Laurențiu Cazan: „Se reduce TVA-ul la lemnele de foc, de la 19%, la 5%”

Astăzi, 09.11.2021, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care TVA-ul pentru lemnele de foc scade de la 19%, la 5%.

Prin reducerea Taxei pe Valoare Adăugată a lemnului de foc necesar încălzirii locuințelor se dorește asigurarea creșterii nivelului de trai prin reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodării și protejarea populației care cumpără lemn de foc la prețul mare la care se comercializeză în prezent.

„Pandemia și implicit criza economică a redus drastic nivelul de trai al multor locuitori din mediul rural românesc. Astfel, tot mai multor cetățeni le este greu să-și acopere cheltuieile necesare întreținerii gospodăriei. Reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc vine în ajutorul acestora. Ne propunem să luăm toate măsurile posibile pentru a atenua urmările pandemiei. Urmează o iarnă lungă și grea, astfel că sunt convins că această măsura va fi extrem de folositoare pentru cei care folosesc lemnul de foc ca principală sursă de încălzire în sezonul rece”, declară deputatul Laurențiu Cazan.

Astfel, populația își va recupera contravaloarea TVA-ului achitat, fie prin bani, fie prin compensarea impozitelor pe proprietăți sau autoturisme. În plus, această măsură va elimina concurența neloială și va combate fenomenul tăierilor ilegale, întrucât pentru a recupera TVA-ul, avizul este oprit de persoana fizică și predat la ANAF. În acest caz nu se vor mai putea realiza mai multe transporturi cu același aviz.

Peste 45% din gospodăriile romănești vor beneficia de această micșorare a TVA-ului la lemnele de foc.

You May Also Like