Dopaj: Rusia a deschis o anchetă împotriva fostului director al laboratorului din Moscova

Autoritățile din Rusia au anunțat deschiderea unei anchete pentru „abuz de putere” împotriva fostului director al laboratorului antidoping de la Moscova, cel care s-a aflat la originea dezvăluirilor privind existența unui sistem generalizat de dopaj.

Comitetul de anchetă rus îl acuză pe Grigori Rodcenkov că „a încercat să ascundă slăbiciunile sistemului și violările regulilor în activitățile sale”, potrivit anchetatorilor.

Acest anunț intervine a doua zi după verdictul Federației internaționale de atletism (IAAF), care a decis menținerea suspendării Federației ruse de atletism pentru competițiile internaționale, începând cu Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din luna august.

Grigori Rotcenkov, exilat în SUA din motive de securitate, a dezvăluit în luna mai în New York Times că Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci au fost obiectul unei înșelătorii la scară mare. El a acuzat serviciile secrete rusești, vinovate de a fi schimbat eșantioanele dubioase și a afirmat că pe puțin 15 medaliați ruși au fost dopați.

„Prin acțiunile sale, Rodcenkov a provocat daune substanțiale intereselor” statului, detaliază comunicatul, adăugând că fostul șef al laboratorului a violat, în același timp, „interesele internaționale ale Rusiei” și a discreditat politica antidoping a țării.

Potrivit legii ruse, persoanele declarate vinovate de abuz de putere riscă până la 5 ani de închisoare.

AGERPRES

You May Also Like