Să ne rugăm pentru ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul nostru. Are probleme mari!

PNL a devenit  principalul pol de putere în ortodoxia vâlceană. De când au venit liberalii la putere, preotul Nicolae State Burluși exercită o presiune formidabilă asupra ÎPS Varsanufie pe care l-a izolat de mai toți aliații și prietenii. Că popa State are asemnea apucături nu mai e o noutate, dar problema este că arhiepiscopul s-a lăsat antrenat în lupta electorală, susținându-l discret și subversiv (deocamdată) pe Virgil Pîrvulescu. Exact când Arhiepiscopia Râmnicului a emis un comunicat prin care anunța că preoții nu se vor implica în lupta electorală, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vâlcea l-a numit director al Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea pe preotul Nicolae Proteasa, nepotul lui State Burluși. 

Pentru cine este familiarizat cu ce s-a întâmplat în Râmnicu Vâlcea ultimilor 20 de ani nu mai e o noutate oportunismul lui Nicolae State Burluși. Urla pe la toate televiziunile locale și naționale că este duhovnicul primarului Mircia Gutău. Acum, ,,cântă aceeași partitură” cu Virgil Pîrvulescu. Diferența este că a devenit nesemnificativ și nu mai e băgat în seamă de aproape nimeni. Aproape nimeni, fiindcă s-a găsit cine să aplece urechea la poveștile lui: ÎPS Varsanufie. De când au venit liberalii la putere și arhiepiscopul a înghițit pe nerăsuflate povestea duhovnicească dintre State și Pîrvulescu, arhiepiscopul a devenit insignifiant. Deciziile sunt luate de State și PNL. Numirea nepotului la conducerea Seminarului este o dovadă în acest sens. Ca să nu-l sară de tot din schemă, Mihaela Andreianu (șefa ISJ) a purtat o discuție cu ÎPS Varsanufie, în biroul acestuia, la doar câteva zile înainte de numire. Discuția a fost mai mult formală, întrucât decizia era luată. 

Inspectorul de religie și directorul seminarului sunt numiți prin înțelegerea a două instituții: ISJ și Arhiepiscopia. ISJ – ul este cel care numește efectiv directorul, dar doar din rândul acelor persoane care au binecuvântarea arhiepiscopului. Dacă ÎPS Varsanufie nu ar fi dorit, Mihaela Andreianu n-ar fi avut posibilitatea să-l numească pe Proteasca. Dar vizibil timorat, de-a dreptul speriat de State și liberali, ÎPS Varsanufie i-a dat binecuvântare doar nepotului. Decredibilizarea arhiepiscopului merge în pas de paradă. Proteasa a mai fost protopop în urmă cu câțiva ani, funcția din care a fost schimbat de ÎPS Varsanufie, probabil de competent ce era. Acum, același competent a primit binecuvântare de la arhiepiscop și de la partid să conducă Seminarul Teologic. 

Să plecăm genunchii și să facem rugi stăruitoare la Dumnezeu! ÎPS Varsanufie este, probabil, liderul spiritual cel mai bun al județului din ultimii 50 de ani. E păcat să ajungă într-o asemenea situație…

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like