Senatorul Bulacu, întrebări pertinente pentru ministrul Justiţiei

Din cei 529 de deținuți eliberați în prima zi în care a intrat în vigoare Legea privind recursul compensatoriu, 184 au fost condamnați pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol și 33 pentru omor, din care 6 au fost condamnați pentru omor deosebit de grav, așa cum se arată într-un comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Dintre ei, 3 deja s-au întors  în detenție după nici 4 zile de la eliberare, săvârșind noi infracțiuni.

În urma aplicării Legii privind recursul compensatoriu, domnule ministru, vă rog să-mi comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:

  1. A existat un studiu de impact cu privire la numărul potențial de condamnați care vor beneficia de eliberare condiționată? Care era estimarea?
  2. În momentul depunerii amendamentelor de către parlamentari, după un parcurs legislativ care a condus la numeroase modificări, a existat o revizuire a acestui studiu de impact?
  3. Dispozițiile Legii privind recursul compensatoriu sunt în măsură să acopere în integralitate recomandările Deciziei pilot privind condițiile din penitenciarele din România pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc.

 

You May Also Like