Profil de candidat de dreapta pentru Primăria Râmnicului: Cristi Jianu

Una dintre întrebările campaniei electorale este dacă se pliază sau nu Cristian Jianu (fostul director al Apavil SA) pe modelul candidatului de dreapta. Detractorii o să spună că a lucrat la stat, Apavil fiind o societate care funcționează din bugetul local. Acest argument este piatră de mormânt pentru liberalii vâlceni care au jumătate din componenții Biroului Politic Județean (BPJ) salariați la diverse instituții de stat. După plecarea de la Apavil, Jianu și-a făcut o societate și a intrat în economia de piață liberală. Mulți dintre detractorii săi, purtători de carnete galbene, clamează capitalismul, întreprinzătorii privați, economia de piață de pe margine. N-au tăiat o factură în viața lor, n-au plătit un impozit, nu știum cum e cu dividendele, habar n-au ce înseamnă competiție economică. Nu e o rușine să fii salariat al statului și, în același timp, membru PNL. Dar e jenant să critici personaje publice pe ideea că n-ar fi de dreapta, când tu însuți ești profilat perfect pe stânga.  

Este PMP un partid de dreapta? Mai întâi să vedem ce înseamnă în termeni populari dreapta din România. Împărțirea spectrului politic național se face, de 30 de ani, în funcție de PSD. Această formațiune și alte câteva partide care au dispărut de pe scena politică (PRM, PSM etc) sunt considerate de stânga, în timp ce adversarii PSD se clamează ca fiind de dreapta. Aproape că nu mai contează măsurile luate în timpul guvernării, platformele program sau statutul. Dacă am analiza aceste documente, am descoperi ușor că în România există și alte partide pretinse de dreapta, dar care au programe și vedere politică asumate de stânga. Totuși, în termeni populari, în 2020, stânga este formată din PSD și Pro România, iar dreapta din restul spectrului politic. PMP se încadrează între acele partide vehemente anti – PSD, construite în jurul fostului președinte Traian Băsescu, personaj central al anti – pesedismului ultimilor 20 de ani. Iar Jianu candidează la Primăria Râmnicu Vâlcea de la acest partid. 

În concluzie, Cristian Jianu n-o fi os de boier din Divan, n-o fi rudă cu Brătienii, dar poate fi oricând catalogat candidat de dreapta. Aceasta neînsemnând că este singurul în această postură.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like