Stânga vâlceană, prin Daniela Oteșanu, despre creșterea prețurilor: ,,Vina e a guvernelor de dreapta!”

Deputatul social – democrat vâlcean Daniela Oteșanu își menține rolul asumat de politician de stânga. Aproape toate interpelările sau luările de cuvânt din Parlament vizează această componentă socială fără de care PSD și-ar pierde forța. Astfel, Oteșanu a făcut o pledoarie împotriva valului de scumpiri care a lovit România, la tribuna Camerei Deputaților, pe care o redăm integral:

PSD este partidul care a venit în cadrul actualei guvernări cu mai multe pachete de măsuri pentru susţinerea categoriilor vulnerabile de populaţie, copii, familii cu venituri mici, angajaţi cu salariul minim, vârstnici, dar şi pentru stimularea şi dezvoltarea antreprenorilor, a producţiei şi industriei alimentare româneşti.
Acum, pe lângă aceste măsuri, s-a decis o intervenţie pentru a combate creşterea preţurilor. Chiar dacă inflaţia este un fenomen global provocat de pandemie şi de războiul din Ucraina, Guvernul acţionează pentru a limita creşterile nejustificate de preţuri din partea unor comercianţi care încearcă să profite pe seama cetăţenilor. În contextul în care Institutul Naţional de Statistică anunţă o creştere a preţurilor de 13,8%, Guvernul ia măsuri pentru sancţionarea dură a majorărilor speculative de preţuri. Amenzile aplicate pe cifra de afaceri a comercianţilor pot ajunge la milioane de lei, fiind în măsură să-i descurajeze pe agenţii economici care practică preţuri speculative, fără o justificare economică obiectivă. Prin această lege, statul îşi creează practic pârghiile de acţiune pentru a acţiona împotriva comercianţilor vor să profite de actualul context economic dificil.
Creşterea inflaţiei este un fenomen real, care se manifestă la nivel global, nu doar în România şi în Europa. Dar peste acest fenomen se suprapune şi conduita incorectă şi speculativă a unor agenţi economici care majorează preţurile finale fără să fi avut creşteri ale valorii materiilor prime sau la ofertele furnizorilor lor. Acest comportament abuziv este sancţionat foarte dur de Ordonanţa antispeculă. Textul acestui act normativ s-a dezbătut săptămâna trecută în primă lectură. Dacă va fi nevoie de clarificări, ele se vor putea face până la adoptare, pe circuitul de avizare. De asemenea, se vor mai putea face clarificări şi la nivelul normelor de aplicare care vor fi definite prin hotărâre de guvern.
Din păcate, cei de la USR care au nenorocit ţara prin liberalizarea haotică a pieţei de energiei, cum remarca Banca Naţională a României, ar prefera ca în numele unui liberalism sălbatic să-i vadă pe români îngropaţi de vii sub facturi din ce în ce mai mari. După ce au distrus ţara prin insistenţele liberalizării aberante a pieţei de energie, după ce au dat gaură bugetului de un miliard de euro prin achiziţia supradimensionată de vaccinuri COVID, cei de la USR ar trebui să fie ultimii care să vorbească despre preţuri şi despre echilibre economie.
USR a rămas acelaşi partid orientat pe scandal, incapabil de soluţii şi construcţie, în timp ce PSD a demonstrat că este capabil să vină cu soluţii concrete şi rapide la problemele reale ale oamenilor şi să corecteze de fiecare dată toate derapajele şi inechităţile guvernărilor de dreapta.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like