și a început să analizeze toate aceste cazuri. Cu toate că Ministerul Sănătăţii a dispus acţiuni speciale pentru a elimina orice posibilitate ca probleme de genul celor de la Maternitatea Giuleşti, să nu mai apară, este necesar ca în cel mai scurt timp să se implementeze protocoale și programe pentru eliminarea infecţiilor şi modernizarea maternităţilor din România.

În acest sens consider că este utilă verificarea condiţiilor igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical din toate maternităţile din Romănia, însă trebuie neapărat să se ia măsuri, astfel încât să nu se mai repete situaţia care a avut loc la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologic Prof. Dr. Panait Sîrbu din Bucureşti.

În opinia mea, toate măsurile care s-au impus la această unitate sanitară de limitare a internărilor pentru o perioadă de 14 zile, reprogramarea operaţiilor şi relocarea urgentelor, reinstruirea personalului medico-sanitar cu privire la respectarea procedurilor de curente, lucrări etapizate pentru curăţenie, dezinfecţie a tuturor spatiilor sunt binevenite, dar nu suficiente pentru a se preveni astfel de infecţii precum cea identificate în urmă cu câteva zile la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologic Prof. Dr. Panait Sîrbu din Bucureşti. Apreciez că se impune sancţionarea celor vinovaţi de problemele de la Maternitatea Giuleşti, însă este obligatoriu să se pună în aplicare programe permanente de prevenţie a infecţiilor de la nivelul tuturor unităţilor medicale din țară.

Solicit răspuns în scris.

Deputat Daniela Oteșanu

You May Also Like