FOTO. Primarul Nedelcu anunță finalizarea proiectului “Reabilitare și restaurare a monumentului istoric biserica Sf. Ilie din municipiul Drăgășani” 

Primăria Drăgăşani a făcut, zilele trecute, recepția lucrărilor de reabilitare şi restaurare a monumentului istoric Biserica Sfântul Ilie. Lucrările au durat mai mult decât își dorea administraţia publică locală din Drăgășani din cauza unor probleme cu constructorul care a câştigat iniţial licitaţia, fiind necesară rezilierea contractului şi reluarea procedurilor. Dar iată că acum proiectul cu fonduri europene a fost finalizat, iar drăgășenenii sunt așteptați la sfințirea bisericii.

“Proiectul de reabilitare a bisericii a fost finalizat, cu fonduri europene. Este un monument istoric de categoria B extrem de important pentru comunitatea noastră. Am făcut recepția lucrărilor, iar sfințirea bisericii urmează a fi făcută pe data de 6 noiembrie” – spune primarul municipiului Drăgășani, Cristian Nedelcu.

Proiectul “Reabilitare și restaurare a monumentului istoric biserica Sf. Ilie din municipiul Drăgășani” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Biserica Sfântul Ilie este inclusă în circuitul turistic „Drumul Vinului”, drum ce pornește de la  Muzeul viei și vinului, continuă pe strada Tudor Vladimirescu, unde întâlnim monumentul istoric Biserica Sfântul Ilie (strada N. Bălcescu), străbate Valea Oltului 2 km, cotește la stânga pe culmea Dealul Oltului unde întâlnim cramele considerate obiective turistice (Casa Iordache, Crama Știrbey, Crama SC Mar, Crama Avincis), coboară în strada Ferdinand și se încheie în punctul de plecare la muzeu.

Lucrările de reabilitare şi restaurare a monumentului istoric Biserica Sfântul Ilie au presupus consolidarea turlei pe interior, reparații fisuri şi crăpături din zidărie și beton, hidroizolarea fundaţiilor împotriva umidităţii solului, înlocuirea integrală a șarpantei, înlocuirea integrală a învelitoarei, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, refacerea pardoselilor, refacerea finisajelor la pereți, a zugrăvelilor și a vopsitoriilor, precum şi înlocuirea tâmplăriei degradate cu tâmplărie simplă din lemn cu geam termoizolator. Aleile pietonale din incintă s-au executat din piatră şi s-a făcut și un sistem minimal de iluminare exterioară.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like