Senatorul Banu, participant la conferințe pe teme de sănătate

„Alege conștient pentru viața ta! Cât de mult știm despre produsele pe care le consumăm și care sunt schimbările de care România are nevoie” a fost tema conferinței la care am participat ieri, în urma invitației lansate de doamna senator Nicoleta Pauliuc.
La evenimentul găzduit la Palatul Parlamentului, alături de alți colegi parlamentari au participat profesori, medici, specialiști din țară și străinătate, care au argumentat din punct de vedere medical și social efectele produse de factorii de risc precum, fumatul, consumul excesiv de alcool sau alegerile care țin de alimentație.
Aproximativ jumătate din decesele înregistrate în România pot fi atribuite unor factori de risc comportamentali. Unul din cinci adulți români fumează zilnic, cu o rată mult mai mare în rândul bărbaților (32%) decât în rândul femeilor (8%). Ratele obezității la adulți sunt printre cele mai scăzute din UE (10%), dar ratele excesului de greutate și ale obezității în rândul copiilor au crescut în ultimul deceniu până la 20%. Consumul de alcool reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății publice, rata consumului episodic excesiv de alcool (35%) depășind cu mult media UE de 20%. Această rată este de peste 50% în rândul bărbaților.
Întâlnirea derulată a fost una extrem de benefică, pentru că ajută activitatea parlamentară în vederea îmbunătățirii politicilor de sănătate publică. Cea mai importantă este însă prevenția primară, prin derularea programelor de educație pentru sănătate. Mai mult, ne dorim ca prin următoarele demersuri legislative să conștientizăm consumatorii cu privire la efectele nocive ale acestor factori de risc.

You May Also Like