Prefectura liberală și primarul Năfliu încearcă dizolvarea Consiliului Local din Galicea

La Galicea situația a scăpat de sub controlul administrativ, politicul fiind pe cale să dicteze un act deosebit de grav: dizolvarea Consiliului Local. Totul a pornit de la moartea consilierului local Gheorghe Popescu (PRU) la începutul lunii martie a anului curent. Consiliul este format din șase pesediști, șase peneliști și un membru PRU. În mod normal, după moartea lui Popescu, al doilea pe lista PRU, Lucian Pupăză, trebuia să fie validat consilier local. Problema este că de doi ani Pupăză este membru al PNL. Odată cu calitatea de membru al PRU, Pupăză și-a pierdut și eventuala calitate de consilier local obținută pe lista de partid. Cu toate acestea, conducerea liberală a primăriei prin edilul – șef Ion Năfliu și conducerea liberală a Prefecturii, prin Tiberiu Costea, se luptă să-l valideze consilier pe Lucian Pupăză. 

Există fotografii, capturi și postări de pe Facebook ce atestă faptul că Lucian Pupăză s-a înscris în PNL, ba chiar a fost ales președintele organizației de tineret din Galicea. Articolul 114, aliniatul ,,c” din OUG 57/2019 (noul Cod Administrativ) menționează că mandatul unui consilier local este validat dacă ,,nu și-a pierdut calitatea de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales (…)”. Statutul PNL stipulează clar că președinții organizațiilor de tineret trebuie să fie aleși din rândul membrilor PNL care se încadrează în limita de vârstă. Așadar, este clar că Lucian Pupăză a devenit membru al PNL, iar legea spune că nicio persoană nu poate activa în două partide în același timp. Adeziunea la PNL i-a șters calitatea de membru PRU, deci și pe cea de consilier local. 

În prezent, la sfaturile prețioase date de conducerea liberală a Prefecturii Vâlcea, ordinea pe ordinea de zi a Consiliului Local este pusă doar validarea lui Pupăză, tocmai pentru ca plenul format în prezent din șase pesediști și șase liberali să o respingă. Liberalii votează ordinea de zi, pesediștii o resping, iar în caz de paritate ordinea de zi nu este validată. Tot legea spune că la trei ședințe consecutive cu ordinea de zi invalidată, Consiliul Local este în impas, nu mai poate funcționa și trebuie dizolvat. Paradoxal pentru o localitate din mediul rural în anul 2020, ordinea de zi de la Galicea nu mai are niciun alt proiect de hotărâre. Ca și cum nu mai ar mai fi nimic de rezolvat în comună, primarul Năfliu insistă cu acest punct tocmai pentru a obține dizolvarea consiliului. Este cel puțin ciudată ambiția prostească a liberalilor de a-l valida neapărat pe Pupăză, chiar și pentru trei luni. Sau poate că vor să treacă ceva prin Consiliul Local, iar paritatea la vot sau validarea unei alte persoane de pe lista PRU nu le-ar permite acest lucru.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like