O vâlceancă de doar 10 ani face performanţă la nataţie în Franţa

O vâlceancă de doar 10 ani poate deveni noua stea a nataţiei din Franţa. Mara Maria Popescu, născută în 2008 la Râmnicu Vâlcea a stabilit un nou record, la grupa ei de vârstă, în departamentul Nevers – Franţa. A început înotul la doar patru ani, la grupa celebrului profesor Silviu Grecu, din Râmnicu Vâlcea. Începutul a fost greu mai ales că Mara nu avea vârsta necesară înscrierii la asemenea cursuri. A ,,salvat-o” conjunctura. În 2008 au existat mai multe cereri de înscriere a copiiilor sub şase ani, aşa încât s-au obţinut aprobările legale pentru constituirea unei grupe speciale. Bazele puse la Vâlcea de profesorul Grecu s-au văzut în 2015 când, abia mutată cu familia în Franţa, a fost legitimată de un club din Nevers, în urma unor probe sportive.

În octombrie 2018, la categoria ei de vârstă – proba ,,fluture” – 200 de metri, Mara Maria Popescu a stabilit noul record departamental, cu doar 3`30 minute. Vechiul record era de 3`38, obţinut de Adeline Chauffour. Mama micuţei sportive este medic la o clinică privată din Franţa şi este fata fostului primar de la Călimăneşti, Ilie Amuzan.

Franţa este o ţară propice pentru înotătorii cu origini româneşti. Ministrul Sporturilor din Hexagon este Roxana Mărăcineanu, o româncă născută la Bucureşti, dar care a emigrat în 1984 şi a făcut performanţă sub steagul Franţei.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like