Deputatul Neață, despre Ordonanța contra măririi facturilor la curent și gaze

Criza majorării prețuruilor la gaze și energie electrică este spaima cea mai mare pe care o resimte România profundă. Facturile, teama de necunoscutul lunilor care vor veni, prețurile care cresc în cascadă după majorarea gazelor și curentului fac produc stări sociale grave. Deputatul PSD Eugen Neață explică și laudă OUG – ul pe care l-a adoptat Guvernul Nicolae Ciucă pentru a stopa creșterea aberantă a facturilor. Publicăm opinia deputatului vâlcean în integralitate.

,,Avem prețuri plafonate la gaze naturale și la curent electric pentru următorul an de zile. 68 de bani pe kwh pentru gospodăriile în care consumul este sub sau egal cu 100 kw pe lună, 80 de bani pe kwh pentru cei care consumă între 100 și 300 kw lunar și 1 leu pe kwh pentru clienții noncasnici.
Gazele naturale vor costa 31 bani pe kwh pentru clienții casnici și 37 de bani pentru clienții noncasnici.
Astăzi, Guvernul României va adopta o Ordonanță de urgență cu aceste prețuri, care va ajunge mai apoi în Parlamentul României. Se risipește în acest mod temerea că populația și micile afaceri pot fi expuse din nou lăcomiei furnizorilor de energie, cei care s-au servit de anotimpul friguros pentru a mări cu totul inexplicabil costurile suportate pentru încălzire și iluminat electric.
Prin această decizie România se înscrie în rândul țărilor din Uniunea Europeană care au ales să-și folosească autoritatea pentru a proteja populația și mediul de afaceri, atât de expuse la poziția de forță pe care au luat-o furnizorii de energie. Știu că social-democrații din Guvernul României, colegi ai mei de partid, au avut misiunea de a convinge că politica de protecție acordată populației este una cu mari beneficii economice și sociale. Știu, de asemenea, din întâlnirile directe pe care le am cu oamenii, că cei mai mulți dintre semenii noștri se gândesc deja la alte mijloace de a-și asigura necesarul de energie electrică și de surse de încălzire a imobilelor în care locuiesc, mai ieftine și mai sănătoase.
Anul cu prețuri cunoscute pe care îl avem în față ne va ajuta pe toți, politicieni, mediu de afaceri și oameni obișnuiți, să ne pregătim pentru o cât mai slabă expunere la stilul abuziv cu care furnizorii de energie pot modela prețul după bunul plac, fără niciun avertisment și numai pentru propriul profit.”

You May Also Like