Șeful PNL Vâlcea a votat contra amânării plății ratelor. Restul forțelor politice i-au scos pe liberali din joc.

Proiectul de lege inițiat de PSD și votat de toate forțele politice, mai puțin PNL, a trecut și de forul decisiv – Camera Deputaților. Prin votarea acestei legi s-a decis: 

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)

3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.

4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Forțe politice profund ostile PSD, cum sunt USR și PMP, au votat în favoarea acestui proiect evident benefic românilor loviți de criza medicală și de cea economică. Partidul de guvernământ s-a opus. În Camera Deputaților, parlamentarul vâlcean Cristian Buican a votat cum i s-a spus de la partid. ,,Am votat așa pentru că măsurile au fost luate deja de Guvern prin Ordonanță! Această lege este doar pentru reclama PSD – ului!” a spus șeful liberalilor vâlceni. Aceasta a fost și motivația senatorului Romulus Bulacu atunci când a votat contra legii, la Senat. Ambii parlamentari se fac că uită un fapt important: OUG – ul la care se referă a fost retras de Ministerul Finanțelor în vederea completării (foto jos). 

Dacă ar fi o lege doar de propagandă, fără efecte, așa cum spune Cristian Buican, de ce PNL s-a și grăbit să declare că o atacă la Curtea Constitituțională? Cumva pentru că știe că efectele ei sunt benefice și OUG – ul guvernului întârzie?

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like