Scrisoare deschisă, despre tot felul de calamităţi, adresată primarului din Vaideeni, Daniel Băluţă

Stimabile,

Cunoşti vechile formule tipice de început ale scrisorilor din alţi ani: ,,încă de la început vreau să-ţi spune….” Exact! Încă de la început vreau să-ţi spun că eşti pe drumul cel bun. Am auzit că ţi s-ar fi promis, de la Vâlcea, o funcţie prin Parlament la alegerile din 2020. Sau, mai exact, grupării conduse de tatăl tău (respectabilul domn Achim Băluţă) i s-ar fi promis o asemenea funcţie. Foarte bine! Începi să deprinzi, eşti văzut des la cafele prin Râmnicu Vâlcea, ai uşile deschise pe la instituţii, te gratulezi reciproc cu ziariştii şi, uneori, eşti chiar răsfăţatul lor. Mă bucur când citesc texte ample despre investiţiile din comuna pe care-o conduci (era să zic păstoreşti), despre reabilitări, modernizări etc. Te pricepi la comunicare. Te-ai integrat perfect în ,,reţeta de succes” a acestui judeţ.

Toate bune şi frumoase dar, uite, că în loc să fie bine, e rău (vorba marelui fotbalist). Din patru în patru ani la tine în localitate e prăpăd. Şi nu mă refer neapărat la alegerile locale, ci la calamităţile naturale. În 2014, dezastru. Anul acesta, dezastru. Eu ştiu că nici un pământean, fie el şi pesedist, nu se poate pune cu natura dezlănţuită, dar după ce o păţeşte o dată îşi ia măsuri de precauţie. Măcar încearcă să mai stăvilească din furia eventualelor viituri prin investiţii (că te tot lauzi cu aşa ceva). Câţiva tineri isteţi au căutat pe site-urile de achiziţii publice şi au văzut câţi bani ai ,,pompat” în Învârtita Dorului. O să spui că este normal, că respecţi tradiţii ancestrale, mioritice…da, da, ştiu. Dar, uite, că dacă n-ai băgat banii în rigole, este foarte posibil să nu mai poţi organiza festivalul.

Poveştile cu ciobani, cu oi, cu personalităţi îmbrăcate în costume populare şi cu declaraţii despre cât de bine păstrează vaideenari tradiţiile poporului român pălesc în faţa dramelor produse de viituri. Ca să nu mai vorbesc că în cazul acesta nu-ţi cânt în strună. N-am aproape nicio preţuire pentru vaideenarii ajunşi în mari funcţii şi demnităţi publice, la Râmnicu Vâlcea sau la Bucureşti. Într-o proporţie de 90% (şi sunt amabil) au fost răi şi hoţi. Dar asta este o altă discuţie pe care, poate, o vom face-o odată, cu riscul ca unii colegi de-ai mei să-şi dea ochii peste cap. Totul e să nu rămână cu ei aşa.

Onorabile, pune mâna şi fă-ţi timp că dai explicaţii şi celor care te întreabă de ce ai dat atâţia bani pe altceva, când ştiai că localitatea ta este expusă dezastrelor naturale. Şi nu-mi spune că n-ai timp, că trebuie să coordonezi lucrările de reparaţii în urma inundaţilor. Nu fii atât de ipocrit, te rog frumos! Aşa cum ştii să postezi toate laudele (probabil meritate), fă-ţi timp şi pentru ei. Nu-i neglija, cum ai neglijat rigolele, fiindcă aşa cum ai avut viituri naturale, aşa vei avea şi viituri sociale.

PS: Şefii tăi politici sunt la curent cu faptul că familia ta (destoinică, înstărită, îmbogăţită din muncă cinstită, desigur) face afaceri cu un deputat liberal? Sau când e vorba de ciobani, politica păleşte?! S-auzim de bine…

Cu preţuire şi simpatie,

Crişu Popescu

Sursă foto: Timpul de Valcea

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like