Deputatul Ovidiu Popa vrea măsuri de protecție pentru cei ce îşi desfăşoară activitatea pe autostrăzile ţării

Deputatul PSD Vâlcea, Ștefan Ovidiu Popa, este unul dintre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea art.32 alin.(2) lit.c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Parlamentarul vâlcean consideră că trebuie luate măsuri urgente pentru siguranța celor care asigură paza autostrăzilor din țară, în condițiile în care ei sunt expuși constant pericolului. Ca urmare, se propun o serie de măsuri de siguranță pentru drumari.

“Paza tuturor elementelor componente ale unei autostrăzi implică prezenţa constantă a angajaţilor firmelor însărcinate cu asigurarea pazei patrimoniului autostrăzilor pe sectoare de autostradă intens circulate, cu viteze de peste 90 km/h, în toate condiţiile meteorologice, fie că vorbim despre ploaie, ceaţă, vânt puternic, ninsori sau alte evenimente nefavorabile. Locul desfăşurării activităţii acestor angajaţi este unul extrem de periculos, fiind binevenite orice elemente de precauţie necesare pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de siguranţă. De aceea, considerăm că autovehiculele care asigură paza patrimoniului autostrăzii şi care intervin la toate evenimentele rutiere au nevoie de semnale luminoase de culoare galbenă pentru a-şi semnaliza prezenţa pe tronsonul pe care îl patrulează, astfel încât să poată fi observaţi de toţi participanţii la trafic, participanţi ce vor adapta viteza de deplasare în mod corespunzător la vederea semnalelor lumionase. O astfel de modificare legislativă este imperios necesară pentru a asigura un minim de protecţie pentru cei ce îşi desfăşoară activitatea pe autostrăzile ţării, activitate esenţială pentru siguranţa tuturor participanţilor la trafic. Lipsa acestei protecţii este reflectată în numeroasele evenimente rutiere neplacute apărute de-a lungul timpului, unele dintre ele cu consecinţe grave. Ultimul dintre ele, relatat pe larg în presă a avut loc pe 8 februarie 2022 în Arad unde un tir a lovit violent autoturismul firmei de paza de pe autostrada A1 oprit pe
banda de urgenţă. Două persoane au fost rănite în urma impactului puternic, una fiind transportată in stare de inconştienţă la spitai. Ca urmare a celor prezentate supun atenţiei dumneavoastră spre analiză si adoptare prezenta propunere legislativă” – se arată în expunerea de motive semnată de deputatul Ștefan Ovidiu Popa.

You May Also Like