SCANDAL şi TRĂDARE în PNL Vâlcea. Buican asmute primarii pe ziarişti

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, este în epicentrul unui ditamai scandalul. Marţi, 10 iulie 2018, ziarista Nicoleta Chera (editor Jurnal Vâlcean) a publicat pe contul său de Facebook un printscreen obţinut de pe grupul de WhatsApp al PNL Vâlcea (vezi foto). Conform acestei capturi, şeful liberalilor transmitea subordonaţilor săi următorul mesaj: ,,Dragi colegi, ieri a trecut codul administrativ cu mare aport din partea colegilor din PNL. USR şi Cioloş o să ne atace peste tot în următoarea perioadă. De asemenea văd că o fac şi unii ziarişti cu care dvs. aveţi contracte! Vă rog să reacţionaţi! Altfel nu ştiu cum vă aşteptaţi ca noi să susţinem lucruri care vă sprijină dar care sunt atacabile de o parte a societăţii. Văd că doar Cătălin (n.r. primarul comunei Păuşeşti – Otăsău, Cătălin Avan)! Vă rog domnilor primari!!! Aţi văzut ce mă atacă Chera, Pană şi Crişu!!!” Deputatul făcea referire la Nicoleta Chera, Adrian Pană (Vâlcea Info) şi subsemnatul (Gazeta Vâlceană).

Aducerea în discuţie a eventualelor contracte publice între primari şi ziarişti, în cazul de faţă, îi poate aduce grave probleme deputatului liberal. Oricine poate interpreta (chiar şi cu rea credinţă) că Buican le-a bătut un apropo edililor să taie contractele jurnaliştilor doar pentru că aceştia şi-au permis să-l critice. Aceasta este atitudinea din ultimii şapte ani a preşedintelui PNL Vâlcea la adresa presei locale pe care-o jigneşte în fel şi chip. Că o jigneşte n-ar fi o mare nenorocire, nimeni nu moare din cuvinte, dar acum vrea să-i taie şi contractele?

Buican se dă victima presei

Ce explicaţie a găsit Cristian Buican la mesajele private prin care asmuţea primarii contra ziariştilor?! Iată declaraţia domniei sale: ,,Am fost atacat incalificabil de ziarişti care sunt la marginea acestei profesii, prin metode mizerabile. Eu am făcut un apel la colegii mei, mulţi dintre ei primari, pe care i-am rugat să-i combată în public, cu argumente, pe ziariştii care mă critică pentru că am votat Codul Administrativ. Nu este vorba de vreo tăiere de contracte, eu nu mă ocup cu aşa ceva. Mă aşteptam ca unii dintre colegi să vă combată aşa cum v-a combătut primarul Cătălin Avan. Faptul că ziariştii au intrat ilegal în acel grup de WhatsApp şi au publicat pe Facebook mesajele noastre private, mă face să mă consult cu avocaţii şi, în măsura în care vom găsi căi legale, să facem plângere la Parchet. Nu cred că presa a obţinut mesajele noastre private de la colegii mei din grup, fiindcă în PNL Vâlcea nu există asemenea trădători!” Aparenta siguranţă pe care o afişează liberalul n-are nicio legătură cu realitatea. Nici un ziarist nu a pătruns ilegal pe grupul de Whatsapp al PNL Vâlcea. Mesajele au fost date presei chiar de către colegii lui Buican, sătui de dictatură.

Deputatul vâlcean a votat împotriva conducerii naţionale propriului partid

Dar de la ce a pornit totul? Cristian Buican şi alţi şase deputaţi liberali au votat Codul Administrativ propus de PSD – ALDE. PNL, prin Ludovic Orban, s-a opus vehement acestui Cod, ameninţând că-l atacă la Curtea Constituţională. Ei, cum ar mai fi un act normativ atacat la CCR de către PNL, dar votat înParlament de chiar secretarul Camerei Deputaţilor, penelistul Cristian Buican? Hilar din Ţara Loviştei(regiunea de unde este originar deputatul) până în Aleea Modrogan (sediul PNL din capitală) şi înapoi! Cei trei ziarişti nominalizaţi mai sus ,,şi-au permis” să-l critice pe Buican pentru votul dat în Camera Deputaţilor….şi de aici, scandalul.

,,Aşa cum era de aşteptat în ultima perioadă, am fost foarte atacat de PSD şi USR, dar şi de ziarişti favorabili celor două partide. Există în Vâlcea ziarişti care nu au criticat măsurile luate de PSD în ultima perioadă, dar pe mine m-au criticat pentru că am votat acest Cod Administrativ. Vreau să vă spun că mă aşteptam, însă unii dintre colegii mei au fost surprinşi să asiste la atacurile USR…cu atacurile PSD suntem obişnuiţi. PSD nu atacă pentru că suntem principalul partid de opoziţie, iar USR are acelaşi motiv. Ei se consideră partid de dreapta şi cred că împart acelaşi electorat cu noi. Deci, am votat acest Cod Administrativ pentru că aşa am primit mandat din partea primarilor PNL Vâlcea. Eu cred că sintagma ,,pensii speciale” nu este corectă în această situaţie, ci mai degrabă ne putem referi la măsuri reparatorii la adresa unor primari care au venituri derizorii după mai multe mandate. E adevărat că sunt şi membru al Biroului Politic Naţional, iar acolo am fost în inferioritate când s-a luat decizia de vot împotriva Codului, dar a fost o inferioritate relativă, având în vedere că nu s-au prezentat mulţi colegi” a afirmat Buican, încercând să-şi explice votul din Parlament şi motivul celor mai recente atacuri mediatice.

Şeful PNL Vâlcea este pe o pantă politică abruptă

Faptul că mesajele care trebuiau să fie citite doar de colegii săi au ajuns în presă este un semn deosebit de grav pentru Cristian Buican. Înainte de a-i scăpa situaţia din mâini la DNA, Laura Codruţa Kovesi a început să fie înregistrată şi dată prin presă. Şi pentru că a venit vorba de procurori, creştinul din fruntea PNL Vâlcea ar face bine să aprindă lumânări la fiecare biserică din Ţara Loviştei, poate – poate nu s-o sesiza nici un procuror în legătură cu mesajele ,,private” adresate primarilor. Sau să mizeze pe faptul că oricât ar fi de ,,răi de gură”, ziariştii nu-i fac plângeri penale. Sau poate…

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like