Deputatul vâlcean Ovidiu Popa susține în Parlament reglementări speciale privind drepturile pacienților

Deputatul PSD de Vâlcea, Ștefan Ovidiu Popa, susține în parlament, alături de alți colegi de-ai săi modificarea Legii 95/2006, privind reforma în sănătate. Parlamentarul vâlcean consideră că sunt necesare reglementări speciale cu privire la drepturile pacienților. Mai mult, deputatul Popa și colegii săi propun ca alocația de hrană pentru pacienții internați în spitale să fie de 40 de lei pe zi.

“Una dintre problemele majore cu care se confruntă managementul unei unităţi spitaliceşti este aceea de a asigura calitatea hranei pentru asiguratul spitalizat. 0 sumara analiză a problematicii arată că situația e generată de subfinanțarea meselor zilnice pe care pacientul asigurat trebuie să le aibă. Și acest lucru se datorează faptului că în Legea 95/2006, deşi se face referire la drepturile pacientului, acest drept la o hrană corespunzătoare nu este menţionat.

Am considerat că revine Parlamentului României sarcina şi, în același timp, misiunea de a se îngriji de pacienţii spitalizaţi şi de a creea un cadru legal propice atingerii scopului acestei legi: asigurarea unui tratament medical de calitate concomitent cu asigurarea aporturile calorice ale hranei, astfel cum specialiştii recomandă. Astfel, am reglementat noţiunea de alocaţie de hrană, am considerat că acest drept al pacientului asigurat trebuie prevăzut în mod expres în contractul cadru multianual la care fac referire dispozițiile art. 229 din Legea 95/2006. Am prevăzut şi procedura de stabilim a acestei alocații de hrană prin implicarea tuturor factorilor şi prin instituirea modului de colaborare dintre instituţii, autorităţi publice, pacienţi şi specialişti dieteticieni. Inclusiv sursa de finanţare.

Am considerat că autoritățile publice locale pot avea prerogative de a interveni pentru a asigura o hrană sănătoasă pacientului internat într-o unitate spitalicească şi mai mult decât atât, prin modificările aduse, am asigurat transparență acestei cheltuieli.

Și nu în final, ca măsură tranzitorie, pentru anul 2021, am propus să adoptăm alocaţia de hrană de 40 lei/ pacient internat/zi” – se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ propus de deputatul Ștefan Ovidiu Popa.

You May Also Like