Vâlcea, la capătul răbdării! Blocarea extragerii de calcar „întinde” nervii presei şi politicii locale

Un articol mai mult decât interesant a stârnit, pe site – urile de socializare, în Vâlcea, un val de reacţii pozitive şi negative. Ne referim la textul colegului Liviu Popescu, publicat în Râmnicu Vâlcea Week (link-ul articolului: http://www.ramnicuvalceaweek.ro/?p=33143).
Pe scurt, este vorba de o nouă încercare a parlamentarilor vâlceni pentru soluţionarea gravei probleme a zăcămintelor de calcar de la Costeşti. În maxim doi ani, dacă nu se ajunge la o rezolvare a acestei situaţii, Exploatarea Minieră nu va mai putea extrage calcar din zonă. În acest caz, platforma chimică din sudul municipiului Râmnicu Vâlcea ar deveni o poveste frumoasă terminată urât. Extragerea va fi blocată de suprapunerea perimetrelor de exploatare şi a ariilor protejate (Parcul Naţional Buila Vânturariţa). Povestea celor aproximativ 15 hectare a fost discutată şi-n dungă de presa locală, de autorităţi judeţene şi de instituţiile centrale abilitate, însă, până în prezent, nu s-a ajuns la o soluţie concretă. O idee interesantă a venit din partea şefului Romsilva Vâlcea, inginerul Gheorghe Mihăilescu. Acesta a promis că dă Parcului Naţional, în compensaţie, mai mult decât dublul hectarelor pe care le-ar pierde în favoarea Societăţii Naţionale a Sării – Miniera Vâlcea.
Episodul de ieri îi aduce în atenţia opiniei publice vâlcene pe deputaţii PSD (Daniela Oteşanu, Eugen Neaţă, Vasile Cocoş şi Ovidiu Popa) şi ALDE (Dumitru Lovin) care au participat la şedinţa Comisiei de Mediu din Senat. Deci, vâlcenii noştri (cum le place unor ziarişti să-i alinte) n-aveau un rol decisiv acolo. Dar nici unul decorativ, cum le-ar plăcea unora să spună. Spre cinstea lor, cei cinci s-au alăturat proiectului de lege întocmit de senatorul ALDE Ion Hadârcă.
În fapt, acest proiect ar putea rezolva problema la scară macro, fără prea multe referiri punctuale la situaţia de la Costeşti – Vâlcea. Hadârcă propune un set de criterii potrivit cărora să se poată modifica ariile siturilor Natura 2000 şi ale parcurilor naturale. Ce-i drept, nimic concret despre Costeşti. Dar, poate fi un punct de plecare, iar la iniţiativă au achiesat deputaţii PSD şi ALDE din Vâlcea. Iar pentru asta nu merită nici statui, dar nici un ,,potop” de înjurături pe Facebook. Postacii negativişti şi înrăiţi de propagandă ar trebui să îşi pună întrebarea dacă nu cumva ar fi fost mai rău ca deputaţii vâlceni să nu participe la şedinţa comisiei.

Buican şi Vlădoiu, ,,pionieri” în domeniu

Dar, pentru o relatare cât mai precisă a implicării parlamentarilor vâlceni, de-a lungul timpului, trebuie menţionat că cea mai viabilă şi clară iniţiativă legislativă în acest sens a fost gândită şi propusă de liberalul Cristian Buican şi pesedistul Aurel Vlădoiu (Dumnezeu să-l odihnească!) în 2010. Proiectul a fost respins cu voturile pesediştilor (culmea!), dar poate fi oricând un capăt de plecare spre rezolvarea problemei. Şi cel mai important lucru este iniţiativa la nivelul Ministerului Mediului şi Guvernului României. Aceste două instituţii trebuie să îşi trimită reprezentanţii la Comisia de Mediu a Uniunii Europene (UE). Acolo se discută asemenea lucruri deosebit de grave! Prin negociere abilă şi prin lobby susţinut de europarlamentarii români, un asemenea proiect ar avea sorţi de izbândă. În definitiv, birocraţii de la Bruxelles nu sunt nici absurzi, nici proşti. Doar noi, prin reprezentanţii noştri, trebuie să ştim să ne impunem punctul de vedere. În măsura în care îi aplaudăm pentru gestul lor de ieri, pe cei cinci deputaţi de Vâlcea ai PSD şi ALDE, trebuie să-i aplaudăm şi pe Cristian Buican şi Aurel Vlădoiu. Sau, să considerăm că şi-au făcut doar datoria şi să ţinem aplauzele pentru finalul…sperăm fericit.

Fotografia de la şedinţa Comisiei de Mediu aparţine jurnalistului Liviu Popescu. Poate că fiind o ,,peniţă” pozitivă, din patriotism local, mai cu seamă că se afla sub emoţia relatării de la faţa locului, o mai fi exagerat. Dar chestiunea este atât de gravă încât, orice gest viabil pentru deblocarea situaţiei este binevenit.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

One thought on “Vâlcea, la capătul răbdării! Blocarea extragerii de calcar „întinde” nervii presei şi politicii locale

Comments are closed.