Război între suporterii SCM Râmnicu Vâlcea. Două brigăzi se atacă reciproc!

Cine și-ar fi închipuit că la handbal, într-un oraș de provincie, se poate întâmpla așa ceva? Declarații și fapte desprinse parcă din conflictele marilor galerii ale echipelor de fotbal se repetă, la o scară mai mică, la Râmnicu Vâlcea între două grupări de suporteri ale echipei Sport Club Municipal (SCM). În afară de violența fizică, dar care și aceea poate escalada pe acest fond conflictual, avem de toate. Brigada Zăvoi și Brigada Noastră (cele două facțiuni ale galeriei SCM Râmnicu Vâlcea) se acuză între ele de furt, mentalitate neconformă cu fenomenul ultras, susținere neloială din partea mediului politic și de afaceri și multe altele. 

Contre mici pe Facebook, ironii sau chiar cuvinte grele au existat aproape mereu în ultimii ani între reprezentanții celor două brigăzi, dar cel mai recent meci disputat acasă, contra CSM București, a arătat clar un conflict deschis. Nu o dată cei din Brigada Noastră i-au acuzat, în timpul meciului, pe cei din Brigada Zăvoi, că nu cântă cu sala sau că au încercat să saboteze coregrafia. Menționăm că ambele brigăzi sunt așezate în aceeași tribună, exact una lângă cealaltă. La meciul cu CSM, membrii Brigăzii Zăvoi au venit îmbrăcați în tricouri albaste, iar cei ai Brigăzii Noastre s-au îmbrăcat în negru. 

De unde a început conflictul

,,Ca să înțelegem natura acestor conflicte trebuie să ne întoarcem în timp, prin 2012, la semnifinala pe care Oltchim a jucat-o cu Viborg în Champions League. Atunci exista o singură galerie – Brigada Zăvoi, înființată în 1997 – și noi făceam parte din ea. Se făceau deplasări plătite de club. Am stabilit că trebuie să venim și noi cu bani ca să reușim să ne organizăm ca persoană juridică. Exista alături de noi o persoană mai în vârstă, pe care noi am considerat-o mai de încredere, căreia i-am dat o parte din banii necesari. Acest om este actualul șef al Brigăzii Zăvoi, Costi Tîlvănoiu (n.r. Constantin Tîlvănoiu, poreclit Lupte, datorită faptului că a fost luptător de greco – romane). Într-o zi ne-am trezit cu el că vine și ne spune că a înscris Brigada Zăvoi pe numele lui și că el este șeful nostru. Mulți dintre membrii grupului n-au acceptat și s-au desprins. Clubul a continuat să colaboreze cu el și cu cei rămași cu el. Cei mai mulți am plecat pe drumul nostru. Așa s-a născut Brigada Noastră! Totodată ne-am organizat și în Liga Suporterilor Vâlceni. Dar numele este Brigada Noastră. După desființarea clubului și după ce au mai trecut câțiva ani, Primăria Râmnicu Vâlcea, condusă pe atunci de domnul Gigi Matei, a creat alt club. Noi nu am fost de la început lângă echipă, e adevărat, tocmai pentru că n-am prea crezut în acest proiect. Odată cu venirea altei conduceri la primărie, lucrurile s-au schimbat mult în bine. Am fost contactați de Gabi Băjan (n.r. membru în Consiliul de Administrație al clubului din partea Consiliului Municipal – PER) și după o discuție mai amănunțită cu el și cu alți lideri ai clubului, am revenit lângă echipă. Ni se pare un proiect viabil și de aceea îl susținem. Noi nu primim bani de la club, nu avem susțineri financiare cum are Brigada Zăvoi care a primit bani de la conducerea Consiliului Județean pentru 30 de tricouri. Este vorba despre acele tricouri albastre de la meciul cu CSM. De altfel, s-au și lăudat pe Facebook cu asta, mulțumindu-i domnului Costi Rădulescu (n.r. președintele CJ Vâlcea – PSD). Foarte bine! Noi nu cerem susținerea nimănui, avem altă mentalitate” a declarat Constantin Ungureanu, unul dintre liderii Brigăzii Noastre. 

Acuzații cu susțineri politice de-o parte și de alta

În replică, șeful Brigăzii Zăvoi are o cu totul altă versiune despre ruptura celor două galerii. ,,Ei insistă să spună că eu sunt hoț pentru că am furat brandul Brigada Zăvoi. Nu este așa. În primul rând, nu am vrut să am lângă mine oameni care au furat sticle de Alexandrion și alte lucruri din magazine. N-are sens să dau nume sau să intru în asemenea detalii, dar dacă este nevoie, o voi face. Oameni importanți ai galeriei cum sunt California, nea Popicu, Valerică, Tataie și alții au rămas lângă mine. De ce? Pentru că au avut încredere! Ei se plâng acum că nu știu ce-am furat noi. Păi, dacă sunt așa de buni cum spun, de ce nu fac o galerie de o sută de ori mai tare ca a noastră? Ei doar se plâng. Tot felul de oameni violenți, care au spart damigenele prin parcări în deplasări, ne dau nouă lecții despre cum să suținem echipa. Unde au fost atâta timp? Au zis că ei rămân doar la fotbal, nu vin la handbal. De ce n-au rămas la fotbal. Eu pe Băjan îl respect, mai ales pe tatăl său, dar el îi susține pe cei de la Brigada Noastră. Și atunci, ce-au cu noi că am fost susținuți de Costi Rădulescu? Când am înscris Brigada Noastră ca entitate juridică am fost ajutat de Cezar Tită (n.r. avocat și profesor de Drept), care este prietenul nostru. Avem toate documentele făcute corect, ne poate verifica oricine” a subliniat cel poreclit Costică Lupte, șeful Brigăzii Zăvoi. 

Brigăzile se ceartă pe coregrafii și cântece, chiar și la o mare victorie

Pentru o corectă informare trebuie să spunem că la meciul cu CSM București ambele grupări au fost la înălțime. Brigada Zăvoi a ieșit în evidență (a ajutat-o și poziționarea într-o extremitate a tribunei) pentru că toți membrii ei purtau tricouri albastre și au încurajat echipa tot meciul. Brigada Noastră a realizat o coregrafie cu adevărat impresionantă pentru sălile de hanbdal feminim (la masculin se mai întâmplă așa ceva, pentru că acolo vin galeriile de fotbal să-și susțină favoriții) din România. Toată tribuna a ridicat cartoane roș – albastre și mai multe pânze decupate care reprezentau jucătoarele, suporterii și conducătorii de club. Mesajul era ,,Uniți spre titlul 21” Chiar și aceste frumoase manifestări au stârnit contre între cele două brigăzi. ,,Ei n-au prea vrut să ridice cartoanele în sectorul lor de tribună, dorind să saboteze coregrafia. Nu le-a ieșit pentru că erau îmbrăcați în albastru și s-a văzut bine. Și încă ceva: de ce nu au vrut să cânte odată cu sala?! I-am întrebat în timpul meciului și au spus că nu-i învățăm noi pe ei” a acuzat Ungureanu, de la Brigada Noastră. 

,,Ei habar n-au ce înseamnă să cânți pentru echipă. Nu am vrut să înjurăm arbitrii și adversarii, asta este adevărat. De ce să facem așa ceva? Asta trebuie să învețe copiii care vin la meciuri? Să strige cuvinte mizerabile?! Noi avem stilul nostru, încurajăm permanent echipa fără să înjurăm arbitrii sau adversarii” a replicat Costică Tîlvănoiu, de la Brigada Zăvoi. 

Despre puncte comune și eventuale împăcări. Slabe speranțe! 

Am încercat să vedem dacă există puncte comune și șanse de reconciliere între grupurile care însuflețesc în prezent Sala Traian la meciurile SCM Râmnicu Vâlcea. Dacă la puncte comune se pune problema susținerii echipei, la reconciliere este mai greu. ,,Susținem împreună cu ei echipa de handbal, dar atât. Ne despart mentalități, deși există acolo oameni cu real potențial de creștere. Putem colabora cu unii dintre ei, dar fără liderul lor. Cu Tîlvănoi nu poate exista colaborare” – Ungureanu, Brigada Noastră.

,,Suntem entități asemănătoare, avem același scop, dar gândim și acționăm diferit. Susținem echipa și atât. De altfel, avem mai multe promisiuni de bani, donații de 2% de la niște societăți private și vrem să luăm bilete în partea cealaltă a tribunei. Exact unde au stat ei la un moment dat. Nu mai vrem să stăm lângă ei” – Tîlvănoiu, Brigada Zăvoi. 

De precizat este că ambele grupuri primesc un număr aproximativ egal de bilete la meciurile de acasă, aproximativ 50 pentru fiecare.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like