EXPLOZIV! Bogdan Popescu: ,,Am reacționat contra deciziei judecătorului Mateescu, după un telefon al lui Buican.”

Bogdan Alexandru Popescu este un personaj cheie în ,,arhitectura” PNL Vâlcea. Chiar dacă a fost trecut pe linie moartă de președintele Cristian Buican, Popescu este important pentru faptul că zece ani a făcut parte din cercul restrâns cu care liderul liberal a condus partidul. Popescu a sărit la gâtul multor adversari interni ai lui Buican, făcând pentru aceste gesturi de o furie și o susținere greu de egalat. În ultimii ani, relația celor doi s-a răcit, totul culminând cu vara lui 2019 când Popescu a fost destituit din fruntea PNL Râmnicu Vâlcea. Cel care a fost unul dintre scutierii cei mai apropiați ai lui Buican s-a decis să ne acorde un interviu amplu despre PNL, relațiile interumane din partid, mecanismele lui de conducere, dar mai ales despre politicianul Cristian Buican. Despre omul Cristian Buican și despre legăturile lor personale n-a vrut să vorbească, deși a fost întrebat de mai multe ori în timpul interviului…după cum veți citi. 

Rep.: Ideea interviului nostru a pornit de la o premieră, aș putea spune, în ultimii 10 ani în politica vâlceană. Și anume, mai voalat sau nu, tu ai avut niște replici acide la adresa deputatului Buican și el la adresa ta. Dacă am da timpul în urmă cu cinci ani sau cu un an, acest lucru ni s-ar fi părut de SF, să vă vedem în contre pe Facebook, deci în spațiul public. Cum s-a ajuns aici?

B.A.P.: Cum s-a ajuns aici știu ! Înțeleg de ce s-a ajuns aici. Evenimentul absolut reprobabil din interiorul PNL-ului, atunci când Buican a dizolvat organizația municipală și a hotărât demiterea mea cu încălcarea statutului, în care să nu mi se dea ocazia să am măcar un punct de vedere, fapt absolut fără precedent în Partidul Național Liberal, a condus la ce se petrece acum. După 7 luni de zile a apărut această controversă, cum o numiți dvs. Eu, în tot acest timp, nu am avut niciun fel de ieșire pe vreun site de socializare sau în mass – media cu privire la Cristian Buican. Nu am reacționat public în niciun fel. Nu am făcut lucrul acesta din trei motive. Primul motiv a fost faptul că orice ar fi făcut Buican, mie mi-ar fi fost foarte greu să trec peste relația pe care am avut-o cu el și nu mi se părea cinstit față de mine în primul rând, dar și față de relația pe care am avut-o. Motiv pentru care am hotărât să nu fac niciun fel de atacuri în spațiul public la el. Al doilea motiv este că nu am vrut să dau niciodată ocazia celor pe care el i-a numit în locul meu și în locul echipei mele la conducerea organizației municipale să spună că rezultatele nu ar fi așa cum trebuie din cauza faptului că eu atac organizația și creez probleme și că stric imaginea PNL în spațiul public, Facebook-ul fiind un loc acceptat de toți ca aducător de voturi și exact acolo eu le creez probleme. Deci, am vrut să acționeze nestingheriți. Al treilea motiv este faptul că eu am contestat decizia la Curtea de Arbitraj, care trebuia să îmi dea un răspuns cel târziu până pe 3 septembrie. Răspunsul nu a venit nici până azi, lucru care ar trebui să le ridice un semn de întrebare celor din interiorul PNL în condițiile în care Buican este președinte de filială, este deputat, este secretarul Camerei Deputaților, este un om care participă la parte din decizia politică la nivel central. Dacă răspunsul ar fi fost favorabil lui și deciziei lui, cu siguranță acest rezultat ar fi venit până azi și ar căzut asupra mea, din punct de vedere politic, cel puțin pentru o perioadă, ca o ghilotină. Iată că intrăm în martie și Curtea de Arbitraj nu dă niciun răspuns. Am confirmarea de la cei care au judecat ontestația că soluția a fost pronunțată și motivarea redactată. Comunicarea este o chestiune de maxim 3 trei zile. De ce nu apare …?

Rep.: Fără să facem supoziții pe rezultatul acestei decizii, vreau să îți spun, și foarte bine știi, că deputatul Buican s-a exprimat că a dizolvat organizația municipală așa cum a dizolvat toate celelalte organizații care nu au atins targetul propus la electorale. Deși ați avut un scor bun comparativ cu alte dăți, ați fost sub target… Așa spune deputatul Buican!

B.A.P.: Buican cred că știe foarte bine că dacă eu aș fi considerat rezultatul organizației municipale unul slab, nu era nevoie de nicio dizolvare. Spre deosebire de ceilalți colegi ai mei din structurile de conducere, eu am mai arătat și în alte rânduri că nu țin de poziția politică sau de vreun scaun și că știu că îmi asum. În 2016, atât Buican, cât și ceilalți din conducere – unii au ajuns parlamentari – fără responsabilități în campania electorală, am asumat eșecul ca șef de campanie, cu toate că nu fusese cauzat de mine. Am făcut pasul în spate, am demisionat din toate funcțiile pe care le aveam și politice și administrative și m-am retras. Dar, revenind la ce ați spus dvs., vreau să rețineți și să înțeleagă toată lumea nu eu am deschis această dispută, la care ați făcut referire. Atacul a venit întâi de la niște personaje cu care s-a înconjurat Buican în ultima vreme și care îl servesc așa cum îi trebuie acum și a culminat cu o postare a lui, un fel de atac la adresa mea pe o speculație că eu aș fi semnat o adeziune la alt partid, treabă izvorâtă din teama de o apropiere a mea de Mircea Gutău. Spre deosebire de restul trompetelor sale, Buican știe ce ar însemna asta și de aceea și reacționează. Să nu uite cineva că nu eu am împins lucrurile în direcția acesta. Oricum, în scurt timp voi lua o decizie. 

,,Un om pentru care am tras zece ani mă înlătură, altul îmi întinde o mână!”

Rep.: Veți lua o decizi până în campanie? Adică sunt șanse să reconsiderați acest lucru?

B.A.P.: Atacurile îndreptate spre mine și la adresa soției mele mă determină să reacționez și o voi face în multe sensuri. Mai departe de orice, voi ține foarte puternic cont de faptul că un om și un partid pentru care am tras 10 ani mă înlătură și acum mă și denigrează, iar altcineva, mă refer la Mircea Gutău, îmi întinde mâna și îmi propune public să mă alătur echipei sale … Acesta este poate cel mai mare paradox al existenței mele, nu doar din punct de vedere politic.  

Rep.: Credeți că va fi înțeleasă mișcarea dvs în cazul în care veți accepta propunerea lui Mircea Gutău?

B.A.P.: Unii înțeleg și deja îmi spun să nu mă mai gândesc și să fac acest pas. Ații sunt supărați. Le accept fără rețineri poziția. Trebuie să fi umblat tu, întâi, în pantofii cuiva ca să poți apoi să-i judeci corect mersul. 

Rep.: Timp de 10 ani dvs nu ați avut doar o relație politică bună cu deputatul Buican și este de notorietate publică faptul că ați avut și o relație interpersonală bună, interumană bună. S-a rupt și această relație de ați ajuns în spațiul public sau este doar o chesiune politică? Întrucât pare destul de ciudat că dvs, care erați unul dintre cei mai apropiați scurtieri ai liderului PNL, ați ajuns aici. Vreau să îmi vorbiți puțin despre relație interpersonală cu Buican. Ce ascendență sau descendență a avut!

B.A.P.: Am ținut foarte mult la Buican. Nu am crezut în cineva așa cum am crezut în el. Nu există vreo persoană, cel puțin în politică, în care eu să fi avut atâta încredere. Despre relația mea personală cu Cristian Buican, cea care a fost desigur, nu voi discuta cu nimeni vreodată. 

Rep.: Păi această relație bună a dus sau nu a dus la situația politică de acum?

B.A.P.: Din punct de vedere politic, între mine și Cristian Buican au existat tensiuni în ultimii doi ani de zile, dar au fost strict politice. Au fost atitudini ale mele, nu în spațiul public, nu în alte locuri, ci în Biroul Politic Județean, critice la adresa modului în care el a înțeles, în perioada la care am făcut referire, să conducă Partidul Național Liberal. Le-a spus celor din BPJ, de față cu mine, că procedez astfel pentru că vreau să îi iau locul la șefia partidului. În partid a afirmat că voiam să îl dau jos. Nu am habar dacă este gândirea lui sau i s-a inoculat asta, dar este o prostie fără margini, mai ales că era și este săpat constant de aspiranții locurilor pentru Parlament. Mai mult, considerând că o luptă internă pentru acapararea puterii este un lucru rău, tocmai eu am încercat să temperez aceste persoane, iar pe unele le-am blocat. Dacă Buican ar știi adevărul despre cine îl cioplește cel mai tare, s-ar lăsa de politică. Când va realiza cum stau lucrurile, va fi prea târziu și pentru el și pentru PNL. 

Rep.: Haideți să fiu mai explicit. Ați avut această atitudine timp de doi ani, deci o situație contondentă politică și nu ați făcut-o publică tocmai datorită relației interpersonale bune, presupun. Ce s-a rupt?

B.A.P.: Nu neaparat ! Nu doar datorită relației personale nu am ieșit în spațiul public. Ca membru al Partidului Național Liberal am înțeles că există o disciplină. Eu am arătat cu degetul către colegi de-ai mei care au ieșit în public și au îndreptat atacuri către alți colegi. I-am criticat pentru lucrul acesta, nu am fost de acord cu ei, i-am condamnat pentru ce au făcut și în niciun caz nu aș fi făcut eu așa ceva. Dacă aveam ceva de spus, spuneam în interiorul PNL. 

Popescu recunoaște tacit că a făcut victime politice pentru Buican

Rep.: Câte victime în favoarea deputatului Buican ați făcut, domnule Popescu, în ultimii 10 ani? Victime interne…

B.A.P.: Domnul Buican este în continuare președinte de partid …

Rep.: Câte victime pentru el?

B.A.P.: V-am răspuns ! 

Rep.: Mă fac că nu înțeleg și aș vrea să fiți, dacă se poate, puțin mai explicit. În ce măsură acțiunile dvs îndreptate împotriva unor alți membri, care la un moment dat i-ar fi cauzat probleme politice lui Buican, au contat? Și cât de mult au contat în condițiile în care, iată, aici vorbim acum de o relație proastă a dvs cu Buican?

B.A.P.: Buican este în continuare președinte de partid. 

Rep.: Întrucâtva vi se datorează?

B.A.P.: Într-o măsură, da ! Însă nu doar mie. Și ca o paranteză, niciuna dintre persoanele care au contribuit la ceea ce e Buican azi nu mai este în PNL. Nu, mai este cineva … încă …

Rep.: Care este explicația?

B.A.P.: Cred că pentru asta trebuie să luați câte un interviu fiecăreia dintre aceste persoane. 

Rep.: Dar dvs din epicentrul problemei nu ne puteți spune de ce? Totuși, ați fost parte din cercul restrâns de conducere al Filialei. Nu vă puteți extrage de acolo și să spuneți: domne’, a făcut Buican și noi nu am știut, nu am avut ce să facem!

B.A.P.: Nu, eu nu mă extrag. Lucrurile pe care le-am făcut sunt cunoscute în PNL. 

Rep.: Regretați ceva?

B.A.P.: Nu ! Regretele sunt pentru cei slabi și mici. Ca și frica.

Rep.: Să vă ajut puțin … Ați fost parte a grupului Buican în conflictul cu Dan Nițu, ați fost parte a grupului Buican, parte frumos spus că poate e vârf de lance, în conflictul cu Bogdan Pistol și ați fost parte activă în conflictul cu Emilian Frâncu, ați fost parte activă a grupului Buican în contrele cu foștii pedeliști și exemplele pot continua. Vă apasă vreodată aceste decizii pe care le-ați luat și aceste atitudini pe care le-ați avut?

B.A.P.: Nu mă apasă nimic. Nu am avut de ales. Situațiile la care ați făcut referire le cunoaștem în profunzimea și încărcătura lor doar vreo câțiva. 

Rep.: Aș vrea totuși să exprimați una pe care v-o imputați …

B.A.P.: Faptul că unele dintre acțiunile mele, nu doar acestea să ne înțelegem, au contribuit la plecarea lui Dan Nițu din Partidul Național Liberal. Iar conferința de presă pe care am făcut-o alături de Victor Stănculescu nu a fost doar un show, a fost un lucru în care eu am crezut. Dacă Dan Nițu în momentul acela alegea să rămână în PNL cu prețul retragerii mele, aș fi făcut-o fără niciun fel de problemă. Dan Nițu a fost cea mai grea pierdere pentru PNL. Am măsurat o dată în 2016 la locale și o să mai măsurăm și în vara acesta ce însemnă un PNL fără Dan Nițu, Bogdan Pistol, Cătălin Avan, Iuliana Moise și alții. Poate și fără mine … 

Rep.: Nu regretați că ați pus probleme ori-ori?

B.A.P.: Nu, așa am gândit în momentul acela ! Mi se pare lașitate din partea mea, cu ceea ce știu acum și cum văd acum lucrurile, să spun că aș fi făcut altfel atunci. Așa am gândit atunci ! Nu vă lăsați influențat de niște personaje de un diletantism penibil care pretind că știu cum au stat lucrurile … Azi în PNL fac valuri niște lichele cărora li se permite să calce în picioare liberalii adevărați. În cuib sunt foarte muți cuci care au aterizat interesați de avantaje. Tot ăștia scuipau PNL și făceau propagandă PSD, ALDE și USR-PLUS până acum vreo câteva luni.

Rep.: Atunci să pun altfel problema … Cu bagajul de informații pe care le aveți acum, ați mai face o dată?

B.A.P.: Poate aș face lucrurile altfel, dar tot în același sens. I-am făcut reproșuri și la vremea respectivă, chiar dacă și dvs și altora vi s-a părut, am văzut asta prin ceea ce scrieți, că eu și un coleg de-al meu am fost locotenenți ai lui Cristian Buican și am ascultat ordinele lui. Să știți că de foarte multe ori, chiar dacă dvs nu ați văzut, am avut atitudini critice în fața lui Buican. I-am reproșat la vremea respectivă faptul că Nițu a plecat din PNL, i-am spus lucrul acesta și cred că rolul lui ca președinte de partid ar fi fost să rezolve această situație, nu să pierdem un om ca Dan Nițu. 

După patru ani, momentul adevărului. 

Rep.: Haideți să vorbim la concret despre un eveniment foarte important. Noi, o parte a presei, îl considerăm foarte important întrucât atunci aproape că v-ați definit atât dvs, cât și dl avocat Stănculescu. Dar eu nu vorbesc decât despre dvs. Momentul în care judecătorul Bogdan Mateescu i-a invalidat mandatul lui Mircia Gutău, după alegerile locale din 2016. Au existat două voci în PNL, una din ele a fost a dvs, care au ieșit public cu un comentariu acid la adresa deciziei judecătorului. Între timp, lucrurile au luat turnura pe care o știm cu toții. O instanță superioară i-a validat mandatul lui Mircia Gutău. Deputatul Buican a spus și în public și în privat unor primari, chiar tatălui domnului judecător, că nu are nimic comun cu acea ieșire publică a dvs și că a fost o chestiune persoanală pe care dvs ati făcut-o oricum în ziarul tatălui dvs., deci nu trebuie să fie el implicat în problema asta. Aș vrea să vă întreb: v-ați consultat cu Buican înainte să faceți acele comentarii publice? Că el zice că nu și că a citit și el în Vocea Vâlcii. 

B.A.P.: Deci eu nu consider că acel comentariu pe care l-am făcut a fost unul acid, ci consider că am avut o opinie strict tehnică. Am spus că ceea ce s-a întâmplat este o palmă dată instituției reabilitării. Am vrut să reamintesc punctul de vedere pe care l-am avut ca să nu se înțeleagă altceva. Dacă domnul Cristian Buican spune altfel de cât vă zic eu acum, vă spune un neadevăr. Ne-a dat atunci telefon și lui Victor Stănculescu și mie și ne-a spus, era disperat, că ceea ce s-a întâmplat, decizia judecătorului Mateescu fiind băiatul primarului PNL de la Govora, este interpretată de Mircia Gutău ca un joc de culise pentru eliminarea lui din cursa electorală, pentru că nu mai candidează la PNL și că lucrul acesta va duce la ruperea alianței, în acel moment fiind o alianță între PNL și PER în care intrase Mircia Gutău și în care e și azi. Ne-a spus că trebuie să avem o poziție publică prin care să arătăm că noi îl susținem pe Mircia Gutău. La doar 3-4 minute după ce m-a sunat domnul Buican, m-a sunat domnul Stănculescu, care primise de asemenea telefon. Telefoanele de la domnul Buican le primeam așa: Victor Stănescu – eu sau eu – Victor Stănculescu. De foarte multe ori eram la aceeași masă și primeam la o distanță de 1-2 minute mesaje de la domnul Buican. Dar, domnul Buican nu se poate dezice de povestea asta ! Știu, am fost de față când le-a spus atunci primarilor că Victor Stănculescu a făcut de capul lui. Făcea referire la Victor mai mult decât la mine. Dar nu este adevărat ! A acționat în urma rugăminții pe care i-a adresat-o Cristian Buican. Analizați ce vă spun acum : de ce altcineva din PNL nu a reacționat public atunci … ? Practic, se presupune că toți din PNL ar fi fost interesați ca Mircia Gutău să nu rupă înțelegerea …

Rep.: Dvs. spuneți: Gutău rupea alianța cu noi și trebuia să facem ceva. Acest facem, destul de impersonal, trebuie să se răsfrângă asupra dvs și a domnului Stănculescu. De ce nu a făcut Buican ? De ce nu a ieșit el cu comunicat de presă?

B.A.P.: Eu am mai avut o poziție cu privire la aceste lucruri la vremea respectivă și domnul Buican m-a invitat la dânsul în birou și mi-a spus, și avea dreptate, așa: “Trebuie să încetezi cu atitudinea pe care o ai pentru că cineva de aici îi transmite lui Gutău tot ceea ce spui și ce faci și dacă eu nu îmi pot controla oamenii cei mai apropiați, înseamnă că nu controlez partidul ăsta și dacă tu procedezi așa cum procedezi, eu nu am niciun fel de credibilitate în fața lui Gutău”. Deci cam așa se desfășurau lucrurile. Acesta nu este o chestiune de infatuare a mea, că nu am fost aproape de vreun președinte al Americii. Am fost aproape de un președinte de filială provincială și eram perceput ca printre cei mai apropiați oameni de Cristian Buican. Între ce se întâmpla când eram cu Buican între patru sau șase ochi și ce lăsam toți să se vadă era o diferență uneori antagonică. 

Rep.: Nu ați considerat opurtun ca, dacă liberalii ar trebuie să se dezică de un asemenea joc de culise făcut împotriva lui Mircia Gutău, să iasă președintele partidului să spună: “Domne’, noi nu avem nicio treabă cu judecătorul Mateescu, care a dat o decizie după capul lui”. Adică de ce trebuia să ieșiți dvs și avocatul Stănculescu? În calitate de ce? Vă pun întrebarea asta ca să demontrez că, în fapt, erați scutierii lui Buican. 

B.A.P.: Dacă dvs știți vreun exemplu prin care demonstrați că Buican și-a purtat singur vreun război politic, vă rog să îl spuneți. Legat de afirmația despre „scutierii lui Buican”, vă supun atenției faptul că în primul rând tot ce făceam era pentru PNL și implicit pentru Buican ca președinte. Funcția de scutier nu există în vreun partid. Apoi, când acestui partid îi era greu, într-o opoziție lungă și foarte grea, p-ăștia care așteaptă acum sinecuri nu i-am văzut … Din contră, lingeau clanțele altor partide și atacau PNL. 

Rep.: Aș aduce aminte un război politic asupra căruia vreau să discutăm. O să spuneți, da, dar e vechi. Da, e vechi, dar de acolo s-a ajuns aici. Meciul cu Frâncu, cate a fost câștigat totuși în fața unui om destul de important în PNL după 1989. 

B.A.P.: Cred că vă întoarceți prea mult în spate, iar Emilian Frâncu a fost important după 1995. Alte persoane au fost importante între `89 și `96, adică fondatorii PNL Vâlcea nerespectați vreodată în ciuda faptului că lor, atunci, le-a fost incomparabil mai greu decât nouă, acum. Numele lor este doar folosit la evenimente. 

Rep.: Vreau să mă întorc la momentul în care el a început să fie liderul PNL Vâlcea. Acela este momentul!

B.A.P.: Poate ca om așa a fost totdeauna și nu am văzut eu. Însă, Buican după iunie 2016 și până acum, când îmi puneți dvs aceste întrebări, nu are nicio legătură cu Buican din 2009 până în 2016. Repet, este o părere a mea. 

Rep.: Deci ruptura s-a făcut după ce a pierdut alegerile în vara lui 2016 ?

B.A.P.: Între noi doi a existat un scurtcircuit în timpul campaniei electorale când l-am întrebat dacă am fost numit șef de campanie ca să fiu ucis politic, pentru că deciziile erau evident proaste, catastrofale. Plecând de la lista de consilieri municipali, la personaje care apăruseră peste noapte pe alte criterii decât orice criteriu acceptat de o normalitate politică … Păi, PNL cu 51 de primari a obținut 12 consilieri județeni plus unul la redistribuire, iar PSD cu treizeci și nu mai știu câți primari a obținut 14 consilieri județeni. 

Rep.: Aș vrea să fiți mai precis…

B.A.P.: Aș vrea să fiu concis, însă acest lucru nu implică doar nume, ci și alte aspecte.  

,,Lista de la Consiliul Municipal e o catastrofă.”

Rep.: Rezumați-vă la două…

B.A.P.: Nu, nu vreau să mă rezum la niciunul. Vă spun că listele erau nu slabe, ci extrem de slabe. Nu aveam niciun plus electoral. Nici la Consiliul Județean și nici la Consiliul Municipal. La Consiliul Municipal nu mai spun, lista era o catastrofă. De fapt, se vede …

Rep.: De ce era o catastrofă?

B.A.P.: Din ceea ce vedeți dvs că au avut activitate consilierii municipali ai PNL, în acești ani. 

Rep.: De ce s-a construit o listă catastrofală?

B.A.P.: Nu înțelegeam atunci și nu numai eu. Eu poate eram vocal, poate reacționam și prin prisma faptului că eram șef de campanie și mă apăsa această răspundere, pentru că eu niciodată nu am luat lucrurile în derizoriu, le-am luat în serios. Nu înțelegeam cum sunt numite aceste persoane și cum au ajuns dintr-o dată pe listele de Consiliu Local. Nu înțelegeam care sunt criteriile. Auzeam fel și fel de lucruri, vedeam Organizația Municipală revoltată de modul cum s-a ținut ordinea pe lista la Consiliul Municipal. Vedeam nemulțumiți la organizația județeană, erau primari evident nemulțumiți, erau persoane care aveau o valoare incontestabilă și aici vă dau dou exemple: unul este Remus Petrescu și Iuliana Moise. Păi uitați-vă și dvs pe ce locuri ajunseseră Remus Petrescu și Iuliana Moise pe lista de Consiliu Județean. Nici măcar nu mergeau în Consiliul Județean. Aceste două persoane erau valoroase. Prezența lor în CJ era necesară pentru PNL.  

,,Bulacu nu își poate convinge nici angajații să voteze cu PNL”

Rep.: Din câte știm noi, negocierile s-au făcut astfel: PDL-ului i s-au dat niște locuri și PNL-ului i-au rămas niște locuri. Altcineva, nu domnul Buican, a pus oamenii PDL-ului. Adică vreau să îi iau apărarea deputatului în momentul de față. 

B.A.P.: Da, dar intrăm în niște aspecte tehnice și pierdem vremea. Eu vă spun clar că se putea găsi o soluție ca aceste două persoane să fie pe locuri eligibile pe lista de Consiliu Județean. Pe cel puțin patru care au ajuns în CJ nu i-aș fi pus nici pe liste de consilieri de comună.

Rep.: Dar trebuia să vrea domnul senator Bulacu, deci nu trebuia să vrea domnul deputat Buican…

B.A.P.: Dar asta nu înseamnă că domnul deputat Buican este exonerat de răspundere. Deocamdată nu domnul Bulacu ne primise pe noi în PNL, ci noi îl primiserăm pe el. Noi dacă făceam de râs acest partid prin prisma rezultatelor pe care le obțineam, nu făceam de răs PDL, ci PNL. Din câte îmi amintesc, înainte de fuziune, liderii locali ai PDL duseseră partidul la 8% în județ, doar din vina deciziilor lor și a modului de a acționa în politică predominant în interes personal.

Rep.: Cum v-ați înțeles cu pedeliștii?

B.A.P.: Cu unii foarte bine. Cele două persoane la care am făcut referire mai devreme în discuția despre CJ sunt din fostul PDL, nu? Două persoane despre care dacă eu azi vă spun că ar fi mers pe lista de Consiliu Județean, înseamnă că sunt două persoane pe care eu le-aș fi susținut, nu? Cu unii m-am înțeles foarte bine, dar cu o gașcă care așa a venit formată din fostul PDL – o parte din ei au plecat din PSD sau alte partide și care, în opinia mea, sunt profitori de pe urma politicii – nu am putut să mă înțeleg și nu mă voi înțelege vreodată.

Rep.: În vechiul PNL nu era o gașcă profitoare de pe urma politicii? 

B.A.P.: Mai mult sau mai puțin. Modalitatea pe care o înțelegeau cei din fostul PDL de a conduce un partid și pe care domnul Buican o împărtășește acum cu vârf și îndesat pentru mine era de neacceptat. 

Rep.: Vreți să spuneți că el era băiat bun, dar l-a stricat anturajul PDL-ist? S-a contaminat de la anturajul PDL-list? Și că el avea un fond democrat și lua decizii în foruri democratice și regulamentare? 

B.A.P.: Cred că Buican după ce a pierdut alegerile, adică filiala Vâlcea după ce a pierdut alegerile, că nu el a pierdut alegerile, ci toți am pierdut alegerile, în bună măsură din cauza deciziilor pe care le-a luat alături de Romulus Bulacu, a văzut altfel politica. Cu totul și cu totul altfel ! Știe cineva de ce localități a răspuns Romulus Bulacu în 2016 … ? O să spuneți de un întreg colegiu, pe Drăgășani. Și acest colegiu a ieșit cel mai slab. Ca urmare, domnul Bulacu a ajuns senator. Asta-i treabă ?!

Rep.: Adică?

B.A.P.: Adică au văzut-o strict în interes personal din toate punctele de vedere. 

Rep.: Ce înseamnă din toate punctele de vedere?

B.A.P.:  Ascensiune politică, chiar și în plan material, securizarea poziției politice care îi aducea atât o poziție socială foarte bună, cât și o liniște materială prin numirea în funcții politice din interiorul partidului a unor oameni care nu au niciun fel de personalitate și care renunță la orice fel de principiu fără niciun fel de reținere. 

Rep.: Eu îmi mențin obiceiul de la începutul articolului. Ne puteți da două exemple de persoane pe care îi ține Buican pe funcție fără să aibă ei vreun merit intrinsec ? Adică să discutăm la concret…

B.A.P.: Da ! Una dintre aceste persoane este senatorul Bulacu. O dovadă este faptul că nu își poate convige angajații să voteze partidul său. Este de notorietate povestea cu USR … Iar a doua… Să vă spun o persoană importantă, că așa este lipsit de sens să vă dau nume fără rezonanță … 

Rep.: Mai spuneți o persoană importantă din primii 10 ai partidului… 

B.A.P.: Persoane importante nu există. Doar o masă de manevră.

,,Claudia Banu e o smiorcăită!”

Rep.: Haideți că vă pun o întrebare ajutătoare. Doamna Claudia Banu?

B.A.P.: (râde ironic – n.r.) Doamna Claudia Banu, din punctul meu de vedere, este tot ce putea să i se întâmple mai rău organzației municipale și Partidului Național Liberal. Levitează printr-o organizație moartă de opt luni … distrusă de ea. În dorința ei de a fi parlamentar, a compromis PNL din municipiu. Apoi, ea nu decide vreun lucru … se duce întâi la guru să ia binecuvantare. Nu are personalitate și niciun pic de curaj. A urcat în PNL folosind niște însușiri, că nu sunt calități, care o plasează direct în mlaștina politicii. La unii oameni, după mască există o hidoșenie de caracter și apar câteva unelte pe care Petre Țuțea le-a descris mai bine decât aș pute-o face eu.

Rep.: Eu nu pot să cred…

B.A.P.: Ba da! 

Rep.: Este un notar cunoscut, o femeie de afaceri cu o meserie liberală, cu o carieră politică nepătată și cu o carieră profesională nepătată. Ce vă faceți pe dvs să spuneți acest lucru despre președintele interimar al PNL Râmnicu Vâlcea?

B.A.P.: Păi în primul rând faptul că doamna Banu nu prea spune adevărul atunci când comunică politic în interiorul partidului și nici când comunică public. În al doilea rând, ca așa – zis lider, pentru că ea a fost pur și simplu numită acolo, de 8 luni de zile este președinte interimar la organizația municipală și nu cred că ați văzut vreo acțiune a organizației municipale care să demonstreze că face ceva … 

Rep.: A dat niște comunicate de presă acide la adresa lui Gutău…

B.A.P.: Acide ??? (râde – n.r.) Nu vă supărați, dar aceste comunicate, două la număr în 8 luni, sunt niște smiorcăieli patetice …

Rep.: Cine se smiorcăie?

B.A.P.: Doamna Banu… Nu poți să faci politică cu pretenții de nivel înalt cu lideri smiorcăiți. Doamna Banu are un comunicat de presă în care se plângea că Mircia Gutău nu i-a dat aprobare să pună nu știu ce corturi. Păi nu a dat nimănui vreodată aprobare, dar nu ne-ați văzut pe niciunul plângând de lucrul acesta. Nu ! Am găsit alte posibilități, am ieșit pe stradă, am pus pliante în căsuțele poștale și am cominicat direct cu locuitorii. Am găsit orice alte metode a de compensa lipsa acestor corturi în care eu, personal, nici nu cred foarte tare. E doar o chestiune de imagine … trece lumea și vede că PNL e prezent în stradă. Nu poți să te bați cu Gutău smiorcăindu-te. 

,,Gutău este un animal politic din vârful lanțului trofic.”

Rep.: Dar cum te bați cu Gutău?

B.A.P.: Cu Gutău dacă poți să devii de același calibru ca el, ai o șansă. 

Rep.: În ce sens?

B.A.P.: Adică să acționezi cu forța cu care o face el. Gutău este un animal politic din vârful lanțului trofic. Și așa ceilalți pretinși lideri politici par balerine pe lângă el … Mircia Gutău folosește forța sa în mod direct și vizibil. Dacă nu ești atent, te strivește și nu te mai ridici. Ce să mai, cu Gutău trebuie să fii nucă tare ca să te ia oamenii în serios. Are un stil foarte eficient și exersat de a te arunca în derizoriu. La vânători este o vorbă … dacă îți este frică de animale, nu intra în pădure.  

Rep.: Pe Buican îl vedeți dispus să încerce o asemenea luptă cu Gutău în 2020? Nu neapărat el direct, ci …

B.A.P.: Să se bată Buican cu Gutău? Glumiți …?!

Rep.: Nu direct să candideze el, ci să conducă un partid care să se lupte pe bune cu Mircia Gutău de la nivelul la care îl spuneați?!

B.A.P.: Să conducă un partid care să se prefacă că se bate cu Mircia Gutău.  

Rep.: Păi asta sună a blat…

B.A.P.: Da, dar nu obligatoriu !

Rep.: Dar a ce?

B.A.P.: A neputință și frică ! Păi, domnule Crișu, dacă în 2018 Biroul Politic Județean a dat decizie ca în 30 de zile să indentificăm candidat la Primăria Râmnicului și candidatul să-și asume lupta pentru Primărie … și am făcut acest lucru. Acum am intrat în 2020, la câteva luni înaintea alegerilor locale Partidul Național Liberal nu are un candidat la Primăria Râmnicului și șapte luni de zile de inactivitate … Ce să mai facă ? Doar să mai prostească membrii să muncească ca să ajungă aceeași 10 sau 11 șmecheri parlamentari sau directori …

Despre existența pactului Gutău – Buican.

Rep.: Haideți să exorcizăm amândoi un demon. Demonul înțelegerii oculte dintre Buican și Gutău în 2016. Știm cu toții că Gutău a venit în Partidul Naționa Liberal, a fost primit și PNL central a întors decizia. Din acel moment în care s-a întors decizia și Gutău s-a dus la PER a existat un pact de neagresiune sau un blat, de-a dreptul blat, între PNL și Gutău? 

B.A.P.: Nu era vorba de un blat. Era vorba de o înțelegere politică pe care spre suprinderea mea Mircia Gutău a făcut-o și după ce a fost refuzat de PNL și a trebuit să părăsească această formațiune politică și pe care a considerat de cuviință să o rupă, făcând alianță cu PSD. Mai este un pact de neagresiune și după 2017 … de care eu până acum câteva zile nu am știut și, ca urmare, am fluierat în Biserică … Apoi, în toamna anului trecut, crezându-se pe cai mari și bazându-se pe aburirea USR Vâlcea, Buican l-a încălcat. Apropos, știe cineva o înțelegere respectată de Buican sau vreo persoană nelucrată pe la spate de acesta ? Faci echipă cu Buican sau înțelegeri cu el, știi la ce să te aștepți. Ține până la primul colț …

Rep.: Ce credeți că a dus la ruperea înțelegerii?

B.A.P.: Păi și Buican și eu și oricine v-ar spune același lucru. În locul lui Gutău, oricare dintre noi am fi rupt-o, indiferent de ce simțim față de situația pe care am trăit-o în 2016. Oricare am fi rupt această înțelegere politică. Nu mai explic de ce … PSD avea Guvernul, mai mulți consilieri municipali și, foatrte important, 14 consilieri județeni, număr suficient pentru președinția CJ în alianță cu PER. Noi, la PNL, nu aveam … 

Rep.: Din cauza aritmeticii din Consiliul Județean?

B.A.P.: Și din cauza aritmeticii din Consiliul Județean și din cauza faptului că Mircia Gutău nu a ajuns candidatul Partidului Național Liberal doar pentru că l-a vrut Buican. Au existat niște discuții la nivel de conducere, la București. Au fost și alte situații care au condus la prezența lui într-o conferință de presă ca și candidat al Partidului Național Liberal. O înțelegere pe care nu Mircia Gutău a încălcat-o, ci Partidul Național Liberal. Era îndreptățit să aibă orice fel de reacție. Multe lucruri ni s-au prezentat și nouă denaturat, altele ne-au fost ascunse. Apoi, PSD era clar că se îndreaptă către guvernare. Numai cine e diletant politic nu înțelegea lucrul acesta. Mircia Gutău devenise primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, ulterior la Consiliul Județean s-a ales președintele. Era evident ! Nu pot face înțelegere cu unii care nu pot guverna. Ai nevoie de susținere guvernamentală ca primar de municipiu. Mai ales ca primar de municipiu. Deși, și ca primar de Mitrofani ai nevoie de susținerea Ministerului Dezvoltării, deci de susținerea Guvernului. Ca primar de municipiu, sigur că ai mare nevoie de susținerea Guvernului și de o majoritate confortabilă în Consiliul Local. 

Despre relația cu fostul președinte al CJ Vâlcea, Gică Păsat

Rep.: Apropo de Ministerul Dezvoltării, că tot avem ministru al Dezvoltării și în continuarea exorcizării demonilor vreau să mai punem unul pe listă. Se spune că o mare parte din deciziile pe care fostul președinte al Consiliului Județean, Gică Păsat pe care le-a luat în mandatul său de 1 an și jumătate au fost transmise direct sau indirect, unele dintre ele chiar de dvs., de către Buican și că, de fapt, Gică Păsat a condus cu delegație Consiliul Județean un an și jumătate și că de fapt acesta a fost și rolul dvs acolo ca și coordonator al cabinetului. Ce ne puteți spune despre asta?

B.A.P.: Perioada aceea la CJ a fost una foarte grea și care cred că s-a regăsit din punct de vedere electoral în 2016. Județul se îndrepta cu pași mari spre o procedură de infringement la CET pentru nerespectarea angajamentelor de mediu, însemnând 50.000 de euro pe zi penalizare. CET-ul se afla la un pas de faliment, insolvența fiind o soluție de avarie la momentul respectiv. RAJDP se îndrepta către faliment, Consiliul Județean datorând RAJDP-ului vreo 3 milioane de euro. Spitalul Județean se împotmolise cu lucrările care nu mai înaintau și era o situație care părea fără niciun fel de rezolvare. Erau foarte, foarte multe probleme. Eu cred că la rezolvarea unora dintre acestea nu a avut Buican vreo influență. 

Rep.: Dar la alte decizii luate în acel mandat a avut vreo influență? Adică ați transmis vreun ordin?

B.A.P.: Eu nu am transmis niciun ordin. 

Rep.: Vreo recomandare?

B.A.P.: Nu am transmis niciun fel de ordin ! Poate în anumite momente, ținând cont de faptul că Buican fusese vicepreședinte de Consiliu Județean, ar fi fost nevoie să văd pusă în slujba Consiliului Județean experiența lui. De ordine transmise domnului Păsat, întrebați-l direct pe domnul Păsat cine le transmitea și cine este persoana care susținea că RAJDP și SERVCET merită desființate.

Insolveța CET Govora, dirijată de guvern? 

Rep.: A fost un președinte bun Gică Păsat?

B.A.P.: După părerea mea, nu a fost un președinte rău.

Rep.: Dar scorul din 2016 spune totuși altceva…

B.A.P.: Este foarte greu să le explici oamenilor că ai băgat CET-ul în insolvență ca să nu ajungă în faliment din motive care nu aveau nicio legătură cu mandatul liberalilor la CJ șin de ce ai procedat la restructurarea RAJDP. 

Rep.: Și acum vă este imputată acea decizie…

B.A.P.: Da! Sunt lucruri pe care populația le înțelege, altele pe care nu le înțelege. Dar le asumi! 

Rep.: Adică nu vă reproșați ideea în sine, ci comunicarea ideii că nu ați făcut-o pe deplin înțeleasă către populație?

B.A.P.: Vă poate confirma domnul Vălimăreanu că și acum vorbesc despre mine. Am fost opozant cu toate puterile mele ideii de desființare a RAJDP. Am fost opozant ideii de desființare a SERVCET. Am fost opozant ideii de a adopta la CET Govora un management vădit păgubos pentru CET. 

Rep.: Dar ați fost în favoarea insolvenței?

B.A.P.: Da, am fost în favoarea insolvenței și nu îmi pare rău. Am fost unul dintre cei care am susținut această idee. Nu am fost singurul, ci au fost mai multe persoane. Nu-mi pare rău niciun pic. Eu știu cum era situația în momentul respectiv. Ne apropiam de alegeri și vă dați seama dacă am fi putut evita acest lucru, l-am fi evitat. Alternativa era falimentul. Mai mult, CET Govora avea de încasat peste cinci milioane de euro de la societăți asupra cărora guvernul avea influență și care nu plăteau datoria, speculez eu, intenționat. CET-ului îi erau necesari circa 2,8 milioane de euro ca să evite chiar insolvența … În sfârșit … o golănie ! Tăcerea liderilor de sindicat, o altă poveste… o complicitate…

(Va urma) 

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like