Deputatul Laurențiu Cazan: A fost lansată Sesiunea 2021 a programului Tezaur Uman Viu

Ministerul Culturii a  lansat cea de-a noua sesiune de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de TEZAUR UMAN VIU, anunță deputatul Laurențiu Cazan.

Dosarele de candidatură vor fi întocmite în concordanță cu solicitările din Regulament şi vor fi transmise până la data de 31mai, la sediul Ministerului Culturii din B-dul Unirii nr. 22, 030833, sector 3, București – în atenția Secretarului Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

„Tezaur Uman Viu este unul dintre programele Ministerului Culturii care a căpătat în timp și o componentă afectivă, dincolo de rolul său de conștientizare a valorii și de recunoaștere a transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural în cadrul comunităților din care fac parte”, susține Laurențiu Cazan.

Regulamentul de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU are câteva modificări față de sesiunea de anul trecut.

Astfel, persoanele ale căror dosare de candidatură au fost respinse într-o sesiune a Programului TEZAUR UMAN VIU, datorită neîndeplinirii criteriilor prevăzute la Art. 4, alin. (1), (2), (4), pot relua procedura doar după o perioadă de 2 ani de la respectiva sesiune.

Mai mult, la titlul de TEZAUR UMAN VIU nu pot candida persoane care au urmat o formă de învăţământ teoretic, vocaţional și tehnologic în domeniul pentru care solicitantul aplică.

De asemenea, la titlul de TEZAUR UMAN VIU pot candida persoane care, în momentul depunerii candidaturii, au o experiență de minimum 25 de ani în domeniul pentru care candidează.

Domeniile de activitate ce vor fi avute în vedere sunturmătoarele: prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei, prelucrarea lutului, prelucrarea metalelor, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumănărit, instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri, alimentație, ocupații, cunoștințe despre om și natură, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural.

Laurențiu Cazan dorește să facă cunoscute persoanele talentate din județul nostru, astfel că ne îndeamnă pe noi toți să-i dăm de veste în cazul în care cunoaștem meșteri eligibili pentru titlul de TEZAUR UMAN VIU. 

Mai multe detalii despre dosarul de candidatură și regulamentul acestei sesiuni găsiți în acest link: 

http://www.cultura.ro/lansarea-sesiunii-2021-programului-tezaur-uman-viu

You May Also Like