Primul Forum Regional organizat de PSD pe tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană” a avut loc la București

La inițiativa premierului Viorica Dăncilă, președintele PSD, marți, 8 octombrie 2019, a avut loc primul Forum Regional organizat de PSD pe tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, forum consacrat evoluțiilor procesului de integrare europeană a statelor din această regiune. Forumul Regional reprezintă o inițiativă de relații internaționale, lansată de PSD, care va organiza întâlniri în fiecare an cu partidele din regiune, pe subiecte convenite în comun.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat situația actuală a procesului de lărgire a Uniunii, recomandările și bunele practici bazate pe experiența Greciei, României, Bulgariei și Ungariei în procesul de integrare dar și de apartenență la Uniunea Europeană.  Cu ocazia forumului s-au semnat Declarația Comună de la București și Acordul de Cooperare între PSD și partidele participante.

Din partea Partidului Social Democrat au participat: premierul Viorica Dăncilă, președintele PSD, Eugen Orlando Teodorovici, președintele executiv al PSD și ministrul Finanțelor Publice, Mihai Fifor, secretarul general al PSD și viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și Victor Boștinaru, secretarul internațional al PSD, 

La eveniment au participat totodată Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni, precum și reprezentanți din conducerea partidelor de centru-stânga din Balcanii de Vest, din Grecia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova.

Premierul Viorica Dăncilă, președintele PSD, a declarat că România și PSD vor fi avocați permanenți și implicați pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest – cât și spre alte țări, precum Republica Moldova și Georgia.

,,Este nevoie de un impuls mult mai puternic în ceea ce privește politica de extindere a Uniunii. A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest, într-o formulă credibilă și cu o agendă previzibilă ar fi o greșeală strategică majoră, în condițiile în care UE nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest.” a afirmat Viorica Dăncilă în cadrul evenimentului.

Eugen Teodorovici, președintele executiv al PSD și ministrul Finanțelor Publice, a declarat că integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE este necesară şi obligatorie pentru a putea asigura stabilitatea în estul Europei.

„Aş vrea să subliniez că integrarea statelor din Balcanii de Vest este o condiţie obligatorie şi necesară pentru asigurarea stabilităţii îna ceastă parte a Europei. De asemenea, ar trebui să spun că pentru oamenii din această regiune mobilitatea este o reparaţie istorică şi Europa nu se poate face că nu cunoaşte sau că nu vede că în acest spaţiu oamenii nu pot fi despărţiţi de graniţe”, a precizat Eugen Teodorovici.

Mihai Fifor, secretarul general al PSD și viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României, consideră reuniunea de o importanță extraordinară prin mesajul pe care îl transmite, unul de solidaritate și de unitate în plan politic al stângii.

„Semnalul de unitate și de solidaritate pe care îl dăm ca regiune arată că putem fi și suntem cu adevărat un pilon care trebuie luat în calcul în orice context, cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană încearcă să își găsească formatul și care, iată, invită alături de sine state care de foarte multă vreme ar fi trebuit să facă parte din această familie.” a adăugat Mihai Fifor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că România va susţine parcursul european şi euro-atlantic al tuturor statelor din regiune care îşi dovedesc ataşamentul faţă de valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

„Europa nu este completă fără statele din Balcani. Iar dacă vom reuşi acest lucru, atunci vom putea lucra împreună pentru a realiza cu adevărat o relansare a proiectului european, clădit pe solidaritate şi respect între toate statele membre, un proiect care să răspundă cât mai bine aşteptărilor de zi cu zi ale cetăţenilor europeni.”, a precizat Marcel Ciolacu.

Victor Boștinaru, secretarul internațional al PSD, a declarat că acest Forum își propune să reprezinte un loc de întâlnire al familiei politice de centru-stânga din regiunea noastră.

„Acest forum se va organiza în fiecare an la București și vrem să credem că el va reprezenta o oportunitate folosită intens pentru a realiza două procese esențiale pentru succesul regiunii noastre: cooperarea politică și coordonarea politică în scopul promovării agendei comune a regiunii.” a adăugat Victor Boștinaru.

Președintele Socialiștilor Europeni Serghei Stanișev consideră că este vital ca procesul de extindere în Balcanii de Vest să fie păstrat.

„Este datoria noastră, a familiei partidelor social-democrate și aceasta este adevărata valoare a inițiativei PSD, să lucrăm împreună, pentru că noi, în această regiune, trebuie să vorbim pe o singură voce și să ne susținem și încurajăm în baza solidarității.” a precizat Serghei Stanișev.

Radmila Šekerinska, președintele adjunct al Uniunii Social-Democrate a  Macedoniei, viceprim-ministru și ministrul Apărării, consideră că istoria a arătat că socialiștii sunt buni în a scrie istoria și paginile bune de istorie.

„Nu există niciodată un moment inoportun pentru o decizie bună, iar aceste decizii bune trebuie să se ia cât mai repede” a adăugat aceasta.

Milutin Simović, membru al președinției Partidului Democratic al Socialiștilor din Muntenegru, viceprim-ministru pentru Politica Economică și Sistem Financiar și Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, consideră că experiența României este extrem de valoroasă.

„Pentru toate țările noastre care au drept obiectiv strategic aderarea la Uniunea Europeană și pentru toți cei care doresc aderarea la NATO, România este un exemplu care inspiră.” a precizat acesta.

Davor Bernardić, președintele Partidului Social Democrat din Croația, a ținut să mulțumească organizatorilor că păstrează social-democrația din România în viață.

„Nu există progres și nicio țară liberă și deschisă fără noi, social-democrații. În ultimii 30 de ani ați făcut lucruri excepționale și asta e o garanție că România promovează progresul în Europa” a adăugat acesta.

You May Also Like