Dosarul de la DNA care ar reseta viața politică din Vâlcea. Vezi ce ,,greu” local e implicat!

Unul dintre cei mai puternici și vechi politicieni din Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a fost denunțat de un ziarist și de un fost director de pe platforma industrială. În 2015, directorul publicației Ziarul de Vâlcea, Tiberiu Pîrnău, a făcut o sesizare la DNA Pitești împotriva lui Buican, declarând că șeful liberalilor vâlceni și-ar fi folosit influența politică pentru o angajare pe o funcție importantă în CET Govora. În fapt, este vorba de angajarea lui Ion Idu, ginerele fostului primar liberal de la Budești (Nicolae Mirea) pe funcția de director de personal la CET. Angajarea s-a petrecut în 2015, an în care liberalii conduceau Consiliul Județean Vâlcea, instituție ce deține acționariatul CET. Denunțul lui Pîrnău ar fi fost întărit și de declarațiile date de fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, cel care a făcut efectiv angajarea. Bălan a fost arestat preventiv în 2016 (într-un alt dosar), iar surse judiciare susțin că în perioada de detenție ar fi scris respectivele declarații.  

Buican: ,,Nu-mi e frică, nu am comis nicio faptă penală!”

Tiberiu Pîrnău nu s-a limitat doar la sesizarea penală, scriind și mai multe articole în ziarul pe care îl conduce, referitoare la acest episod, acuzândul pe Cristian Buican de trafic de influență. Politicianul l-a acționat în instanță conform Codului Civil, cerând daune morale. Numai că instanța a decis să suspende cauza civilă dintre cei doi, motivând că DNA Pitești a început urmărirea penală în dosarul nr. 37/P/2016. Este foarte important de menționat că procurorii au început urmărirea penală in rem, adică asupra faptei, nu asupra lui Cristian Buican. Oricum, nici n-ar putea face asta fără să ceară un vot în plenul Camerei Deputaților, fiindcă Buican se bucură de imunitate. ,,Este vorba despre o declarație a lui Tiberiu Pîrnău, făcută în 2016, ca să scape de procesul cu mine.  Nu va scăpa! Chiar dacă mi s-au făcut multe denunțuri, nu-mi este frică pentru că știu ce am făcut. Nu știu dacă în afară de el m-a mai reclamat cineva pentru această faptă pe care nu am comis-o, dar nici nu mă interesează. Dacă va reveni în Codul Penal denunțul calomnios mă voi folosi de această prevedere legală” – a declarat Buican. 

Contactat telefonic, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a dat un răspuns ambigu. ,,S-au spus atâtea în spațiul public… nu stau să comentez orice se afirmă. Despre subiectul acesta chiar n-am ce comenta” – a spus Bălan, fără să confirme sau să infirme sursele care susțin că l-ar fi denunțat pe Buican. 

Impactul asupra vieții politice

Dacă dosarul ar lua o turnură defavorabilă pentru Cristian Buican, s-ar reseta clasa politică vâlceană  înaintea alegerilor locale. Cel mai probabil, deputatul liberal nu ar avea susținerea majorității parlamentare (PSD – ALDE) și asta l-ar pune în pericol. O eventuală arestare preventivă ar fi abuzivă și inutilă, întrucât nu e vorba de o faptă cu violență, ci de o infracțiune asimilată corupției (articolul 13 din legea 78/2000, care prevede închisoare de la unul la cinci ani), întâmplată în 2015.  Având în vedere că Buican este principalul lider al opoziției locale, iar mesajul său anti – PSD este presărat ostentativ cu atacuri bazate pe o retorică justițiară, PNL ar avea reale probleme de imagine. Nici n-ar fi nevoie de o decizie în instanță, fiindcă o trimitere în judecată sau chiar o începere a urmăririi penale ,,in persona” contra lui Buican, ar trimite PNL pe locul trei în Vâlcea. Asta pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, partidul ar scăpa de povara unui lider cu cu grave accente dictatoriale, care pedepsește selectiv ,,supușii” politici preaplecați, în funcție de criterii pe care doar el le cunoaște. 

În mod evident, ca oricare cetățean al României, Cristian Buican se bucură de prezumția de nevinovăție și nu este, cel puțin deocamdată, urmărit penal. Însă, este mai mult decât evident că în dosarul în care a fost denunțat, procurorii lucrează prin începerea urmăririi penale in rem. Cam lent, dar lucrează! 

Art.13, Legea 78/2000

Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like