Râmnicu Vâlcea, front politic: Gutău l-a învins pe Pîrvulescu, distrugându-i majoritatea din Consiliu

Tevatură imensă în politica județeană. Drama s-a jucat pe scena și în sala Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea unde își desfășoară ședințele Consiliul Municipal. După aproape cinci luni de front comun, așa – zisa Alianță pentru Râmnicu formată din PNL și USR s-a scindat. Cel puțin deocamdată. Au existat mai multe puncte pe ordinea de zi unde grupul de trei useriști a votat alături de PSD și PER propunerile primarului Mircia Gutău. 

Eusebiu Vețeleanu rămâne city manager

Prima mare disensiune a avut loc la punctul pe ordinea de zi prin care primarul propunea spre vot organigrama Primăriei. Grupul liberal condus de viceprimarul Virgil Pîrvulescu a propus un amendament potrivit căruia postul de city manager, ocupat în prezent de Eusebiu Vețeleanu, să se desființeze. Amendamentul nu a trecut deoarece useriștii s-au abținut, iar abținerea se socotește vot împotrivă. Așa că organigrama a fost votată de Consiliu întocmai cum a fost propusă de primar, iar Vețeleanu rămâne city manager. Explicația votului este simplă. Legiutorul a definit clar atribuțiile primarului și cele ale city managerului. Pentru localitățile rurale, funcția se numește administrator public. Aproape toate comunele vâlcene, cât de mici ar fi, au această funcție în organigramă. Ditamai municipiul capitală de județ nu o putea desființa pe motiv că se consumă bani cu salariul. Gândirea aceasta n-are nimic de-a face cu democrația care implică diverse funcții și care toate costă. 
O altă mare ruptură a avut loc când s-a votat cererea de PUZ făcută de soții Ion și Mihaela Bușcă (Trustul 3 Construcții). Puternica familie de afaceriști a cerut PUZ pentru construirea a două blocuri, unul P + 8 și altul P + 5 pe bulevardul Dem Rădulescu. Cel care a propus Consiliului acest punct a fost primarul Mircia Gutău. Surprinzător, alianța nou formată din PSD, PER și USR s-a abținut. E adevărat, useriștii nu au votat împotrivă, ci doar s-au abținut și ei, dar rezultatul a fost același.

Liberalii n-au avut nicio șansă contra noii majorități PER – PSD – USR 

Ședința a continuat la fel, cu un USR dezlănțuit și chitit să distrugă politica de blocare impusă până acum de PNL. Unul din punctele ordinii de zi viza actualizarea chiriei pentru locuințele sociale. Ca să îngreuneze activitatea, peneliștii au spus că votează, dar au un amendament: formarea unei comisii care să verifice punctual beneficiarii locuințelor ANL. Fapt care ar fi îngreunat enorm actualizarea chiriilor cu valoarea la zi. Pesediștii, ecologiștii și useriștii s-au opus amendamentului. Cum la fel s-au opus unui alt amendament propus de liberali care cereau o altă comisie de verificare a banilor proveniți din excedentul bugetar la capitolul școli. Pentru că pandemia a făcut ca orele să fie organizate online, școlile din Râmnicu Vâlcea au terminat anul cu surplus financiar, activitatea nefiind susținută la nivel normal. Gutău a pus pe ordinea de zi aprobarea folosirii acestui excedent pentru a debloca mai repede situația școlilor din Râmnicu Vâlcea. Ba chiar a făcut apel la nevoia imperioasă a acestor bani, dar și la faptul că învățământul vâlcean este condus chiar de PNL. Amendamentul liberalilor prin care se dorea formarea unei comisii ar fi întârziat folosirea excedentului. Într-un final, la vot, a ieșit cum a propus Gutău, pentru că a avut de partea sa grupurile PER, PSD și USR. 

Pîrvulescu, încercare disperată să salveze imaginea unei alianțe moarte 

Un lucru e cert. N-a fost ziua liberalilor. Au încercat să impună un amendament prin care se opuneau la angajarea unui jurist la Teatrul municipal Ariel. Peneliștii au spus că votează organigrama teatrului, dar cu această condiție. Din păcate pentru ei, noua majoritate PER – PSD – USR a respins din nou amendamentul, trimițându-l în ridicol pe Pîrvulescu. O ușoară și simpatică dramoletă s-a petrecut și la finalul ședinței când primarul Mircia Gutău l-a propus pe viceprimarul Andrei Gheorghiu membru în Comisia de Fond Funciar a municipiului. Liberalii au cerut din nou să se voteze un amendament la această propunere. Încercând să joace politic pentru a-l reatrage de partea sa, Virgil Pîrvulescu a spus că ei îl propun pe Gheorghiu pentru a face parte din respectiva comisie. Secretarul Ionuț Didoiu i-a temperat pe liberali spunându-le că un asemenea amendament este ilegal și că ei pot vot sau nu propunerea lui Gutău. Într-un final, Gheorghiu a ajuns membru al Comisiei de Fond Funciar propus de Gutău, cu 20 de voturi pentru și unul împotrivă. Chiar dacă a fost vot secret, este mai mult decât evident cine i-a fost potrivnic. 

Ce pierde și ce câștigă USR din noua postură

Din ședința aceasta nu trebuie să se înțeleagă că toată puterea este din nou la primarul Mircia Gutău și la partidele care îl susțin pe față (PER și PSD). Mai degrabă ar trebui să se înțeleagă că, deși puțini, useriștii au înțeles că opoziția are rostul ei, dar în niciun caz nu trebuie să blocheze activitatea în Râmnicu Vâlcea. Mișcarea politică făcută de Gheorghiu și ai săi va aduce, fără îndoială, critici și pierderi de voturi din partea talibanilor anti – Gutău. Dar în mod sigur va aduce și o sporire a capitalului electoral chiar din zona care nu îl adoră pe actualul primar, dar nici nu vede cu ochi buni comportamentul total distructiv, de sabotaj, pe care l-a avut deja fosta majoritate din Consiliul Municipal. Iar moderații și sănătoșii la cap vor fi tot timpul mai mulți, chiar dacă poate mai tăcuți, decât aceia care și-au făcut din căderea lui Gutău un scop în viață.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like