INTERVIU – Victor Giosan: ,,Actualul stil de făcut politică şi-a epuizat resursele”

Victor Giosan este unul dintre cei mai vechi şi respectaţi liberali din judeţul Vâlcea. Pentru că, în ultimii ani, şi-a axat activitatea mai mult pe mediul privat, al afacerilor, decât în politică, Giosan nu a mai făcut parte din ,,prima linie” a liberalilor vâlceni. Cu toate acestea, simţindu-şi partidul la mare ananghie, cel care a lucrat îndeaproape cu doi premieri (Călin Popescu Tăriceanu şi Dacian Cioloş) s-a decis să candideze pentru preşedinţia PNL Râmnicu Vâlcea. Adversarul său nu este deloc uşor de bătut: avocatul Victor Stănculescu (finul şi apropiatul preşedintelui Cristian Buican), aflat la al doilea mandat de consilier judeţean şi guraliv nevoie mare. Despre pregătirea alegerilor interne, despre relaţia naş – fin, democraţie internă, PSD, Mircia Gutău şi George Soros, Victor Giosan vorbeşte cu dezinvoltură. Va primi voturile delegaţilor omul cu un CV ,,beton”, ,,tobă” de carte, dar considerat mai puţin carismatic? Vom afla pe 20 aprilie.

De ce are nevoie PNL Râmnicu Vâlcea de Victor Giosan? Aţi stat, ani buni, în linia a doua a politicii. De ce v-aţi decis să candidaţi la conducerea organizaţiei municipale?

După înfrângerea din decembrie 2016 şi evenimentele din ianuarie – februarie am constatat, pe de-o parte că PNL este într-o criză profundă, pe de alta parte că exista oportunităţi nemaipomenite care pot fi exploatate. În sensul unei reforme profunde a PNL. În plus, mi-am zis că ar trebui sa încerc să mă implic mai mult, pentru ca mişcările din ianuarie – februarie sunt în sensul ideilor pe care le promovez. Şi încă mai cred ca PNL poate redeveni un partid modern, liberal şi orientat către electoratul urban. Am primit mesaje de încurajare şi chiar de solicitare de a mă implica mai mult de la prieteni, cunoscuţi şi colegi de partid.

De ce PNL Vâlcea nu poate fi considerată, conform opiniilor dumneavoastră, o filiala de partid modern?

Nu e vorba numai de Râmnicu Vâlcea, ci de întregul partid. Sunt mai multe motive: principiile, valorile nu sunt luate in serios – sunt clamate în general, dar pentru cazuri specifice se caută excepţii de la ele. Pentru ca nu avem o doctrina clara: ce fel de partid de dreapta suntem: mai deschis, liberal cu adevărat, pro-european şi pro-occidental, care pune mare preţ pe economia de piaţă, toleranţă, incluziune si transparenţă sau mai închis, mai conservator în sensul FIDESZ sau PiS. Şi nu suntem moderni pentru ca intern suntem puţin democratici: nu dezbatem, nu mai face politică, simpli membrii sunt mobilizaţi numai pentru alegerile interne sau alegerile locale/naţionale, în rest nu-i întreabă nimeni despre problemele societăţii sau ale partidului: de exemplu nu a existat nici o discuţie la nivel local daca PNL sa susţină sau nu CpF. Nu se mai face politica la nivel local – totul este despre organizare şi persoane. Nu se folosesc noile mijloace de social media pentru a afla opiniile simplilor membrii despre un subiect local sau naţional.
PNL are tendinţa numai de a urmări o competiţie populistă cu PSD şi de a urma oportunist „opinia publică” fără să ştie care este electoratul său.

Şi cine este responsabil pentru aceasta situaţie? Aţi putea nominaliza sau preferaţi sa explicaţi lucrurile contextual?

Responsabilitatea este veche şi este a tuturor. Încă din 2005 – 2006 s-a luat decizia să concurăm PSD pe terenul său: electoratul rural. Şi încet – încet ne-am transformat într-un partid mai mult sau mai puţin „eficient” electoral, dar care a uitat să discute la baza politică sau să mai facă politică. În plus, progresele făcute în perioada Stolojan 2002 – 2004, privind comunicarea internă, evaluarea performanţelor filialelor sau aleşilor, politică de resurse umane au dispărut cu totul sub conducerea lui Tăriceanu şi Antonescu. După care nu au mai existat preşedinţi pe mai mult de unul – doi ani şi cu legitimitate. Politica s-a redus numai la manevre în Parlament sau la manevre de persoane şi atât.

Să revenim la Vâlcea. Cu ce este mai bun Victor Giosan, un om cu un ditamai CV-ul, dar despre care sa spune ca nu aduce voturi, decât un avocat care a fost tot timpul în prim – plan şi care mai este şi consilier judeţean la al doilea mandat?

Cred că stilul actual şi-a epuizat resursele – la ultimele alegeri am luat cam 13%. Nu ne mai adresăm electoratului mai complex şi mai greu de mulţumit. Eu cred că am o anumită credibilitate care mă va ajuta să mă pot adresa celor care nu au venit la vot în decembrie 2016 sau care au votat cu USR. Evident, nu pot face asta singur – este nevoie ca PNL Râmnicu Vâlcea să devină mai atractiv, mai transparent, mai democrat în interior. Intenţionez sa creez platforme on-line de consultare a membrilor de partid sau a simpatizanţilor/cetăţenilor privind probleme naţionale sau locale ale partidului. Membrul simplu trebuie să simtă că şi opinia lui contează şi astfel, să atragem atenţia publicului că în PNL Râmnicu Vâlcea se întâmplă lucruri. Deci, eu vreau să mă adresez celor care nu mai au încredere în partid – daca rămânem la nivelul actual şi propunem lideri după modelul de până acum, baza electorala va rămâne, în cel mai bun caz, cea actuală.

Dacă aţi fi delegat, de ce l-aţi votat pe Victor Giosan şi nu pe Victor Stănculescu?

Grea întrebare – nu mă pot pune în pielea altcuiva. Evident, eu dacă aş fi participant la Adunarea Generala, aş vota cu un candidat care ar avea valori şi idei similare. Problema se pune altfel: câţi din membrii PNL Râmnicu Vâlcea, care vor veni la alegerile din 20 aprilie, se vor regăsi în ideile lui Victor Giosan? Nu am un răspuns clar – eu sper sa câştig, dar nu va fi uşor. Cred că un delegat m-ar putea vota daca doreşte ca partidul sa se schimbe, daca doreşte ca vocea lui sa fie luata în considerare, daca doreşte nişte criterii clare pe baza de merit în selecţia pentru funcţii politice alese. În acelaşi timp, nu pot şi nu vreau să promit nimănui că, dacă PNL ajunge la guvernare, atunci îi asigur un post în cutare sau cutare instituţie publică.

Consideraţi ca relaţia naş – fin va avea un rol determinant in rezultatul alegerilor? Aţi declarat că preşedintele Cristian Buican a fost surprins când aţi acceptat candidatura. Oare de ce?

Am spus ca a fost puţin surprins când i-am spus de intenţia mea. Eu cred ca nu va avea un rol – iniţial şedinţa de alegeri era programata pe 6 aprilie si l-am rugat să o amâne pentru că sunt plecat din ţară cu un proiect. Şi a fost de acord, şedinţa va fi pe 20 aprilie. Nu am motive de suspiciune. Ne cunoaştem de peste 20 de ani, am făcut multe campanii electorale împreună. Nu suntem prieteni, dar am avut întotdeauna o relaţie corectă – nu mi-a purtat niciodată pică pentru susţinerea lui Emilian Frâncu în 2009.

Consideraţi că aţi greşit atunci, în 2009, când l-aţi susţinut pe Frâncu în dauna lui Buican?

Nu – aşa am considerat atunci. Aşa l-am susţinut şi pe Tariceanu în 2009 şi astăzi nu-mi vine să cred în ce s-a transformat. Iei o decizie la un moment dat în funcţie de datele de atunci – nu ştii ce se va întâmpla după mai mulţi ani.

Despre democraţia din PNL Vâlcea s-a spus ca a murit demult, sub presiunea preşedintelui filialei. Dumneavoastră ce părere aveţi? Si cum vi se pare ca, deşi s-au pierdut alegeri importante, nimeni nu vrea – cel puţin pe faţă – să-l contracandideze pe Cristian Buican?

V-am spus mai sus ce cred eu ca trebuie a fie democraţie într-un partid. PNL şi nu numai este un partid de democraţie „electorala” – se fac alegeri pentru funcţii si cu asta gata. Toate deciziile sunt delegate integral birourilor si liderilor. Nu este normal ca după rezultatele din decembrie sa nu fie o analiza detaliata, mai ales la municipiu. In primul rând ca sa înţelegem ce s-a întâmplat. De ce nu apar contracandidaţi la alegerile judeţene – chiar nu ştiu, dar este destul de surprinzător. Dar este încă posibil sa apară. Nu cred că asta se datorează unei „dictaturi” a lui Cristian Buican, ci altor factori. Este şi foarte mult conformism în politica românească – lumea nu vrea sa-i supere pe „şefi”. Sunt multe explicaţii. Dar poate va apărea şi contra-candidatul la nivel judeţean.

Aduceţi, de cele mai multe ori, in discuţie, criteriile de selecţie. Consideraţi că lista de la CJ şi lista de la parlamentarele din 2016, a ţinut cont de un set de criterii? Şi dacă da, acele criterii contravin principiilor dumneavoastră?

Oarecum da. Pentru mine trebuie ţinut cont nu numai de „activism” politic – de mers in comune si discutat cu organizaţiile de acolo şi aşa mai departe. Contează si parte politica, ideile, coerenta discursului, profesionalism si altele. Ne-am transformat într-un partid în care politica înseamnă numai probleme organizatorice si atât. Acestea sunt foarte importante, dar nu şi suficiente. Mai trebuie şi lidership, poate carisma. Depinde şi de tipul alegerilor – pentru CJ e una, pentru alegerile naţionale, alta.

Un plan, sumar, pentru pregătirea alegerilor din 2020, în cazul în care câştigaţi alegerile interne…..? Este de învins tandemul PSD – Mircia Gutau?

Prima prioritate este reconstrucţia organizaţiei municipale si schimbarea modului de a acţiona politic la nivelul municipiului. Recâştigarea unei credibilităţi pe plan local. Testarea acestor lucruri in alegerile din 2019. In acelaşi timp doresc consolidarea procesului de monitorizare a adm locale – crearea unor comisii de specialitate similare cu cele din Consiliul Local. Ţinta mea este ca PNL sa atingă 25% în municipiu. Pe aceste baze putem construi o alternativă la PSD şi la domnul Gutău în 2020. Da tandemul PSD – Mircea Gutău poate fi învins.

Care este cea mai grava situaţie cu care se confrunta Râmnicul? Care este motivul lipsei aproape maladive a investiţiilor din exterior?

Da – dezvoltarea economică este principala problemă. De ce lipsesc investiţiile? Din cauza unui complex de factori: un dezinteres al administraţiilor locale/judeţene, care s-au ocupat numai de salvarea întreprinderilor existente; o relativă izolare – lipsa de conectare la reţelele de dezvoltare de pe axul Sibiu – Piteşti în special. S-a pierdut momentul favorabil de dinainte de 2008. Un alt factor este nefinalizarea autostrăzii Sibiu – Piteşti – legat de ce spuneam mai sus de lanţuri de dezvoltare. Iar, în ultimii ani s-a dezvoltat şi o retorica locală împotriva investitorilor străini – nu foarte puternică, dar destul de prezentă. Toate contează.

Aş vrea sa închei cu un subiect despre care aţi tot fost întrebat în ultima perioadă? Vă incomodează, în bătălia internă, faptul că se spune despre dumneavoastră că sunteţi ,,sorosist”? Simţiţi că deja se marşează pe această chestiune în lupta internă?

Nu, deloc. Nu am de ce să-mi fie ruşine cu legăturile mele – nu foarte semnificative – cu organizaţii legate de Fundaţia pentru Societate Deschisă. În plus, valorile susţinute de FSD, implicit de Soros, pe baza ideilor unuia dintre cei mai mari filozofi politici ai sec. XX Karl Popper sunt profund liberale: economie privata de piaţă, respect pentru drepturile omului, democraţie pluralistă, toleranţă, solidaritate umană, deschidere către alte ţări/culturi. Eu cred în aceste valori. Aşa că nu au de ce să mă incomodeze – şi nu cred ca ele au vreo rezonanţă în PNL. În afara lui da, dar nu în interior.

Chiar o ultimă întrebare: ce se va putea spune despre PNL Vâlcea daca Victor Giosan va pierde alegerile interne?

Asta este cea mai grea întrebare. Înseamnă ca PNL Râmnicu Vâlcea, într-o măsură majoritară nu crede în proiectul meu şi în ideile mele. Ce va însemna asta în viitor pentru mine sau pentru PNL Râmnicu Vâlcea vom vedea în lunile ce urmează.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.