Deputatul Neață, cu tunurile pe guvern

Aflat la al doilea mandat de parlamentar, pesedistul Eugen Neață a deprins relațiile secrete dintre partidele guvernamentale și opoziție, dar și legăturile (nu tot timpul pozitive) între partidele aflate la guvernare. De când e dreapta la putere, Neață și-a persistă în aducerea în imagine publică a gafelor guvernamentale. O asemenea eroare este și modalitatea de dialog între PNL și USRPLUS, dar și felul în care guvernul României dialoghează cu UE. Iată opinia parlamentarului vâlcean. 

Dialogul pe înțeles guvernamental. 

Niciodată în istoria recentă a României nu s-a dialogat mai puțin între partidele aflate la putere și forțele politice aflate în opoziție, între putere și societatea civilă în general. Ascunși după poalele crizei de sănătate, liberalii s-au arătat lumii încă de la începutul guvernării lor ca fiind extrem de concentrați pe coronavirus și mai puțin pe problemele de legalitate pe care le implică măsurile restrictive și pe situația economică în continuă cădere. 

Guvernarea s-a umflat mai apoi cu încă două partide, năravul a rămas. S-a mutat chiar în interiorul guvernului de unde se aud doar voci care spun că nimeni nu dialoghează cu nimeni. 

Useriștii au o guvernare a lor, care se ciocnește destul de dur cu aceea a liberalilor, peste care plutește tăcută guvernarea udemeristă. Așa se văd lucrurile de aici, din România și noi, politicienii social-democrați, am spus tot timpul că lipsa de dialog de pe scena politică, socială și economică de la noi, ne îndreaptă pe toți într-o direcție plină de pericole. 

Mai nou, muțenia guvernamentală s-a văzut și de la Bruxelles. Interesată să se asigure că banii europeni ajung pe mâini bune, Uniunea Europeană are pretenția să știe că în România se stă de vorbă. Că întâi se măsoară și apoi se taie pânza cămășii românești croită sub guvernarea actuală. 

Nu intru în amănunte pentru că ele nici nu mai contează acum. Absența dialogului este în sine o problemă care arată ori neputința de a vorbi, ori lipsa de argumente, ori intențiile necurate ale cuiva. Neputința de a vorbi articulat și de a-ți argumenta poziția, dacă ai una, sunt lucruri care se corectează la vârstă mică, când se învață și câteva lucruri despre dialog. Curățenia intențiilor se verifică însă atunci când ți s-a încredințat o răspundere mai mare decât persoana ta. Și cam în acest punct se găsesc cei care ocolesc dialogul cu competitorii politici, cu societatea civilă și cu râul-ramul. Convinși că au întotdeauna dreptate, oamenii guvernului s-au expus ridicolului în Europa vorbind despre un mod de a face irigații îngropat demult de civilizația umană. Din lipsă de dialog cu tehnicieni reali și cu oameni cu experiență adevărată în gospodărirea unei țări. Nu trebuie uitat acest moment pentru că el este simptomatic pentru toți cei care cred că le știu pe toate și umblă cu nasul fluturând în vânt. Știți că guvernul tocmai a fost apostrofat că refuză să stea de vorbă cu țara înainte de a o îndatora cu banii pe care are de gând să-i spargă la cârciuma din colț. Vom vedea zilele acestea ce a înțeles din această întâmplare, de lăsat moștenire tuturor celor care cred că a conduce o țară înseamnă a o stăpâni. Timpul dialogului firesc, aplicat, civilizat, a fost ratat demult. Iar despre o șuetă pentru fotografie nici nu poate fi vorba decât între prieteni cu darul vorbirii și atât.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like