Deputatul Neață încearcă trecerea falezelor de la Hidroelectrica la primării

Pe pagina de Facebook a deputatului PSD Eugen Neață a fost publicat un amplu text despre o inițiativă legislativă deosebit de importantă. Pentru câteva dintre localitățile județului Vâlcea (de exemplu, Râmnicu Vâlcea sau Călimănești), reușita inițiativei ar însemna enorm. Trebuie precizat că falezele râului Olt nu aparțin unităților administrativ teritoriale, ci Hidroelectrica. Această instituție nu se sinchisește să se ocupe de amenajarea falezelor, drept pentru care ajung deplorabile. Exemplul Călimăneștiului este edificator. Un oraș stațiune care înflorește de la un an la altul are o faleză sub orice critică pentru că administrația nu poate băga un ban. Orice investiție a primăriei în faleză ar însemna deturnare de fonduri. Eugen Neață încearcă să convingă factorii decizionali să repare această aberație prin trecerea falezelor către primării. Iată textul: 

Cititorii acestei pagini știu deja că inițiativelelegislative pe care le-am avut în Parlamentul Românieiau fost tot atâtea soluții pentru protecția socialăacordată oamenilor și intereselor lor, pentru protejareaproprietății private și a mediului înconjurător, pentruîncurajarea performanței sportive și pentru dezvoltareaafacerilor. Nu sunt puține situațiile în care oamenii au necazuri din cauza unei prevederi legislative care orilimitează excesiv, ori n-a văzut pur și simplu încă unpas în viitor. 

O bună parte din activitatea Parlamentului și a senatorilor și deputaților care activează în el estetocmai aceea de a observa evoluția societății, de a-iasculta păsurile și de a îndrepta normele care complicăviața oamenilor, prin amendamente și inițiativelegislative. Am încercat aici să descriu drumul nu tocmai simplu pe care o inițiativă legislativă îl parcurgede la idee la votul final și trebuie înțeles că acesta estetraseul normal și necesar. Trecută prin mai multecomisii, inițiativa legislativă se bucură de o mai bunăînțelegere și de o mai largă susține sau de o respingereargumentată cum se cuvine. 

Nu drumul parlamentar al unei inițiative legislative întârzie aplicarea ei, ci normele de aplicare sauasimilarea ei la nivelul instituțiilor și funcționarilorcare trebuie să o pună în aplicare. Normele de aplicare, de cele mai multe ori. 

Suntem la capătul unei ierni complicate și, din câteștiu, inițiativa mea legislativă privind înlesnireaaccesului la lemnul din pădurile proprii este și acum o mare problemă pentru proprietarii de păduri. Alegmereu acest exemplu pentru că el este cel mai sugestiv, dar nu este singurul de acest fel.

Ideea unei inițiative legislative pornește de cele maimulte ori de la o nevoie exprimată de oameni reali și de probleme reale care așteaptă soluții reale și se poatelovi uneori de un zid de nepăsare, la fel de real și el. După aprobarea în plen a accesului simplificat la lemnul din pădurile proprii, a fost nevoie să revin cu întrebări și interpelări pe această temă. Face parte din lupta unui parlamentar cu instituțiile care pot întârziapunerea în aplicare a unei legi votate în plen. 

Alte întârzieri între vot și aplicarea în sine a uneiinițiative legislative sunt provocate de cauze dintre celemai obiective. Trecerea unui bun din proprietate de stat în proprietate locală, de exemplu, nu este deloc o acțiune simplă. De la inițiativele legislative care au făcut posibilă împroprietărirea primăriilor din Călimănești și Râmnicu Vâlcea cu zeci de hectare de păduri pentru amenajarea unor parcuri au trecut maibine de trei ani. Timp scurt pentru o acțiune care a presupus mai mult decât o semnătură de predare-primire. 

Mi-am amintit de toate acestea citind comentariilecelor care așteaptă cu mare nerăbdare înfăptuireainițiativelor mele legislative dedicate modernizăriilocurilor în care trăim.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like