PNL Vâlcea, ca un câmp de luptă: V. Popescu vs. Păsat şi Bulacu vs. Folea

Deşi sistemul electoral din România nu mai prevede colegii uninominale, dat fiind faptul că s-a trecut la sistem de liste, Partidul Naţional Liberal (PNL) Vâlcea păstrează această formă de organizare. Mai concret, liberalii împart judeţul în cinci colegii: Râmnicu Vâlcea şi localităţile limitrofe, Drăgăşani, Bălceşti, Horezu şi Nord. Chiar dacă aceste colegii nu îşi mai au transpunere electorală, acest tip de organizare este de bun augur, judeţul fiind bine delimitat şi ,,acoperit” de echipe politice. S-a dat startul luptei interne pentru conducerea acestor colegii, iar candidaţii trebuie să aibă o echipă formată din trei – şapte persoane, alături de care să se ocupe de activitatea politică a zonelor respective.
Pentru colegiul Râmnicu Vâlcea doar liderul grupului PNL din CJ Vâlcea, Samoil Vâlcu şi-a depus candidatura. Tot un singur candidat are şi colegiul Horezu, în persoana fostului primar de Băbeni, Ion Bîzîc (puternic susţinut de Ilie Fârtat, fostul primar de la Horezu). Colegiul Bălceşti este, de data aceasta, motivul unei imense nedreptăţi politice făcute avocatului Victor Stănculescu. Iniţial, acesta a dorit să candideze. În mod absolut surprinzător, pentru a-l determina să n-o mai facă, deputatul Cristian Buican şi-a depus personal candidatura, iar Stănculescu s-a retras. Gest politic suburban, prin care Buican încearcă să-şi pedepsească unul dintre cei mai loiali oameni, doar pentru că acesta a început să prindă mai multă putere decât e cazul.
Încă o dovadă a faptului că Buican nu este liderul unei echipe, ci doar un şef discreţionar, o constituie lupta de pe colegiul Nord. În mod normal, excluzându-l pe deputatul liberal, nici un alt membru de partid n-ar fi mai îndreptăţit să fie şeful acelui colegiu în afara consilierului judeţean Victor Popescu. Om al locului (originar din Boişoara), Popescu a fost alături, în mod firesc, de organizaţiile din nord. Dar pentru că şi Popescu a prins mai multă putere decât i se permite, Buican şi-a aruncat ,,marioneta politică” în luptă: imposibilul Gheorghe Păsat. La nivelul imaginii (nu al realităţii culiselor), Gică Păsat este etalonul înfrângerii PNL Vâlcea la localele din 2016. Liberalii nu au putut profita de valul de popularitate pe care l-au avut în judeţ între 2015 – 2016, din cauza acestui personaj pe care Buican l-a cocoţat prin forţă în funcţia de preşedinte la CJ. Timp de un an şi jumătate, Buican a condus judeţul prin Păsat. Dar l-a condus atât de bine încât a pierdut alegerile din 2016. Retina şi creierul alegătorului, dar şi ale liberalului activist, sunt pătate de imaginea neagră a lui Gică Păsat.
O altă luptă foarte interesantă se dă pentru colegiul Drăgăşani, între senatorul Romulus Bulacu şi consilierul judeţean Gheorghe Folea. ,,Meciul” este foarte strâns, senatorul fiind susţinut de principala organizaţie din zonă – Drăgăşani – dar şi de Cristian Buican. Mai mulţi primari liberali din mediul rural, care au organizaţii puternice în spate, merg pe mâna lui Folea, recent învingător în Biroul Politic, contra oamenilor lui Buican. Pentru Drăgăşani, lupta este deschisă oricărui rezultat.
E bine de ştiut: candidaţii vor fi votaţi doar de aleşii locali (primari, viceprimari şi consilieri judeţeni).

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like