Klaus Iohannis trimite ,,săgeţi” spre Mircia Gutău

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit duminică, 3 iulie, chiar de ziua Justiţiei, despre cazul Mircia Gutău – Râmnicu Vâlcea. Făcând referire la sprijinul de care se bucură (sau nu) lupta împotriva corupţiei, în rândurile populaţiei, şeful statului a precizat: ,,Faptul că au existat cazuri izolate în care au fost aleşi primari cercetaţi, chiar condamnaţi pentru fapte de corupţie, nu înseamnă, în nici un caz, diminuarea sprijinului cetăţenilor pentru lupta anticorupţie. Integritatea şi cinstea sunt, în continuare, aşteptate de la politicieni, de la aleşii locali şi de la toţi cei care fac parte din administraţie.”

Preşedintele spune că sunt cazuri izolate în care au fost aleşi primari cercetaţi pentru fapte de corupţie. Totuşi, numărul lor este mare, nemaifiind vorba de ,,cazuri izolate”. Singurul caz izolat este cel al lui Mircia Gutău, condamnat de două ori pentru fapte de corupţie şi ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pe 5 iunie. Declaraţia lui Iohannis nu poate fi întâmplătoare. Discursul rostit cu ocazia zilei justiţiei a avut loc cu trei zile înaintea judecării recursului la hotărârea de invalidare, în cazul Gutău. Justiţia vâlceană s-a pronunţat la faza de fond asupra cazului, invalidând mandatul celui ales pe 5 iunie. Miercuri se va judeca recursul, de un complet al Tribunalului Vâlcea. Magistraţii cărora sistemul ECRIS le-a repartizat aleatoriu acest caz, îşi asumă o mare răspundere. Este puţin probabil ca preşedintele să nu cunoască, în detaliu, situaţia lui Gutău. Şi nu doar din informările pe care le primeşte de la serviciile secrete.

În timpul campaniei electorale pentru preşedinţie, din noiembrie 2014, candidatul de atunci al Alianţei Creştin Liberale (ACL), a fost invitat la Brezoi cu ocazia zilelor oraşului. Câţiva oameni de afaceri, sponsori ai evenimentului, dar şi liderii PNL Vâlcea (Cristian Buican şi Romulus Bulacu), au vrut să-l prezinte pe Gutău lui Iohannis. În văzul tuturor, fostul primar al Sibiului l-a evitat pe fostul primar al Râmnicului, chestiune îndelung comentată de presa locală. Prin gestul sfidător de a nu-i răspunde la salut şi la întinderea de mână, cu riscul de a încălca orice protocol, Iohannis n-a dorit să interacţioneze cu o persoană de două ori condamnată pentru fapte de corupţie.

 

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like